Небезпечне правосуддя: українці несуть зброю до судів

| Кримінал | Автор: Web admin

Небезпечне правосуддя: українці несуть зброю до судівНебезпечне правосуддя: українці несуть зброю до судів

Холодна і травматична зброя, гранати, наркотики, газові балончики та фаєри – з таким арсеналом до українських судів нерідко приходять відвідувачі і учасники процесів, щоб домагатися там потрібного рішення або ж помститися за те, що їх не влаштувало. Останніми роками  в судах були і вибухи, і погроми, і напади на суддів.

Зараз в Україні набирає обертів нова структура, яка забезпечує безпечну роботу судів і охорону суддів – Служба судової охорони. Найчастіше неспокійно стає в судах Києва та області, де розглядаються найрезонансніші справи. Як обчислюють і знешкоджують "безпрєдєльників", що знаходять у них – про це в інтерв'ю сайту "Сьогодні" розповів начальник територіального управління Служби судової охорони в Києві та Київській області Ігор Коваленко.

- Ігоре Олександровичу, як підлеглі вам бійці протистоять тим, хто приходить до суду силою домагатися потрібного їм рішення?

- Правосуддя в нашій країні можливо лише тоді, коли суддя захищений від тиску і агресії. Останнім часом ми бачили, що судді не можуть виносити правомірних рішень. Це відбувалося через те, що на засідання приходили групи з 100 і більше осіб, які працювали на замовлення і намагалися впливати на хід засідання. В результаті було прийнято рішення про створення сучасного державного органу, який би опікувався безпекою суддів і всіх учасників судових процесів – Служби судової охорони.

В середині минулого року Служба почала активно розвиватися і сьогодні її робота запущена вже в 18 областях країни, в тому числі в Києві і Київській області. На вході до суду ми здійснюємо огляд відвідувачів та учасників процесів. Практика показала, що деякі з громадян намагаються пронести з собою ножі, травматичну зброю, газові балончики, фаєри для створення димової завіси.

2017 року в Нікопольському суді Дніпропетровської області був випадок, коли чоловік проніс гранати на судове засідання, де підірвав їх. (Тоді слухалася справа про вбивство сина цього чоловіка, загинули 2 особи, ще 10 отримали важкі травми. – Авт.).

- Все-таки, що найчастіше вилучає судова охорона?

- Була вилучена велика кількість ножів, фаєри, співробітники двох територіальних управлінь знайшли у відвідувачів гранати. Також були виявлені наркотики. До речі, після цього поліція провела обшуки в житлі цих людей і виявила цілі арсенали зброї.

Вилучені предметиВилучені предмети

- Учасники резонансних судів перевіряються посилено?

- У Києві великий наплив людей, які бажають бути присутніми на засіданнях у справі Павла Шеремета. У нас була розмова з ініціативною групою, яка організовує участь активістів у засіданнях. Ми їх попередили, що не пропустимо жодного забороненого предмета. Щоб не потрапляти в наше поле зору, на ці засідання вже ніхто нічого забороненого не приносить.

У середу, 5 лютого, було судове засідання в Переяслав-Хмельницькому Київської області. Слухалася справа по відношенню до людей, які вчинили насильницькі дії. Так ось, близько 50 осіб були не допущені до зали засідань через те, що всі вони відмовилися проходити наш контроль. Робимо висновок, що у них були заборонені предмети.

- Як і чим озброєна охорона судів?

- Згідно із законом, ми маємо право використовувати пістолет травматичної дії, гумові кийки, бронежилети, газові балончики та металеві наручники. А групи швидкого реагування будуть озброєні вогнепальною зброєю.

- Чи є джерела, які попереджають про можливі безлади?

- Напередодні резонансних засідань ми аналізуємо ту інформацію, яка є у відкритому доступі. У цьому нам допомагають в тому числі і соцмережі. Інформація збирається, аналізується, мені готується доповідь і вже я приймаю рішення, скільки людей направити на охорону громадського порядку в суді. Розрахунки виявляються вірними. Для забезпечення охорони громадського порядку під час резонансних судових процесів нам на допомогу приходить поліція.

- Останнім часом були загрози безпосередньо суддям?

- Звичайно. Були випадки, коли в суддів кидали пляшки з водою та іншими рідинами. Зараз наші співробітники в залі суду знаходяться по обидва боки від судді, щоб забезпечити його/її особисту безпеку.

- Тільки що до Вас до кабінету заходила дівчина, яка прийшла до вашої служби з поліції. Чи багато до вас переходять з поліції?

- До нас дійсно приходять люди, у яких за плечима є досвід служби в поліції. Але це зовсім невеликий відсоток, найбільше – з числа цивільних, але з досвідом служби в Національній гвардії та інших силових структурах, з досвідом участі в бойових діях.

- Які критерії відбору до служби?

- Вік – від 18 до 55 років. Як колишній спортсмен, вважаю, що будь-який чоловік повинен вміти підтягнутися 10-12 разів на турніку. Але таке не всім дано. Якщо чоловік зможе віджатися від підлоги разів 40, то це теж буде непоганим результатом. Стартова зарплата, наприклад, у контролерів в Києві – від 13 тис. грн.

0,333333333333 1 -1 3
Коментарів (2)

  • 14.02.2020 00:03
    #
    - 3 +

    Бред какой то! На входе в Дарницком суде стоит рампа все сдают травматы в камеру хранения прямо у входа, туда же и баллончики и ножи! И вообще, кто определил что эти ножи ХО? Это обычные ХБ а вот если убить им, тогда да квалификация ХО и то, ХО может стать и ножка стула, дробящего действия... И те камеры хранения такие же как в билле с ключиками на подбор и хлипкими замками вообще не о чём! По сути! Просто закручивают гайки...

  • 14.02.2020 11:49
    #
    - 3 +

    если суд нормальный, то к нему и вопросов никаких. а если судьи слегка предвзяты, то дорога им одна- на рею.


Будь ласка, залогіньтесь щоб мати можливість коментувати