Можно ли зарегистрировать холодное оружие таким способом?

| Юридичні питання, Холодна та метальна зброя | Автор: Юрій Лушніков

Дозвіл на зброюДозвіл на зброю

Здравствуйте! Услыхал такую историю:

"Мужчина дождался месячника добровольной сдачи оружия, сделал на штык-ноже лазерную гравировку (произвольный номер) и принес к участковому, типа добровольно зарегистрировать, провели экспертизу, признали "холодняком", участковый выдал реквизиты на оплату услуг и типа выдал удостоверение с разрешением на хранение, вписал номер клинка и типа все окей, все по закону!"

Вопрос к знающим, это сказка или реально возможно?

1,0 1 -1 1
Рішення (1)

  • 31.05.2019 10:17
    #
    - 3 +

    Доброго дня,не скажу чітко про штик ніж,але узнавав у дозвільника ,ваше питання виходить з повноважен участкового,тож існуе два шляхи купляєте в магазині і там ставляють печатку в діючому дозволі,або проходите експертизу в НДКЦ отримуете висновок ,що це ХЗ далі в дозвільну і вже там дають окремий дозвіл,на питання про перехід з пункту а в б з предметом подібним на ХЗ відповідаете що несете на єкспертизу чи в дозвільну,до речі там можуть дати направлення на досліження,але це не обовязково.Успіху Вам.

    • 31.05.2019 21:56
      #
      - 0 +

      Больше интересовал момент регистрации с самодельным номером " с потолка"

  • 31.05.2019 21:37
    #
    - 1 +

    Не обязательно говорить что идете в разрешительную. С ХО можно ходить по улицам и вообще проблем с этим нету. Вот только положить его надо завернутым на дно сумки, тогда быстро достать его не получится и это будет хранением, а не ношением

  • 05.06.2019 05:39
    #
    Рішення
    - 1 +

    Для чого такі збочення: "мущщина сделал на штык-ноже лазерную гравировку (произвольный номер)" ?. Зіпсував, можливо, цінну історичну річ. Ніяких номерів на штику ніде гравіювати непотрібно, можна зареєструвати і без номера. На мисливському ножі за бажанням можна нанести довільний номер - всеодно суцільного обліку холодної зброї у нас немає, ножі з однаковими номерами можкть бути в різних містах і областях України. "Все окей, все по закону" також бути не може, бо немає цього самого закону :). Є лише Інструкція і Наказ № 622, яка всю процедуру описує дуже туманно.
    Про реєстрацію вже багато разів писав, але повторю ще раз. Спершу треба знати, про який штик іде мова. Якщо іноземний (старовинний чи новий) або радянський до 1950-х років, не крадений з музею чи приватної колекції, то можна зареєструвати без проблем. Якщо радянський до АК чи СВД, то важливо, щоб вони не були викрадені з військових частин на території України. Зрозуміло, що в цьому випадку Ви їх не зареєструєте. Далі слід заздалегідь домовитися з дозвільником, попередити, що плануєте зареєструвати. Краще це робити у місячник здачі зброї, двічі на рік, хоча можна і не в місячник. Перед тим, як принести багнет на добровільну здачу, треба отримати на них висновок експерта ДНДЕКЦ МВС про те, що вони є холодною зброєю. Звертатися за адресою: м. Київ, вул. Велика Окружна, 4. Попередьте експерта заздалегідь, що маєте намір його зареєструвати, щоб штик не гнули і на випробовували деструктивними методами, обмежившись порівнянням з аналогічними зразками і співставленням по каталогу. Послуга платна, приблизно 250-500 грн. Якщо виявиться, що штик не є холодною зброєю за українською методикою, тоді все простіше, берете відповідний висновок і зберігаєте без реєстрації. Після того, як написали заяву про добровільну здачу і здали предмети, отримуєте медичну довідку, сплачуєте відповідні платежі за реєстрацію, бланк дозволу, приносите їх разом з двома своїми фотокартками, пишете заяву, що маєте намір зареєструвати цю зброю. І все, через певний термін - від тижня до кількох місяців - забираєте штик разом з дозволом зі штампом "колекція". Якщо вже маєте дозвіл на гладкоствол, Вам можуть вписати в нього, в розділ "мисливські ножі". Якщо на штиках немає власних серійних номерів, то рекомендую не набивати новий (щоб не псувати), а реєструвати як безномерний, для цього треба скласти його опис і зробити на кожен по два фото 15х15см.
    Якщо ж Ваша холодна зброя має ще й історичну цінність, то візьміть про це довідку у Міністерстві культури, для цього треба буде замовити її окрему історико-культурологічну експертизу.
    Підсумовуючи - ні, це не казка, це реально можливо. Але описана Вами історія в реальності триває набагато довше, деколи навіть до півроку. "Саморобний" номер краще не набивайте - пошкодите історичну річ. На більшості штиків, тим паче, і так є арсенальні клейма і номери, може просто затерті чи заховані під накладками рукоятки.


Увійдіть, щоб мати можливість відповідати