Крадії з гранатами, замість фомок. Що стоїть за пограбуванням квартири у Дніпрі

| Нелегальна зброя, Кримінал | Автор: Web admin

Поранений поліцейськийПоранений поліцейський

Раніше ми розповідали, що в місті Дніпро, під час затримання крадіїв, четверо поліцейських отримали численні поранення від вибуху двох гранат. Як виявилось, у цій справі більше питань, ніж відповідей.

Восени 2016 року Дніпро здригнувся від зухвалого вбивства двох патрульних на автовокзалі. Суд над Олександром Пугачовим, якого звинувачують у подвійному вбивстві, триває до сих пір. І от – нова драма, в якій знову постраждалими виявилися поліцейські.

Місце вибуху гранатиМісце вибуху гранати

Розгорнулася вона у звичайній багатоповерхівці у віддаленому районі міста. Цього разу, на відміну від подій 2016 року, ніхто не загинув, хоча постраждали вже п'ятеро правоохоронців, один з них втратив ногу. Відмінність ще й у тому, що тоді ймовірного злочинця вдалося затримати по гарячих слідах. Тепер же план "Сирена" не спрацював, злочинців досі не схоплено, і поліція не квапиться скликати прес-конференцію, бо звітувати нічим.

Гільзи на місці подіїГільзи на місці події

Щодня у Дніпрі фіксуються десятки крадіжок, і для нинішніх оперативників це майже буденна справа. Тому виклик увечері 4 листопада про квартирних крадіїв у будинку №46 по вул. Немировича-Данченка був, напевно, звичним для оперативної групи. Патрульні повідомили опергрупу про підозрілих осіб, та виїхала на місце злочину.

Несподіванка сталася вже на місці: коли поліцейські дочекалися господаря оселі і відчинили двері, в них полетіли гранати – спочатку РГД-5, а потім Ф-1. Зловмисників було двоє, одного з них поранили – за попередніми даними у живіт. Тим не менш, підозрюваним, у яких на руках виявилися ще й вогнепальна зброя, вдалося втекти.

Місце вибуху гранатиМісце вибуху гранати

Останній факт викликає певні запитання і наштовхує на думку, що чіткого плану дій на подібний випадок у правоохоронців не було, і вони діяли за обставинами. При цьому назвати працівників слідчо-оперативної групи недосвідченими навряд чи можна, адже до неї входили кілька офіцерів у званні до майора включно, і за спинами в них, напевно, не один десяток таких виїздів.

Ще одне питання: чому не спрацювала підстраховка на вулиці і, відповідно, чи вона взагалі була. Все ж таки, дивно, як стікаючий кров'ю злочинець з напарником безперешкодно зник у темряві.

Місце вибуху гранатиМісце вибуху гранати

Не менш цікавим виглядає і той факт, що квартирні крадії взяли з собою на діло не тільки фомку і мішок для здобичі, але й повний арсенал зброї. Чи варті такого арсеналу кілька тисяч гривень чи побутова техніка? Судячи з того, що в злочинців виявилися бойові гранати, ними вони мали намір не тільки лякати, тобто від самого початку готувалися до найгіршого.

Але стаття карного кодексу за крадіжку значно м'якіша, ніж озброєний опір поліції. Можна припустити, що цим двом злодіям аж ніяк з якихось причин не можна було потрапляти до рук провоохоронців, тому їм не було чого втрачати. І це веде до ще одного припущення – це була не проста крадіжка. І це є головна біла пляма в цій історії.

Звичайно, дані про господаря квартири не розголошуються, як і не робиться акцент на тому, що коштовного встигли забрати крадії. Природно, головне – це людські життя. Колеги вже збирають кошти на лікування постраждалих поліцейських, а керівництво ГУ НП відмовчується. Хоча зрозуміти обласне поліцейське начальство теж можна. Якщо конспірологічні версії цієї події не підтвердяться, це означатиме лише одне – криміногенна ситуація у Дніпрі виходить з-під контролю.

Це не додає оптимізму жителям міста. Дніпро "накачується" нелегальною зброєю. Озброєні напади вже влаштовуються прямо на вулиці. Достатньо згадати стрілянину біля кафе на проспекті Гагаріна, внаслідок якої загинули АТОвці. Для начальника ГУ НП Віталія Глуховері, якого призвали навести лад у місті після подій 9 травня, це вже друга резонансна подія. Ще одна може дорого коштувати. Тому спіймати нападників для правоохоронців Дніпропетровщини – справа не лише честі.

1,0 1 -1 5
Коментарів (13)

  • 06.11.2017 19:33
    #
    - 14 +

    "назвати працівників слідчо-оперативної групи недосвідченими навряд чи можна, адже до неї входили кілька офіцерів у званні до майора включно, і за спинами в них, напевно, не один десяток таких виїздів."
    Одне діло у п'яних по кишеням шастать чи нариккоту ловити, а друге діло бути готовими до серйозного збройового спротиву. Та й детально, а головне грамотно прописаних протоколів, про дії опергруп мабуть теж не має. А якби й були то хто б їх виконував у державі яка плювала на закони?
    "Чи варті такого арсеналу кілька тисяч гривень чи побутова техніка?" - так вони не за мікрохвильову піч билися, а за можливість залишитись на волі. Хіба це важко зрозуміти? )))

    • 06.11.2017 19:46
      #
      - 5 +

      "...вони не за мікрохвильову піч билися, а за можливість залишитись на волі."
      саме так!

    • 06.11.2017 20:02
      #
      - 3 +

      Прочитав Закон України "Про національну поліцію", не знайшов в ньому жодного разу слово "офіцер". Висновок: згідно ст.80 вказаного Закону називати поліцейських в спеціальних званнях від молодшого лейтенанта поліції до полковника поліції офіцерами немає підстав.Чи не так?

    • 07.11.2017 11:54
      #
      - 2 +

      "Одне діло у п'яних по кишеням шастать чи нариккоту ловити, а друге діло бути готовими до серйозного збройового спротиву" Уважаемый, Вы наверно не знаете состава СОГ(следственно оперативной группы) особенно той которая выезжает на кражи.Зачастую это девчонка следачка, эксперт и участковый.И кто же по Вашему готов к таким событиям.

      • 07.11.2017 18:14
        #
        - 5 +

        Виклик на пограбування був - був!
        Можливість того, що злочинці будуть чинити опір була - конче була!
        То що я повинен знати? Що недолугі і нечисті на руку мусара на такі виклики можуть направити "девчонка следачка, эксперт и участковый"? То виходить що вони ще й несповна розуму.

      • 13.11.2017 12:29
        #
        - 1 +

        Cостав СОГ (следственно оперативной группы), которая выезжает на кражи: девчонка-следачка, эксперт и участковый. (с).
        Интересный состав группы. Отсюда несколько вопросов:
        1. Эти люди едут на пикник или на встречу с преступниками?
        2. В таком составе они очень сильно хотят "застукать" преступников на месте преступления или им было бы лучше прибыть в уже пустую квартиру и составить список украденного (а, может, ещё и обвести мелом чьё-то тело)?
        3. Кто должен думать о правильном составе такой группы - волонтёры, Дед Мороз, министр, президент?
        4. Состав группы - это профессионалы или "дружинники", имеющие основную работу, и "подрабатывающие" правозащитниками на общественных началах?

        Таким составом, на мой взгляд, можно ездить или на "договорняки" или с опозданием на пару-тройку часов, чтоб никого не встретить... Или надо напрочь потерять инстинкт самосохранения... Ну, можно ещё набирать на службу не вполне здоровых психически людей, которым наплевать на то, что у них нет шансов выжить при встрече с преступником.

  • "Ще одна може дорого коштувати" - я вас такі умоляю..Що буде "дорого коштувати"? Ну знімуть з посади в Дніпрі, відновлять на такій же посаді в іншому місті...

  • 07.11.2017 11:57
    #
    - 9 +

    Если верить официальной информации 5-ро полицейских стояли все вместе на пяточке перед входом в квартиру. Вместо того, чтобы хоть как-то рассредоточиться и перекрыть пути возможного отхода... Верх непрофессионализма. Думаю, что история про раненого в живот преступника - сказка, чтобы хоть как-то скрыть этот факт.. Типа мы тоже успели их задеть.

  • 07.11.2017 12:59
    #
    - 7 +

    По-моему, главный вопрос тут в том, почему на сообщение о краже выезжает сразу СОГ, а не в первую очередь группа захвата? Лень? Типа, всё уже украдено до нас? Понятно, что дело СОГ - работать уже по следам состоявшейся кражи. Поэтому они и не готовы были к сопротивлению, тем более такому серьёзному. Дождались хозяина и хотели спокойно войти в квартиру, а тут на тебе - нежданчик... :(

  • 07.11.2017 18:25
    #
    - 7 +

    Вывод из всего вышеперечисленного камрадами напрашивается один , низкая квалификация сотрудников ( обновлённой ) реформированной полиции + полный по.уизм со стороны руководства этих сотрудников , тоже к слову реформированного , кроме внешнего вида и денежного содержания ( за счёт налогоплательщиков ) нихрена аваковская реформа не дала украинцам ни в плане предоставления качественных услуг , ни в контексте личной безопасности граждан . Обыденными на сегодня к превеликому сожалению имеют место быть не крадижки ( в том числе квартирные , т.е. с проникновением ) и даже не грабежи с разбойными нападениями , а резонансные преступления , т.е. убийства , заказные убийства с применением огнестрельного оружия и ВВ ( естественно криминального происхождения , без регистрации ) , вот , что весьма беспокоит , ну и естественно пустые заявления руководства мэвэдэ о постоянном контроле и т .д. на фоне всей этой вакханалии насилия , захлестнувшей Украину тоже совсем не придают оптимизма и уверенности в личной безопасности , дне завтрашнем . Имхо .

  • 13.11.2017 08:57
    #
    - 5 +

    Хах... Очередной, вопиющий пример, как менты себя не могут защитить. А, как общаешься с ними в спокойной обстановке, так понтов - выше крыши... Можем ли мы, таким вот, лузерам, доверить защиту нас, граждан?
    Вопрос - риторический...

  • 15.11.2017 09:38
    #
    - 0 +

    Насколько известно в Днепре, вторую гранату бросили под машину на которой приехала СОГ. Очевидно, что бы избежать преследования. Со слов патрульных полицейских, которые приехали на вызов и впоследствии вызвали СОГ, один из патрульных стрелял в преступников, якобы ранил одного, но преступники были в бронежилетах. Скорее всего, после взрыва второй гранаты преследовать преступников желания ни у кого небыло. В Днепре в составе СОГ могут приехать все сотрудники райотдела - от младшего лейтенанта до подполковника не зависимо от сложности правонарушения: одна группа на весь район на одной машине. А руководство ГУ НП справляется с заданием министерства "на отлично" - в каждом доме на центральном проспекте Днепра зал игровых автоматов, повсеместно генделики с паленой водкой, в городе сотня незаконных газовых заправок, все рейдерские захваты проводятся под контролем полиции. За что снимать начальника ГУ НП в Днепропетровской области?


Будь ласка, залогіньтесь щоб мати можливість коментувати