Чому прийоми проти ножа не працюють?

| Навчання, Самооборона, Холодна та метальна зброя | Автор: Антон Фарб
По-русски

Чому прийоми проти ножа не працюють?Чому прийоми проти ножа не працюють?

Чудова назва, правда? Класичний «клікбейт». Відразу хочеться з'ясувати, чому, і як вони нас дурять, ці шарлатани від самооборони. Сенсація, викриття, вас обманюють, клацай, щоб дізнатися більше.

А ось ще одне.

Чому ліки проти хвороб не діють?

Схоже, правда?

Так, стоп, хвилиночку. Які ліки? Проти яких хвороб? Як саме не діють? Контекст, будь ласка!

Контекст зазвичай такий. «У мене була ранка на нозі, я на неї забив, вона запалилася, я пив гомеопатичні порошки, почалася гангрена, я випив аспірин, але ногу все одно довелося ампутувати. Ліки не діють, медицина - для лохів для виманювання грошей, ми всі помремо!»

По-перше, хлопчик - ти дебіл. По-друге ... втім, досить і першого.

«Якщо противник б'є вас ножем ось так, а ви хочете схопити його ось так, то він зробить ось так, і у вас нічого не вийде. Самооборона - це лохотрон, прийоми проти ножа не працюють, ми всі помремо!»

Якщо супротивник б'є вас ножем - це вже гангрена. Термінальна стадія конфлікту або нападу. Звідки він взявся, ваш супротивник? Як він виник у вашому житті? Через що він вирішив вас убити? Як він підійшов так близько? Коли він дістав ніж? І що ти робив увесь цей час?

Самооборона - це не прийомчики. Вірніше, це не лише прийомчики. Якщо дійшло до прийомів - завдання самооборони не виконано. Тому що прийоми - це вже бійка. А завдання самооборони - бійки уникнути.

Так, в бійці протистояти голими руками людині з ножем вкрай складно. Але можливо. Що доведено емпірично: далеко не всі напади з ножем закінчуються загибеллю жертви. Так, жертва швидше за все отримає ті чи інші поранення. Не завжди вони летальні. Іноді жертві вдається нейтралізувати нападника. Або змусити його відмовитися від своїх намірів.

Тому що кожен такий випадок - унікальний. Іноді це досвідчений зек із заточкою - а іноді п'яний дебіл з кухонним ножем. Інколи це терорист, якому все одно кого різати - а інколи наркоман з тремтячими руками. Всі вони небезпечні. Але по-різному.

Загальне завжди одне.

Якщо ви зрозуміли, що на вас нападають з ножем в момент нападу - у мене для вас погані новини.

Це вже гангрена.

Швидше за все, все закінчиться погано.

Тому що противник вас побачив, оцінив, прийняв рішення і приступив до його реалізації. Петля СОРД (НОРД ) - спостереження, оцінка, рішення, дія.  Він уже на четвертій сходинці. А ви - на першій. Ініціатива програна.

Тому «сферичний ножевик у вакуумі» швидше за все заріже «сферичного ж лоха в тому ж вакуумі».

Але контекст ?!

Найголовніше питання - чому? Чому він вас ріже?

Напад з ножем - це акт агресії або полювання?

(Полювання, з точки зору етології, не є агресією; адже, коли два вовки б'ються за самку, територію або ранг у зграї - це агресія, а коли вовк вбиває вівцю - це обід. Ви ж не проявляєте агресію до стейка, коли ріжете його ножем?)

Перший випадок. У вас був конфлікт з людиною, який перейшов від вербальної стадії до мануальної, а потім - інструментальної (людина витягує ніж і кидається на вас).

Самооборона в даному випадку - це ухилення від конфлікту, його деескалація, якщо не вийшло ухилитися, дотримуєтесь дистанції та застосовуєте підручні засоби, якщо деескалація була неефективною.

Другий випадок. Людина вирішила вами «пообідати», вибрала вас як жертву, вистежила і зібралась штрикнути ножем.

Самооборона тут - це ситуативна готовність, алертність, контроль навколишнього оточення, превентивні заходи (сів у таксі і поїхав), дотримання дистанції та застосування підручних засобів, якщо все інше виявилося неефективним.

Дійшло до силового протистояння - в обох випадках - максимум агресії до супротивника, і застосування прийомів, закріплених на рівні рухових навичок.

Самооборона проти ножа - це в першу чергу питання тактики особистої безпеки.

Як близько ви підпускаєте до себе незнайомих і недружелюбно налаштованих людей, як часто ви очікуєте, що ці люди витягнуть ніж, і наскільки агресивно ви готові припиняти такі спроби.

Виживання в разі «гангрени» - чи то пак, коли вже почалася різанина - це питання вашої психологічної готовності, фізичної форми, рухових навичок, наявності своєї зброї, елементів навколишнього оточення, рівня підготовки та вмотивованості противника, вміння надати собі першу допомогу і - не в останню чергу - фактора випадковості.

Життя бентежне.

Тому поменше слухайте ідіотів, не ведіться на «клікбейти» і більше тренуйтеся.

Коментарів (11)

  • 17.04.2019 19:46
    #
    - 4 +

    Отлично работают. Особенно когда "на перестрелку приходят с ножом". :)

  • 17.04.2019 20:33
    #
    - 3 +

    Краще назвати "Чому прийоми проти ножа працюють лише при значно більшій масо-габаритній і ситуативній перевазі". А по суті, автор правильно підводить до того, що, коли напад уже почався, пізно пити "Боржомі". Свіжий приклад тут же: zbroya.info.

  • 18.04.2019 13:31
    #
    - 3 +

    Гарна мотивація завжди носити з собою ніж.

  • 22.04.2019 10:21
    #
    - 0 +

    Какой-то поток бредового сознания. Какова цель написания сего? Приёмы против ножа действительно не работают. Или стреляй или беги. Если нож появился, то уже поздно думать откуда и зачем он появился.

    • 11.06.2019 21:03
      #
      - -2 +

      так никто и не пишет что нужно думать откуда он взялся,думать нужно о том откуда он может взяться ещё до того как вы его увидели перед своим носом..
      Сосед которого вы послали когда он пытался вас согнать со своего места на стоянке ,наркоман которому вы дали подсрачник в подьезде когда он пытался ширнутся, или просто человек которому понравилась ваша золотая цепочка на шее или 10 айфон,это всё можно более или менее предвидить,если быть внимательным хотя бы на половину, та же рожа которая идёт вам на встречу ради ограбления, в 90 % случаев сама себя здаст...
      Не посылайте соседа ,и вот вам минус ещё один нож..
      И на крайняк ,гасите наркомана так,что б он вас не мог увидить, желательно никогда больше...
      Вот о чём примерно статья..
      Всем удачи..

      • 11.06.2019 21:49
        #
        - 0 +

        Ещё раз перечитайте название этого опуса и фразу "Тому поменше слухайте ідіотів, не ведіться на «клікбейти» і більше тренуйтеся." Тренироваться в чём? Как сдохнуть от ножа или не трогать соседа с наркоманом?

        • 11.06.2019 21:53
          #
          - -2 +

          ясно..
          Слишком всё буквально воспринимаете..в статье написано всё от нуля конфликта до его развития , не о самом ноже как о орудии идёт речь,просто слишком всё разбросанно ..
          и где я вам написал что наркомана не нужно трогать ..
          Вы видите то что хотите увидеть , и не улавливаете смысла,ни у автора ни в том что я Вам написал..

          • 11.06.2019 22:11
            #
            - 0 +

            Трудно уловить смысл там, где его нет. А в статье его нет, одна вода вокруг общеизвестного тезиса, что лучший бой той, который не состоялся.

            • 11.06.2019 22:37
              #
              - -2 +

              ну ещё раз повторюсь,это ваше личное мнение , и ваше право видеть то что вы видите...
              Я вижу очень много смысла, я его конечно и так знал,но тем не менее он есть..


Будь ласка, залогіньтесь щоб мати можливість коментувати