Завод "Маяк" презентував дві великокаліберні гвинтівки з дальністю стрільби 3 км. Відео

| Військова зброя та техніка, Гвинтівки | Автор: Web admin

Великокаліберні снайперські гвинтівки 12,7 та 14,5 мм від ПАТ Великокаліберні снайперські гвинтівки 12,7 та 14,5 мм від ПАТ

Українські зброярі, що працюють на ПАТ "Завод "Маяк" (входить до складу ДК "Укроборонпром") розробили дві далекобійні гвинтівки великого калібру, що здатні вразити ціль на дистанції до 3 км.

Одна з них, так звана "болтова" снайперська гвинтівка має калібр 12,7 та назву "Володар обрію". За словами винахідників, вона здатна пробити броню радянського БТР чи пошкодити гусеницю танка.

Інша розробка фахівців держпідприємства, "піхотна гармата" має калібр 14,5 мм та аналогічну дальність у 3 км. Ця надзвукова зброя оснащена глушником та компенсатором віддачі.

"Її за 700 метрів не чутно, а ти працюєш на 3 км. Тобто цілком не зрозуміло, він (постріл) на надзвуковій швидкості прилітає. Що прилітає, звідки прилітає та як з цим боротися - незрозуміло", - відзначив заступник гендиректора з виробництва Заводу "Маяк" Олександр Гордєєв.

Великокаліберна гвинтівка 12,7 мм Великокаліберна гвинтівка 12,7 мм "Володар обрію" виробництва ПАТ "Завод "Маяк"

"У цієї гармати віддача менше, ніж у тієї 12,7 калібру", - додав він.

Олександр Гордєєв один з розробників обох гвинтівок. Він воював та каже, що ця ідея народилися ще у зоні АТО, коли тривали бої за Донецький аеропорт та Маріуполь. Тоді "на колінах" зібрали перши зразки та побачили ефект. А вже в Києві на потужностях Заводу "Маяк" втілили у реальність.

Великокаліберна гвинтівка 14,5 мм від ПАТ Великокаліберна гвинтівка 14,5 мм від ПАТ "Завод "Маяк"

Чи з’явиться вона в армійців – рішення за Міноборони України. Втім розробники переконані – результат буде позитивним, адже такої зброї бракує на передовій.

Олександр Гордєєв та нові снайперські гвинтівкиОлександр Гордєєв та нові снайперські гвинтівки

Варто також додати, що у цьому році працівники ПАТ "Завод "Маяк" відновили роботу та почали постачання танкових кулеметів КТ-7,62 для БТР-4. Зокрема під час тестів було перевірено справність роботи цієї зброї в усіх можливих кліматичних зонах та проведено 25 тисяч пострілів.

"Володар обрію" - нові надпотужні великокаліберні українські гвинтівки

1,0 1 -1 3
Коментарів (13)

  • 22.12.2020 11:57
    #
    - 1 +

    И что скажут практики, нужна такая винтовка на войне?
    Читал, что США не очень одобряет такое оружие: против техники есть переносные ракетные комплексы, полностью уничтожающие цель, а не нанося ей ущербы; а против людей, преимущественно используют калибр 7,62 мм. (поражение до 2,3км)
    Или мы думаем по иному?

    • 22.12.2020 14:21
      #
      - 4 +

      Тут как всегда вопрос цены. ПТРК в теории надежнее, но цена выстрела без вариантов больше чем у представленых образцов.
      Дальше вероятно от задачь: если надо один раз быстро и гарантировано уничтожить дорогой танк или БТР то логично использовать ракеты/гранатометы. Можно в теории и арт/авиа удар...
      Если же затяжной конфликт и поражать надо большое колличество разнообразной техники, включая кустарно бронированые грузовики, например, то логичнее крупнокалиберную винтовку.

      Единственный вопрос по представленой "пехотной пушке" - насколько она будет сложна и дорога в обслуживании ввиду множества открытых механизмов.

      • 22.12.2020 14:53
        #
        - 2 +

        А мобильность ее? она же тяжелая. Пара выстрелов - засекут и накроют стрелков.

        • 25.12.2020 18:10
          #
          - 0 +

          Стріляти з калібрів більше 12.7 треба на відстані більше ніж 1.5 км до цілі, щоб не чекати вогню у відповідь. При цьому і рівень маскування на дистанції 1.5-2 км до цілі буде вище. На меншій відстоні працюють калібром .338.

    • 22.12.2020 14:52
      #
      - 5 +

      это кто из 7.62 на 2.3км стреляет? Не надо путать прицельную дальность и дальность действительного огня. Из мосинки с оптикой на 800м стрелять уже тяжело.
      За 3 км из 12.7 и 14.5 стрелять по технике можно, но поразить уязвимые места сложно. Людей которые смогут стрелять и попадать на 3 км не так много на самом деле.

      • 28.12.2020 09:58
        #
        - 0 +

        Возможно, имелся в виду более крупный калибр, например .308 или .300 win mag. 30-06 Springfield тоже использует пулю 7,62.

  • 22.12.2020 18:39
    #
    - 4 +

    Смысла в винтовке калибра 14,5 нет абсолютно никакого.
    Она не имеет никаких преимуществ перед калибром 12,7 зато вероятнее всего, имеет значительно большую массу.
    Что касается винтовки в калибре 12,7 то с первого взгляда виден существенный просчет конструкторов: нацепить сошки на ствол да еще вероятно, заштифтовав это гарантированный приговор кучности.
    Как всегда, наши производители идут по пути наименьшего сопротивления!

    • 25.12.2020 18:01
      #
      - 1 +

      Друже, маєш рацію. Подивившись на фото, де сошки закріплені на стволі, розчарувався взагалі у технічній (читай, стрілецькій) грамотності конструкторів цієї зброї. Стріляти та влучати з гвинтівок калібру 14.5 мм можна тільки з жорстого лафету, або кулеметної триноги. Лафет теж потрібно кріпити до землі або основи. Далі все залежить тільки від якості набоїв (тільки штучні, після релоуду) та якості ствола.

  • 26.12.2020 00:09
    #
    - 0 +

    Изобрели велосипед, но как всегда криво. Советская школа, браво.

  • 26.12.2020 02:39
    #
    - 2 +

    Да уж...То, что дальнобойные винтовки нужны на фронте - несомненно!...Но, в данных экземплярах - странно(мягко говоря) всё: от выбора патронов(пулемётных, априори не предназначенных для снайпинга!) до способа крепления сошек....
    Ладно, если бы разработчики - переобжали дульце гильзы патрона 14,5 х 114 мм. под пулю .410-го или .416-го калибра, с максимально-возможными поперечной нагрузкой и БК, что позволило бы увеличить дальность прицельного огня!....
    А так, ничего, кроме снижения веса оружия(в сравнении с пулемётами), разработчики - так и не добились!...

  • после просмотра ролика у меня осталось стойкое впечатление, что эти винтовки внучки ПТР и ДШК. Их сделали по принципу: как угодно, лишь бы не так, как у всех. Отсюда спорноть и, в отдельных случаях, нелепость конструктивных решений.
    О производстве стволов не сказали ни слова. Походу, взяли от доноров уже готовые.
    Кучность? для снайперского оружия важный показатель. Тоже ни слова.
    Патрон? Стрелять пулеметными из советского наследия? Это не снайперский патрон. К тому же, пуля биметалл. Износ ствола будет сильный. Если у винтовок хотя бы минутная кучность (не думаю) то на 3 км. она должна вложиться в круг 75 см (примерно). Год пострелять пулеметными патронами (при условии, что ствол реально новый и качественный), и пуля уже будет лететь куда хочет. Зачем покупать дорогое оружие, а потом из него убивать отвратительным боеприпасом?

  • 28.12.2020 20:00
    #
    - 0 +

    От навіщо базікати про "анало-говнєт". Перемогти кацапів можна але ж не їхніми ж словами-пропагандою. Це на раші суцільний аналоговнєт особливо там де дійсно у них нічого нового "нєт"

  • 27.01.2021 21:12
    #
    - 0 +

    херак-херак, завод МАЯК. Тяжко иметь мозг в заднице, а руки-обе левые, растущие из жопы


Будь ласка, залогіньтесь щоб мати можливість коментувати