Статистика правопорушень, які вчинюються з використанням зброї в Україні

| Законодавство, Легалізація КНЗ | Автор: Web admin

Ілюстративне фотоІлюстративне фото

23 лютого 2022 року Верховна Рада прийняла за основу зі скороченим строком підготовки два суспільно важливих законопроєкти:

- 5708 – Про право на цивільну вогнепальну зброю;

- 5709 – Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України для реалізації положень Закону України "Про право на цивільну вогнепальну зброю".

Скоро вони мають розглядатися у 2-му читанні.

У зв’язку з цим в ЗМІ і соціальних мережах почали з’являтися публікації, з одного боку, про небезпеку, яку становитиме поширення, зокрема, короткоствольної вогнепальної зброї серед населення, з іншого, про необхідність надання громадянам права не лише зберігати вдома, а й носити при собі таку зброю.

Як правило, прихильники обмеження права на носіння та зберігання вогнепальної зброї наводять той аргумент, що це збільшить кількість насильницьких злочинів із застосуванням зброї. Їхні опоненти наводять інші аргументи.

Для того, щоби дискусія відбувалась у конструктивному руслі, хочу навести деякі статистичні дані за 2021 рік щодо обігу вогнепальної зброї, пов’язаних з цим порушень, а також злочинів, які вчинюються з її використанням. (Звісно, більш репрезентативними були б дані за п’ять чи десять років. Але, щоби опрацювати їх всі, треба мати час. Тому наразі обмежуся лише одним повним роком).

Отже, у 2021 році, за даними Офісу Генерального прокурора, усього було обліковано 720 кримінальних правопорушень, вчинених з використанням зброї та боєприпасів. Це становить 0,22% від усіх облікованих у минулому році кримінальних правопорушень.

До суду з обвинувальним актом було спрямовано 500 кримінальних проваджень про кримінальні правопорушення, вчинені з використанням зброї та боєприпасів. Це становить 0,33% від усіх кримінальних проваджень, направлених до суду з обвинувальним актом.

Можливо, в когось складається враження, що більшість насильницьких злочинів вчиняють саме із застосуванням вогнепальної зброї?

Розчарую.

У 2021 році з її застосуванням вчинено (обліковано) лише 36 умисних вбивств (1,1% від усіх умисних вбивств), одне умисне тяжке тілесне ушкодження (0,06% від усіх умисних тяжких тілесних ушкоджень) і 17 розбійних нападів (1,8% від усіх розбійних нападів). Крім того, обліковано 12 випадків бандитизму (як відомо, його обов’язковою ознакою є озброєність банди).

Відповідно, до суду з обвинувальним актом направлено 22 кримінальних провадження про умисне вбивство, одне кримінальне провадження про тяжке тілесне ушкодження і 7 кримінальних проваджень про розбій, вчинені із застосуванням вогнепальної зброї, а також 9 кримінальних проваджень про бандитизм. Отже, із застосуванням вогнепальної зброї вчинялись лише 2,7% умисних вбивств, 0,08% умисних тяжких тілесних ушкоджень і 1,0% розбоїв.

До того ж сумнівно, що засобом вчинення усіх цих злочинів була саме короткоствольна зброя, а не гладкоствольна мисливська або ж нелегальна автоматична зброя тощо.

Щодо злочинів, предметом яких є вогнепальна зброя, то в 2021 році до суду з обвинувальним вироком було направлено:

- 12 кримінальних проваджень щодо викрадення, привласнення, вимагання вогнепальної зброї, бойових припасів, вибухових речовин чи радіоактивних матеріалів або заволодіння ними шляхом шахрайства або зловживанням службовим становищем (ст. 262 КК України);

- 2582 кримінальних провадження щодо незаконного поводження (йдеться про носіння, зберігання, придбання, передачу чи збут) зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами (ст. 263 КК України);

- 111 кримінальних проваджень щодо незаконного виготовлення, переробки чи ремонту вогнепальної зброї або фальсифікації, незаконного видалення чи зміни її маркування, або незаконного виготовлення бойових припасів, вибухових речовин чи вибухових пристроїв (ст. 263-1 КК України);

- 4 кримінальних проваджень щодо недбалого зберігання вогнепальної зброї або бойових припасів (ст. 264 КК України);

- 11 кримінальних проваджень щодо викрадення, привласнення, вимагання військовослужбовцем зброї, бойових припасів, вибухових або інших бойових речовин, засобів пересування, військової та спеціальної техніки чи іншого військового майна, заволодіння ними шляхом шахрайства або зловживання службовим становищем (ст. 410 КК України).

Як видно із назв цих кримінальних правопорушень, лише частина з них стосується саме вогнепальної зброї і боєприпасів до неї. Тому відповідні цифри слід у кілька разів зменшувати. У скільки саме, відповісти неможливо, оскільки окремої статистики щодо саме вогнепальної зброї і боєприпасів до неї держава не веде.

Крім того, не виключено, що багато злочинів, пов’язаних з придбанням, передачею, збутом, ремонтом, виготовленням зброї, вчинялися з метою отримати у користування зброю для захисту свого чи близьких осіб життя, житла, власності тощо в умовах все більшого поширення обігу нелегальної небезпечної зброї.

Легалізація короткоствольної зброї може позитивно вплинути на зменшення випадків незаконного поводження зі зброєю.

До зазначеного можна додати, що в 2021 році суди України притягнули до адміністративної відповідальності 1423 осіб за порушення певних правил поводження з різними видами зброї та інших небезпечних предметів, зокрема:

- 30 осіб – за порушення правил поводження із зброєю, речовинами і предметами, що становлять підвищену небезпеку для оточення;

- 117 осіб – за стрільбу з вогнепальної, холодної метальної чи пневматичної зброї, пристроїв для відстрілу патронів, споряджених метальними снарядами несмертельної дії, в населених пунктах і в не відведених для цього місцях;

- 435 осіб – за порушення порядку придбання, зберігання, передачі іншим особам або продажу вогнепальної, холодної чи пневматичної зброї;

- 831 особу – за порушення правил зберігання, носіння або перевезення нагородної, вогнепальної, холодної чи пневматичної зброї і бойових припасів;

- 1 особу – за порушення строків реєстрації (перереєстрації) нагородної, вогнепальної, холодної чи пневматичної зброї і правил взяття її на облік;

- 9 працівників підприємств, установ, організацій – за порушення правил зберігання або перевезення вогнепальної, холодної чи пневматичної зброї і бойових припасів.

На 42-мільйонне населення 1423 адміністративних порушника – не так багато.

А на 700 тисяч власників зареєстрованої вогнепальної зброї це лише 0,2%, що свідчить про дисциплінованість власників зброї і дає підстави для припущення, що при забезпеченні належного контролю за продажем (щоб її не могли отримати особи, схильні до агресії, особи, які притягувались до відповідальності за домашнє та інше насильство, інші кримінальні правопорушення, особи, які зловживають алкоголем, вживають наркотики тощо) і зберіганням зброї шкода від цього має бути мінімальна.

Але користь - в контексті безпеки і можливостей для самозахисту - відчутна. Адже не забуваймо, що нелегальної зброї наразі в Україні, за різними оцінками, від 1,2 до 5 млн одиниць, тобто дуже багато, і в чиїх вона руках, невідомо.

Хавронюк Микола Іванович,
доктор юридичних наук, професор,
заслужений юрист України.

* * *

Стати членом УАВЗ

Допомогти УАВЗ

1,0 1 -1 4
Коментарів (6)

  • 16.08.2022 12:33
    #
    - 0 +

    Всё правильно! Жаль, что с этими фактами - ознакомится лишь незначительная часть населения!...
    И ещё один прискорбный факт: Вспомните "речёвку", популярную в 91-м:-"Ми українці і нас 52 мільйони!" и сравните её с этой цитатой:-"На 42-мільйонне населення"...(И это - без учёта потерь, активной фазы войны, с февраля текущего года!)...
    Доизбирались, блин!....

    • А кого обирати? Пороха у якого ,,80% проти,,?)

      • 16.08.2022 17:00
        #
        - 3 +

        Ёмкости мозгов, кроме как на "ЗЕ" и "ПЕ" - не хватает?! К стати, оба этих персонажа - ярые противники права народа на оружие(о чём они официально и заявляли!)! Оба - конченые казнокрады и коррупционеры, устроившие форменный "тарифный" геноцид населения Украины!....

        • Мізків вистачає,дякую) Просто у вас риторика агресивного бойового порохобота тому й вирішив спитати

          • 19.08.2022 11:35
            #
            - 1 +

            То есть, по вашему мнению, любой, резко критикующий сцарька ЗЕдрилку - автоматически зачисляется в "порохоботы"?!(Хотя в период его правления, практически все мои комментарии - носили резко антипотроховский характер!)....
            Что касается вашего вопроса:-"А кого обирати?"....
            Просто поройтесь в статистике и выясните - когда и благодаря кому, уровень благосостояния простых украинцев(зарплаты, пенсии и прочие социальные выплаты) - был поднят в разы! Кто выделял средства на закупку для ВСУ "Оплотов"(И прочие программы, направленные на подъём "оборонки")! При ком, только лишь благодаря программе "Контрабанда Стоп"(Не считая средств от реприватизации "прихватизированных" ранее олигархами госпредприятий!) - был удвоен(!) доход в Бюджет Украины! При ком были приняты законы - стимулирующие развитие малого бизнеса! И просто просмотрите платёжки за "коммуналку" периода 2005 - 2009 годов и сравните их с нынешними!...И меньше смотрите "олигарховизор" и всяких продажных "ЛОМов" с "блоХерами" и "журнашлюх", типа "лещенок-внаЁмо-олешек"!....

          • 22.08.2022 22:12
            #
            - 2 +

            Українська нація тисячі років мала право і користувалась зброєю. Тільки будучі окупованою була позбавлена такого права. Відсутність права на користування зброєю самооборони це перша ознака окупації нації зовнішніми або внутрішніми ворогами.


Будь ласка, залогіньтесь щоб мати можливість коментувати