У поліції розповіли, скільки зброї вилучили минулого року

| Нелегальна зброя | Автор: Web admin

Ілюстративне фотоІлюстративне фото

Минулого року в Україні вилучено майже 1900 одиниць вогнепальної зброї різних систем і модифікацій.

Про це заявив начальник Департаменту міжнародного поліцейського співробітництва Національної поліції Василь Неволя під час засідання Координаційної ради програми ОБСЄ, повідомляє прес-служба МВС.

Зокрема, за його словами, вилучено 81 кулемет і реактивні системи, а також понад 162 тисячі патронів, 1934 гранати, 25 мін, 1832 боєприпасів.

Неволя зазначив, що основним каналом потрапляння нелегальної зброї на територію України залишаються окуповані території.

Своєю чергою, перший заступник голови Держприкордонслужби Володимир Нікіфоренко наголосив, що контрабанда зброї - серйозний виклик для безпеки країни, особливо в умовах війни.

Він повідомив, що основними факторами, що «впливають на контрабанду засобів терору є: масштабні незаконні постачання зброї до окупованих районів Донецької та Луганської областей та неконтрольований її обіг, складна соціально-політична та криміногенна ситуація в східних та південних регіонах України, високий рівень криміналізації протиправної діяльності і водночас низький рівень економічного розвитку прикордонних регіонів».

При цьому Нікіфоренко запевнив, що немає загрози контрабанди зброї та вибухівки з України.

«Упродовж останніх років тенденція до збільшення кількості спроб незаконного переміщення зброї та боєприпасів не спостерігається, стійких каналів не виявлено», - сказав він.

«Загалом за минулий рік вилучено 659 одиниць зброї, у 2018 році 669, у поточному 24 одиниці. Тоді, як у довоєнних роках контрабанди було удвічі більше - 1130 одиниць. При цьому важливо, що лише 5% цієї зброї – вогнепальна», - додав заступник голови ДПСУ.

Він зауважив, що для західної та північної ділянок кордону контрабанда зброї взагалі не є актуальною.

«Водночас зберігається загроза для кордону з Росією, на адмінмежі з тимчасово окупованим Кримом. В районі ООС у 2019 році прикордонники вилучили 26 одиниць зброї та 3,3 тисячі боєприпасів, в той час як у 2018 році було 35 одиниць і в поточному - 3 одиниці. Більшість боєприпасів виявлено за оперативною інформацією у схованках на місцевості, де проходили бойові дії», - підсумував Нікіфоренко.

1,0 1 -1 1
Коментарів (2)

  • 24.01.2020 18:42
    #
    - 2 +

    капля в море, и судя по фото, все годное пошло в продажу. мусора такие мусора.

  • 24.01.2020 23:37
    #
    - 2 +

    Оцей "плач Єремії" про загрози, при тому що кордон з агресором досі відкритий мені здається якимось блюзнірським.


Будь ласка, залогіньтесь щоб мати можливість коментувати