Більше половини українців вважають роботу поліції неефективною — опитування

| Силові структури, Кримінал, Факти, статистика та аналітика | Автор: Web admin

НацполіціяНацполіція

Більш ніж половина громадян України (52,7%) вважають роботу Національної поліції неефективною. Таку ж оцінку 49,4% опитаних українців дали роботі місцевої поліції.

Водночас, згідно з опитуванням, проведеним Харківським інститутом соціальних досліджень спільно з Харківською правозахисною групою, задоволені діяльністю місцевої поліції 33,7% респондентів, а Нацполіції загалом — 29,5%.

«Незважаючи на загальну не дуже позитивну думку про ефективність поліції, частина опитаних у деяких областях оцінила її як ефективну — це стосується Вінницької, Волинської, Донецької, Рівненської, Тернопільської, Хмельницької областей. Найгірша оцінка ефективності була дана жителями Дніпропетровської, Житомирської, Миколаївської, Херсонської, Київської областей та міста Київ», — йдеться в дослідженні.

Крім того, опитування показало, що переважна більшість опитаних (75,7%) не мала жодних контактів із поліцією протягом року. Водночас ті, кому все ж доводилось контактувати з поліцейськими, серед найрозповсюдженіших причин вказали ситуації, коли родичі або знайомі ставали жертвами злочину (5,4%), коли було необхідно оформити документи (4,6%), коли поліція зупинила на вулиці з метою перевірки (4,1%).

Більшість респондентів (58,8%), які протягом року контактували із поліцією, залишились задоволені результатом спілкування з поліцейськими. Так, зокрема 69,4% задоволені ввічливістю поліцейських. Ще частина опитаних (23,2%) відмітила байдужість з боку працівників поліції, а 6,1% заявили, що зіткнулися з грубістю. 33,9% були незадоволені результатом спілкування з поліцією.

Протягом року 30,4% опитаних були зупинені працівниками поліції. 66,4% з них вказали, що поліцейські поводились ввічливо, 19,4% відмітили байдужість, а 13% розповіли про грубу поведінку поліцейських при спілкуванні.

Загалом 4,6% респондентів вказали, що протягом року працівники поліції порушували їхні права чи права їхніх близьких або недостатньо добре виконували свою роботу. Крім того, 1,7% опитаних заявили, що зазнали побоїв, страждань чи катувань з боку поліцейських. Щоправда, 90,7% осіб, які зазнали порушення прав чи прав їхніх близьких від поліції або які відзначили недостатньо добре виконання поліцією своєї роботи, не подавали офіційних скарг, оскільки на думку 51,4% з них це буде марно.

Крім того, довіру поліції висловили 30,4% опитаних (серед яких 2,7% — повністю довіряють, а 27,7% — радше довіряють, ніж не довіряють). Натомість половина респондентів сказали, що не довіряють поліції (серед них 29,6%, ймовірно, що не довіряють, і 20,4% — зовсім не довіряють).

«Таким чином, поліція загалом має негативне сальдо довіри (-19,6 %). Водночас у двох областях, де довіряють поліції більше, сальдо довіри має позитивне значення — у Закарпатській та Хмельницькій областях», — сказано в опитуванні.

Водночас 36,3% опитаних готові допомагати поліції за будь-яких обставин. Ще 27,8% готові допомогти, якщо це не шкодитиме інтересам респондента або його близьким. Найвища готовність допомагати у Вінницькій, Житомирській, Закарпатській, Рівненській, Сумській та Тернопільській областях.

Водночас 8,7% вказали, що не будуть допомагати за жодних обставин, і найбільше таких у Івано-Франківській області.

Серед найбільших недоліків у роботі 39,3% опитаних вказали непрофесіоналізм, 36,8% — корумпованість, 30,9% — небажання захистити «просту людину». Крім того, 26,4% респондентів вказали на слабкий зв’язок із населенням, а 20,6% — на безкарність поліцейських.

Думки українців щодо доцільності звертатись до поліції із повідомленням про злочин, розділились. Так, завжди звернуться в поліцію 33,4% опитаних, у більшості випадків звернуться 23,6%, вирішуватимуть по ситуації — 28,8%, а 1,6 % — не звертатимуться за жодних обставин.

Загалом під час дослідження опитали 19,5 тисяч респондентів, серед яких 45,3% чоловіків і 54,7% жінок.

Опитування також показало, що перспектива стати жертвою ДТП турбує 71,9% громадян України, а 62,2% українців побоюються крадіжки з будинку чи квартири.

0,5 1 -1 4
Коментарів (3)

  • 20.02.2019 11:20
    #
    - 4 +

    Я бы удивился если бы все было наоборот. То на вызовы выезжают только когда звезды в определенном созвездии. Или если уже повезло и они выехали, то по приезду разве что обведут белым мелом. Ждать по несколько часов их приезда, это уже норма.

  • 20.02.2019 12:31
    #
    - 2 +

    Вызвать полицию через 102 ориентировочное время реагирования час. Вызвать полицию по той же причине, но с оглаской через СМИ - время 10 минут.

  • 21.02.2019 13:49
    #
    - 0 +

    А мені от хотілося б подивитись на тих хто вважає роботу мсрв задовільною.


Будь ласка, залогіньтесь щоб мати можливість коментувати