Встановлення приціла, обнулення (приведення до нормального бою)

| Гвинтівки, Оптика та освітлення | Автор: Олексій Семенович

Цільна база з планкою Пікатіні, кільця і приціл Цільна база з планкою Пікатіні, кільця і приціл

База для приціла буває двох типів: цільна і розрізна, тобто з двох частин. Краще брати нерозрізну базу. Якщо ви берете якісно виготовлену нерозрізну базу і якісні кільця, вам не доведеться вирівнювати осі кілець одна відносно одної і притирати їх.

Кільця зазвичай виробники випускають трьох розмірів: низькі, середні і високі. Слід брати найнижчі, однак перевірити, щоб об'єктив приціла при встановленні не вперся в дуло.

Місце на приймачі під базу шліфується, після чого база і приймач змащуються епоксидним клеєм і з’єднуються гвинтами. Кільця встановлюємо на базу і затягуємо гвинти кріплення, притискаючи кільце вперед.

При пострілі зброю відкидає назад, при цьому приціл з кільцями може зміститися відносно зброї вперед, якщо лишити таку можливість. Тому можливості зсуву кілець по базі вперед треба запобігти при встановленні.

Перед встановленням приціла бажано перевірити трубкою відповідного діаметру (дюйм або 30 мм), чи співпадають їхні осі. Для цього трубку слід вставити в обидва кільця.

Встановивши кільця, знімаємо верхні частини, вкладаємо в нижні приціл, накриваємо верхніми і закручуємо. Не затягуючи гвинтів кріплення сильно, щоб приціл в кільцях можна було посувати і повертати.

Тепер встановимо відстань від приціла до ока. Візьміть зброю так, як ви її будете тримати при стрільбі. Посуньте приціл максимально вперед так, щоб ви ще бачили повне зображення. Прикладіться до зброї кілька разів із заплющеними очима. Коли ваша щока займе правильне положення на кольбі, розплющте очі і перевірте, чи зображення в прицілі займає все поле зору.

Боріться зі спокусою відсунути приціл назад трошки більше, ніж це абсолютно необхідно. Не забувайте, при пострілі його відкидатиме назад.

Залишається встановити вертикальну лінію прицілу вздовж вертикальної осі зброї. Для цього поставте зброю на двоногу або мішок, візьміть за кінець кольби витягнутою рукою. В прицілі ви будете бачити збільшене зображення прицільних ліній. Повертайте приціл в кільцях, доки вертикальна прицільна лінія не співпаде з уявною вертикальною віссю кольби, як показано на малюнку.

Перевірка вертикаліПеревірка вертикалі

Будьте обережні, щоб не змінити відстань від приціла до ока, яку ви щойно виставили. Виставивши приціл, можете затягнути гвинти кілець остаточно. Затягувати слід навхрест до того моменту, поки ключ, який зазвичай йде в комплекті з кільцями, не почне пружинити, вигинаючись.

Якщо конструкція зброї дозволяє, приведення до нормального бою слід починати “вхолодну”. Для цього зброю розбирають так, щоб можна було дивитися через дуло. Після цього націлюють дуло на маленький яскравий віддалений предмет і закріплюють нерухомо. Потім на той самий предмет, на який націлене дуло, відповідними регулювальними гвинтами або барабанчиками наводять перехрестя прицілу.

Після цієї процедури, або оминаючи її, якщо конструкція зброї не дозволяє дивитися через дуло, здійснюють "гаряче" обнулення. Штурмові гвинтівки з прицілом змінної кратності краще обнуляти на відстань 200 м. Снайперську зброю обнуляють на 300 м і більше.

0,818181818182 1 -1 11
Коментарів (16)

  • 24.09.2013 11:29
    #
    - 3 +

    Спасибо за статью. Вот бы найти переводчика для этих видео - www.youtube.com. Чуть занудные но по делу уроки. Может кто знает где есть уже переведенные видео? Я встречал только обучающие от "имперцев"

    • 24.09.2013 22:10
      #
      - 2 +

      Радий, що вам сподобалось. Щодо відео - здається, це більше цікаво для тих, хто кулі робить, ніж для тих, хто ними стріляє.
      Я ж намагаюся писати зрозуміло для і людей, які зброї в руках не тримали.

    • 06.08.2014 16:30
      #
      - 0 +

      Сам спочатку задавався цим питанням, чому не перекладає ніхто, а потім забив і тепер дивлюся в оригіналі. Спочатку важко було, але відео із статтями роблять своє діло. Словниковий зброярський запас не дуже великий вивчити можна швидко. Єдина проблема що у них там теж свої акценти є :)

  • 24.09.2013 16:34
    #
    - 3 +

    Не читал, но одобряю!

    • 24.09.2013 17:32
      #
      - 2 +

      Писання Захарченка почитуєте. А мої, виходить, не хочете?)

      • 24.09.2013 17:40
        #
        - 0 +

        Я вижу, что материал изложен добротно, как раз для владельцев винтовок/карабинов.
        А я таковым не являюсь...

        • 24.09.2013 20:47
          #
          - 2 +

          Неправильно ви кажете. Писалося для тих, хто має намір. Невже ви не маєте?

          • 24.09.2013 20:51
            #
            - 1 +

            А что, верно. Верно, товарищ Семенович!
            До каких пор каждый порядочный член УАВЗ не будет иметь Мосинскую болтовку в красном угле, да еще без оптики?
            Доколе?!

            А я это, значит, расслабился. Не просчитал ситуацию на штык вперед. Проявил революционную халатность.

            Ну да ничего. Партейцы поправили.

            :)

            • 24.09.2013 22:02
              #
              - 3 +

              В кутку, пане Волков, краще хай стоїть Стінгер. Раптом Путін надумає примусити нас до братства?)

  • 24.09.2013 20:58
    #
    - 6 +

    Хороша стаття, але є невелике доповнення. В самого два карабіна, і обидва з оптикою. Обов'язково треба вказувати критичне відстань від окуляра до ока. Для мелкашки п'ять сантиметрів не критично, а от для 410 така відстань може бути фатальною. Звичайно - ця відстань залежить від калібру, та індивідуальних особливостей власника, але для кожного калібру є свої критичні відстані ближче якого розташовувати око небезпечно. Потрібна стаття і вже про саму пристрілки прицілу.

    • 24.09.2013 21:56
      #
      - 2 +

      Не знаю, які приціли маєте на увазі, в Leupold, наприклад, оптимальна відстань від ока до приціла більше 5 сантиметрів.
      Щодо обнулення, або ж приведення до нормального бою - ідея цікава, я, певно, напишу.

      • 25.09.2013 08:43
        #
        - 0 +

        Видалення, або винос вихідної зіниці - відстань між останньою лінзою окуляра (положенням вихідної зіниці) і оком стрілка. Щоб уникнути травми при пострілі, винос зіниці оптичних прицілів, використовуваних на стрілецькой зброї, повинен бути не менше 50 міліметрів. Середні відстань для найпоширеніших калібрів становить 70-80 мм.

        • 25.09.2013 10:27
          #
          - 1 +

          Справа в тому, що цю відстань складно поміряти і мета цього вимірювання не дуже зрозуміла. Тому я й не наводив цих цифр.
          Якщо ви берете нормальний приціл, просто виставляєте так, як описано, а відстань при цьому від ока до приціла буде цілком безпечною.

  • 25.09.2013 14:08
    #
    - 0 +

    Особисто у мене в інструкції до прицілу написано 80 мм. , фактично я встановив 60 мм із - за особливостей свого зору. В своєму коментарі я просто хотів сказати, що на це треба звертати увагу в цілях особистої безпеки.

  • 25.09.2013 16:43
    #
    - 2 +

    Дякую. Цікаво!

  • 16.02.2021 00:04
    #
    - 0 +

    Дякую.


Будь ласка, залогіньтесь щоб мати можливість коментувати