Призабута запорізька «Хортиця»

| Короткоствольна зброя | Автор: Web admin
По-русски

Хортиця      Хортиця

Розробка і виробництво стрілецької зброї в Україні в період незалежності йшло дуже непростим шляхом. Розробкою бойової і службової стрілецької зброї займалися кілька державних і приватних підприємств, і серед пропонованих виробів були цілком пристойні моделі, однак збройової індустрії так і не склалося.

Із цього погляду вкрай показова доля пістолетів марки «Хортиця».

Історія цих «стволів» почалася в 1996 році, коли уряд видав розпорядження запорізькому заводу «Радіоприлад» створити низку зразків спецтехніки, зокрема й пістолети. У наступному році було підписано відповідне технічне завдання на пістолет для озброєння спеціальних підрозділів силових структур.

Хортиця      Хортиця

У результаті конструктором М. Корольовим були розроблені два зразки: «Хортиця 125», який можна позначити як «сигнально-шумовий», та «Хортиця 76». Останній призначався для співробітників прокуратури, міліції та суддів – загалом для тих категорій державних службовців, яким за родом діяльності може знадобитися компактна зброя самозахисту. Дуже прогресивною концепцією була можливість оснащення пістолета «Хортиця-125» змінними стволами різного калібру і довжини, універсальним магазином під патрони кількох типів з однаковим діаметром гільзи, наприклад, 9х18 ПМ та його модифікацій, 9х19 Para та інших. Завдяки цьому стало можливим підвищити універсальність зброї і застосовувати більш потужні патрони з різними балістичними характеристиками. У стволах різного калібру були різні діаметри перепускних отворів, спеціально підібраних для забезпечення надійної роботи автоматики.

У 1997 році заводом було отримано державне фінансування на виробництво дослідних зразків. Були виготовлені 56 пістолетів «Хортиця-125» калібру 9х18 мм (стандартний радянський пістолетний патрон, який використовується в пістолеті Макарова) та 26 пістолетів «Хортиця-76» калібру 5,6 мм, або, як його частіше називають, 22 LR.

Пістолети були продемонстровані на багатьох міжнародних виставках, де отримали відмінні відгуки фахівців, однак на цьому все й зупинилося. Масових закупок пістолетів не було.

Тактико-технічні характеристики пістолетів марки ХортицяТактико-технічні характеристики пістолетів марки Хортиця

У 2001 році під час відвідування Запоріжжя Леонідом Кучмою йому був подарований один із пістолетів «Хортиця-76». Керівництво запорізького заводу намагалося організувати через київських чиновників проведення державних випробувань цих пістолетів, проте після прийняття на озброєння вінницьких «Форт-12» фінансування за цим проектом було припинено. Відтоді пістолети зберігаються на підприємстві в тому ж приміщенні, що й зброя охорони «Радіоприладу».

Автор: Михайло Жирохов

1,0 1 -1 8
Коментарів (4)

  • 31.01.2018 11:23
    #
    - 13 +

    Розмовляв з розробником даної зброї Михайлом Леонідовичем Корольовим - говорить всю документацію в нього забрали, було купа всяких проблем з державою і він більше не хоче цим займатися. От таке відношення до конструкторів в Україні :(

    • 31.01.2018 14:15
      #
      - 1 +

      Безусловно, отношение государства, к имеющимся в нём талантам - препаскудное!
      Но, на дворе XXI век! Думаю, что уважаемый Михаил Леонидович, вполне мог бы продолжить свою конструкторскую деятельность, с помощью "удалённого рабочего места". Тем более, что все современные CAD системы, на это и рассчитаны...

  • Проблема в том, что "правопохоронці" могут прицепиться к работам по "удаленке" по оружейному направлению и доставить человеку немало неприятностей.

    • 31.01.2018 17:56
      #
      - 1 +

      Вряд ли. Если работать по договору с определённой фирмой, в их корпоративной сети. Хотя.. Лучше все эти моменты уточнить заранее...


Будь ласка, залогіньтесь щоб мати можливість коментувати