Зброя знаних вбивць

| Кримінал, Факти, статистика та аналітика | Автор: Web admin
По-русски

Едвін Б. Піттс, діловод канцелярії Генерального голови військово-юридичної служби, з пістолетом Джона Уїлкса БутаЕдвін Б. Піттс, діловод канцелярії Генерального голови військово-юридичної служби, з пістолетом Джона Уїлкса Бута

Доки в світі існують лідери, завжди знайдуться й стрільці одинаки, котрі намагатимуться їх убити.

Причини їх вчинків нас не стосуються, а от їхня зброя багато чого може розповісти.

Джон Уілкс Бут

Пістолет Deringer калібру .44, з якого стріляв Бут (імовірно)Пістолет Deringer калібру .44, з якого стріляв Бут (імовірно)

У 1865 р. в театрі Форда, цей патріот та актор з півдня країни підкрався до Президента Лінкольна зі спини й вистрілив у політичного лідера впритул. Бут використав однозарядний капсульний Deringer калібру .44, який він придбав у зброяра з Філадельфії Генрі Дерінжера.

Пістолет завдовжки трохи більше 15 сантиметрів, ствол – 2 дюйми. На випадок осічки, Бут мав із собою ніж з кістяним руків’ям, на клинку якого було вигравірувано слово «Свобода». Пістолет зараз виставлено на привселюдний огляд у театрі Форда, але щонайменше один злочинець вже заявляв, наче вкрав його та замінив на дублікат.

Леон Чолгош

Револьвер Iver Johnson калібру .32Револьвер Iver Johnson калібру .32

У вересні 1901 р., анархіст зі Східної Європи Леон Чолгош, брав участь у заході, на якому президент Уільям Маккінлі був головним доповідачем. Коли Маккінлі збирався потиснути Леонові руку, той двічі у нього вистрілив. Того дня він обрав для свого задуму автоматичний револьвер Iver Johnson калібру .32, котрий він купив за тиждень до заходу за 4,50 доларів.

Чолгош за гратами після вбивства президентаЧолгош за гратами після вбивства президента

Навіть помираючи, президент сказав своїм охоронцям, щоб вони обійшлися з Леоном легше. Однак правосуддя настигло Чолгоша, й через 2 місяці його було засуджено до страти на електричному стільці, а труну з тілом залили сірчаною кислотою. Його пістолет наразі знаходиться в Музеї історії Баффало в Нью-Йорку.

Гаврило Принцип

Пістолет FN Browning M1910, з якого стріляв ГаврилоПістолет FN Browning M1910, з якого стріляв Гаврило

28 червня 1914, місто Сараєво стало місцем епічно невправного вбивства, котре спровокувало розпад Австро-Угорської імперії та мало наслідки по всьому світу. Тендітний 20-річний боснійський патріот Гаврило Принцип дізнався, що атака з використанням гранати на кортеж ерцгерцога Фердинанда, яка була організована його співвітчизниками, провалилася.

Принцип випадково надибав машину ерцгерцога та, скориставшись нагодою, застрелив його разом із дружиною. Ця подія стала тією іскоркою, що розпалила вогонь Першої світової війни.

Принцип використав FN Browning M1910 калібру .32 ACP, котрий він отримав у підпільної групи, у якої були зв'язки із сербською військовою розвідкою "Чорна Рука". Серійний номер цього пістолета – 19074. Пістолет Гаврила Принципа протягом минулого сторіччя кілька разів зникав і знову з'являвся у найнезвичніших місцях, наприклад, у монастирі.

Гаврило Принцип відразу після вбивства ерцгерцога ФердинандаГаврило Принцип відразу після вбивства ерцгерцога Фердинанда

На сьогоднішній день пістолет знаходиться в музеї військової історії в м. Відень, Австрія. Отже наступного разу, коли хтось скаже, що калібр .32 ні до чого не спроможний, нагадайте йому про те, як один такий пістолет убив 9 мільйонів чоловік.

Лі Харві Освальд

Гвинтівка Mannlicher-CarcanoГвинтівка Mannlicher-Carcano

Президента Кеннеді вбили з 6,5-мм гвинтівки Carcano моделі 91/38 із серійним номером C 2766 і яку було виготовлено в 1940 р. на збройовому заводі в м. Терні, Італія. А так як її випустили ще на початку Другої світової війни, існує велика вірогідність того, що перш ніж опинитися на ринку в 1960 р, вона брала участь у бойових діях.

Виявилося, що Освальд замовив її поштою (ще до закону про контроль над зброєю 1968 р.) через оголошення в журналі за 19,95 доларів, включно з 4-кратним оптичним прицілом із кріпленням. Тести, які провели в ФБР для комісії Уоррена, виявили, що гвинтівка стріляла досить точно.

Лі Харві Освальд разом зі своєю гвинтівкою позує на своєму подвір’ї Лі Харві Освальд разом зі своєю гвинтівкою позує на своєму подвір’ї

Тепер ця гвинтівка знаходиться під замком у Національному архіві США. Доступні лише деякі її фотографії.

Марк Девід Чепмен

Револьвер Charter Arms, з якого стріляв ЧепменРевольвер Charter Arms, з якого стріляв Чепмен

Безробітний колишній охоронець Марк Девід Чепмен приїхав до Нью-Йорка й став чекати співака та активіста Джона Леннона біля входу до житлового будинку під назвою Дакота, де той мешкав.

Він пустив 5 куль з револьвера Charter Arms Undercover калібру .38 SPL (який він легально придбав на Гаваях) у спину Леннону, а потім до самого прибуття поліцейських читав книгу «Над прірвою в житі».

Джон Леннон дає автограф ЧепменуДжон Леннон дає автограф Чепмену

Цей револьвер, копія популярної моделі S&W J-frame, був і досі залишається одним з найпопулярніших «кирпатих» револьверів на ринку. На сьогоднішній день він зберігається в балістичному бункері криміналістичного відділу поліції Нью-Йорка в Квінсі.

Мехмет Алі Агджа

Напівавтоматичний пістолет FN Browning H -Power, з якого стріляв АгджаНапівавтоматичний пістолет FN Browning H -Power, з якого стріляв Агджа

Професійний вбивця Мехмет Алі Агджа з Туреччини, якому пообіцяли 3 мільйони німецьких марок, чекав Папу Римського Іоанна Павла II на площі Святого Петра у Ватикані 11 травня 1981 року.

Коли Папа наблизився, Агджа випустив у його бік увесь магазин 9-мм пістолета FN Browning Hi-Power. Мехмет поранив Іоанна 4 рази і зачепив ще двох невинних перехожих.

Спроба вбивства Папи Іоанна Павла IIСпроба вбивства Папи Іоанна Павла II

Ходили чутки, наче цей пістолет було виготовлено підставною компанією болгарської розвідки Kintex, і що це був «стерильний пістолет».

Також згадувалися торговці зброєю з Греції та навіть радянське КДБ. Агджа вийшов на свободу через 29 років. Правда про цей замах, певно, так і залишиться невідомою.

Папа Іоанн Павло II згодом пробачив АгджовіПапа Іоанн Павло II згодом пробачив Агджові

1,0 1 -1 2
Коментарів (4)

  • 12.11.2013 16:32
    #
    - 0 +

    Автоматичний револьвер?

    • 12.11.2013 22:02
      #
      - 1 +

      Таки да.) Тут подробнее: www.guns.com

      • 13.11.2013 08:57
        #
        - 0 +

        Вот так, век живи, век учись и дураком помрешь))))

      • 01.05.2017 09:38
        #
        - 0 +

        Не думаю, что Safety Automatic стоит обозначать как "автоматический револьвер";)
        "Now let’s clear the air real quick: the Iver Johnson Safety Automatic neither has a manual safety, nor is it automatic. "


Будь ласка, залогіньтесь щоб мати можливість коментувати