Как в Украине оформить статус коллекционера оружия?

| Законодавство, Колекційна зброя, Військова археологія | Автор: Анатолий Причина

Иллюстративное фотоИллюстративное фото

Несколько лет назад подарили мне два штык ножа, собрал некую коллекцию из ММГ дома. Однако "доброжелатель" написал на меня донос, соответственно, изъяли все при обыске.

Пытаюсь как-то вернуть эти два подаренных штык-ножа, но в полиции отмахиваются и говорят, что не имею права хранить такое оружие.

Пытаюсь узаконить свою коллекцию - спрашиваю у полиции, как правильно все сделать и законно? Говорят, что это невозможно...

Вот с этим вопросом и обращаюсь к единомышленникам. Помогите советом, как правильно и законно все сделать?

Возможно ли в Украине оформить статус коллекционера холодного и огнестрельного оружия, а так-же СХП и ММГ? Какие документы для этого нужны и куда обращаться изначально с подачей заявления?

Заранее спасибо!

1,0 1 -1 1
Рішення (1)

  • 11.04.2019 10:40
    #
    Рішення
    - 0 +

    как правильно все сделать и законно?

    З точки зору поліції для того, щоб було правильно і законно потрібно мати їх дозвіл, відповідно до Наказу МВС №622. Без оформленого дозволу Ви - правопорушник, і повинні понести кримінальну або адміністративну відповідальність, а незаконна зброя повинна бути вилучена.

    З точки зору Конституції, обмеження володіння зброї можливе лише законом, а оскільки такого закону немає, то ніякого дозволу з поліції Вам не потрібно. А вилучення Вашої законної зброї є незаконним. Почитайте про це статті zbroya.info і zbroya.info

    Коли у Вас проводили обшук і вилучали зброю - повинні були залишити документи - копії ухвали суду про дозвіл на обшук, протоколу вилучення зброї. З них має бути зрозуміло про що йдеться - кримінальний кодекс чи кодекс про адміністративні правопорушення (КУпАП). У першому випадку - захищатись (open-court.org, оскаржувати дії і повертати зброю (open-court.org) потрібно за правилами, описаними в Кримінальному процесуальному кодексі (КПК), у другому - Кодексі адміністративного судочинства (КАС).

    Коротше кажучи, Ви можете боротися в суді (без юридичної допомоги буде важко) або шукати входи, щоб все порішати за хабарі.

  • 11.04.2019 11:20
    #
    - 2 +

    Щодо вилучення у вас колекції під час обшуку, особливо СХП і ММГ, в разі їх неповернення, рекомендую звертатися до суду, самодурів потрібно виховувати.
    Узаконити колекцію можливо і потрібно, якщо предмети в ній не крадені. В поліції, куди Ви зверталися, можливо, не знають, як це зробити, бо процедура ця описана в Наказі №622 дуже мутно і часто незрозуміло навіть для дозвільників. Або ж просто лінуються.
    Спершу треба знати, про які штики йде мова. Якщо іноземні (старовинні і нові) або радянські до 1950-х років, не крадені з музеїв чи приватних колекцій, то можна зареєструвати без проблем. Якщо радянські до АК чи СВД, то важливо, щоб вони не були викрадені з військових частин на території України. Зрозуміло, що в цьому випадку Ви їх не зареєструєте.
    Загалом, процедура реєстрації наступна. Слід було заздалегідь домовитися з дозвільником, що плануєте зареєструвати. Краще це робити у місячник здачі зброї, двічі на рік, хоча можна і не в місячник. Перед тим, як принести багнети на добровільну здачу, треба отримати на них висновок експерта ДНДЕКЦ МВС про те, що вони є холодною зброєю. Звертатися за адресою: м. Київ, вул. Велика Окружна, 4. Попередьте експерта заздалегідь, що маєте намір їх зареєструвати, щоб штики не гнули і на випробовували деструктивними методами, обмежившись порівнянням з аналогічними зразками і співставленням по каталогу. Послуга платна, приблизно 250-500 грн. Якщо виявиться, що штики не є холодною зброєю за українською методикою, тоді все простіше, берете відповідний висновок і зберігаєте без реєстрації. Після того, як написали заяву про добровільну здачу і здали предмети, отримуєте медичну довідку, сплачуєте відповідні платежі за реєстрацію, бланк дозволу, приносите їх разом з двома своїми фотокартками, пишете заяву, що маєте намір зареєструвати цю зброю. І все, через певний термін - від тижня до кількох місяців - забираєте штики разом з дозволом зі штампом "колекція". Якщо вже маєте дозвіл на гладкоствол, Вам можуть їх вписати в нього, в розділ "мисливські ножі". Якщо на штиках немає власних серійних номерів, то рекомендую не набивати новий (щоб не псувати), а реєструвати як безномерний, для цього треба скласти його опис і зробити на кожен по два фото 15х15см.
    Якщо ж Ваша холодна зброя має ще й історичну цінність, то візьміть про це довідку у Міністерстві культури, для цього треба буде замовити її окрему історико-культурологічну експертизу.
    Спеціального статусу колекціонера вогнепальної зброї в Україні немає - просто купуйте цю зброю і колекціонуйте, кількість одиниць зброї не обмежена.
    СХП і ММГ можна купувати взагалі без обмежень і реєстрації, за умови, що вони відповідають вимогам державного стандарту до охолощеної зброї і мають відповідний висновок експерта.

    • 13.04.2019 17:44
      #
      - 0 +

      Спасибо за помощь. На днях был у следователя забрал кое что из своего имущества. Рассказал о пункте закона №622 чем удивил разрешителя, он пообещал что изучит вопрос касательно холодного оружия изьятого у меня ,тем паче что экспертиза уже на него есть. Так-же я начал оформлять разрешение на гладкоствольное оружие и при получении разрешения буду иметь документ в который можно вписать эти изьятые штык ножи, их фото в разных ракурсах есть в заключении,один штык-нож имеет номер ,второй просто клеймо Арисака. огромное Вам спасибо за подсказку, мне один знакомый прислал копию заключения на карабин к-98 в котором такой точно карабин точно с такой экспертизой и с такими-же изминениями .а именно вареными штифтами во избежании заряда боевого патрона а только холостого,и на выходе ствола тоже варен штифт. вот только в присланом написано заключение что даное оружие не является огнестрельным, и применяется для театрализованых постановок для создания светошумового эфекта,а в том что выдал мне институт Бакариуса в г.Харькове написали ,что в даном виде оружие выстрелить не может ,но можно в домашних условиях переделать в боевое ,потому являеться огнестрельным. вот такие бывают экспертизы. Спасибо за помощь ,собираюсь вернуть все что изьяли ,через апеляцию.Досвидания с ув. Анатолий.

      • 14.04.2019 11:08
        #
        - 0 +

        А что именно вернул следователь ?

      • 17.04.2019 06:16
        #
        - 0 +

        Радий, якщо Вам помогли мої поради!
        Інститут ім. Бокаріуса і ДНДІ МВС часто видають протилежні висновки на один і той самий предмет :). Вищий пріорітет для дозвільної має документ, виданий у Києві.

        • 25.04.2019 12:36
          #
          - 1 +

          Спасибо за совет,сейчас занимаюсь апиляцией поводу имущества которое не вернули. А именно пд-27,. Маузер -к-98, два штыка от Мосинки,штыкножи к-98 и Арисака. Вернули мне пм-40, ппш-41 ,свт-40, два штыка Мосина.
          Ош

          • 07.05.2019 03:23
            #
            - 0 +

            Добра новина. При правильному підході справа на 99% виграшна. Головне, процес пішов, раз частину вже повернули. Не здавайтесь!

    • 14.04.2019 11:10
      #
      - 0 +

      А как довезти штык до Киева, если ехать нужно несколько сотен километров на поезде ? Если по дороге менты остановят ?

      • 17.04.2019 05:14
        #
        - 0 +

        Не зупинять :).
        Довезти до Києва - та так само, як і будь-який предмет побуту, на авто, поїздом чи літаком. Якщо поліціянтів 2-3, можна спробувати відбитись, багнет же буде при собі :). Якщо їх буде більше, краще втікати.

      • 17.04.2019 05:15
        #
        - 0 +

        А якщо серйозно, то, при неможливості їхати самому, можна зробити за допомогою Спецзв'язку.
        Якщо самостійно, то в цьому випадку у поліції мають дати довідку про мету перевезення предмета. Хоча краще це було робити заздалегідь, до вилучення чи добровільної здачі.
        Навіть без усіляких довідок і дозволів, імовірність бути зупиненим поліцією для чисто одягненого громадянина, що не поводить себе підозріло, на якого немає орієнтування, наближається до нуля. А навіть якщо зупинять - відстоюйте свою правоту, законодавство на нашому боці, до відсутності закону про зброю.


Увійдіть, щоб мати можливість відповідати