В Україні вимагають ліквідувати Дозвільну систему МВС

| Законодавство | Автор: Web admin

Яна МатвійчукЯна Матвійчук

Зараз триває збір підписів під петицією, автор якої пропонує кардинально змінити систему видачі дозволів на зброю. Головними чинниками актуальних змін є застарілий процес, а також нові безпекові виклики, спричинені повномасштабною війною.

Замість того, щоб витрачати кілька тижнів чи навіть місяців на отримання двох дозволів (спочатку — на купівлю, потім — на зберігання й носіння), пропонується спростити процедуру до реєстрації зброї безпосередньо у крамниці.

Зокрема, за наявності спеціальної бази (електронної чи паперової), представник крамниці зможе реєструвати зброю та надавати дозвіл на основі посвідчення водія, яке надасть покупець.

Річ у тім, що для отримання посвідчення фізичній особі треба пройти медкомісію та надати МВС особисті дані — все те ж саме, що й при оформленні дозволу на зброю. Тому у петиції пропонують оптимізувати процес для власників водійських «прав».

«Реєстрація зброї безпосередньо у магазині дозволила б зменшити навантаження на державні органи та скоротити витрати на їхнє утримання. А ще — знизити корупційні ризики для громадян» — стверджує авторка петиції, підприємиця та координаторка акції «Українцям зброю!» Яна Матвійчук.

Тож дозвіл на зброю не скасовується — пропонується лише відмовитись від старої корумпованої системи. Держава залишає за собою контроль над обігом, а процес реєстрації через єдину базу виключатиме можливість надання зброї людям з судимостями та іншими проблемами.

* * *

Стати членом УАВЗ

Допомогти УАВЗ

Web admin Автор: Web admin11225,1 Переглядів: 1200 , Коментарів: 7 - 1 +
0,333333333333 1 -1 3
Коментарів (7)

  • 10.04.2023 09:49
    #
    - 0 +

    Все прикольно, але незрозуміло як продати чи придбати (зареєструвати) б/в зброю. І як отримати дозвіл. Чи авторка пропонує продавати без перевірки усім підряд?

  • 10.04.2023 10:09
    #
    - 0 +

    Оооо! Враховуючи, як і кому у нас проходить видача водійських прав, можна очікувати настання надзвичайно цікавих часів...

  • 10.04.2023 23:16
    #
    - 0 +

    Людина,що пропонує реестрацію зброї показавши тільки водійські права, взагалі не орієнтується як ці права отримують всякі ушлєпки і хто, навіть як подарунок на день народження. Допоки в Україні не утвориться стала зброярська ідеологія з суворим дотриманнями усіх застережень техніки безпеки в поводженні зі зброєю у основної маси населення, такі пропозиції це банальнє невігластво і фантастика. По друге переестрація; сьогодні це елементарна операція, без тягомотіни. У випадку пропонованої пропозиції це буде відбуватись у магазині??? Тоді "дозвільна" просто перекочує в магазини і знову нічого не зміниться.

  • 11.04.2023 13:10
    #
    - 0 +

    Автор петиции явно не в теме и не знает основных моментов. Она не учла, что пакет документов, который нужен для получения права на владение и приобретение оружия не совсем совпадает с таковым для водительских прав. Как для получения прав на управление автомобилем нужно сдать вождение, так и для получения разрешения на оружие нужно закончить курсы по обращению с ним. Кроме того нужна справка о несудимости, которая не требуется при получении водительских прав. Кроме того, внедрение подобной системы продажи оружия требует наличия соответствующей базы данных (реестра), который у нас, насколько я знаю, если уже и создан, то до сих пор ещё не доведён до реальной эксплуатации.

  • 12.04.2023 13:53
    #
    - 2 +

    Україна – не США. Тут такий номер не пройде – купа шановних людей залишиться без "засобів до існування" !

  • А мне эта идея нравится!

    По текущему порядку, человек для получения дозвола на оружие проходит психиатра, нарколога, медкомиссию, предоставляет рапорт участкового, что у него есть сейф для хранения и он правильно установлен, сертификат, что нет судимости, характеристику с места жительства. какие то копейки надо оплатить.

    Для получения прав человек подает те же сертификаты и медкомиссию. Эта инфа есть в реестрах. Не знаю, что там содержится, но сто процентов есть отметка о том, что человек перед выдачей прав подал все документы, и они соответствуют установленным требованиям.

    О том, что человек не судим есть инфа в соответствующем реестре. Иначе, откуда берется инфа, что человек не имеет судимости?

    По поводу рапорта участкового, его можно и оставить. Хотя, за 10 лет владения оружием - 5 единиц, у меня лично был участковый только один раз - первый раз. Почти вся регистрация и перерегистрация оружия проходила на основании рапорта, выданного за пачку бумаги. Формально, если при проверке условий хранения сейфа не будет, участковый скажет, что лично видел сейф, а куда он потом делся не знает. Думаю, что можно у человека взять заяву, что сейф есть. При проверке условий хранения оружия, за одно проверят и сейф.

    Характеристика, это такая же ерунда как и рапорт сейфе. Когда я первый раз покупал оружие, у меня была старшая по дому, с которой у меня были конфликтные отношения. Я получил эту характеристику у старшей по дому, где живут мои родители. Прописался к ним, получил характеристику, купил и зарегестрировал оружие, выписался, прописался к себе домой, сообщил в разрешительную об изменении места хранения оружия. У друга была такая же ситуация со старшей по дому, как и у меня. Ему характеристику подписал зам директора управляющей компании, и ни у кого не возникло вопросов.
    В принципе, характеристика с места жительства не дает ни какой объективной информации. Зайпойному алкашу, который три раза в неделю гоняет топором белок по двору старшая по дому выдает нормальную характеристику, потому, что соседи, не хочет конфликтов из-за такой мелочи, или потому, что знает его всю жизнь, он спился из за тяжелой жизни, а так он человек то хороший.
    Если уж и нужна инфа о человеке, то, думаю, можно подключить продавца магазина к полицейскому реестру Армор. Там указываются все заявления людей и на людей. Если человек не судим, ни разу не привлекался к уголовной ответственности, ни разу не привлекался к админ отвественности за хулиганство, но на него раз в месяц поступает заявление от соседей, или вызов полиции за пьяный дебош, это все будет в Арморе. Тут надо разбираться, что это были за сообщения.

    С другой стороны, если ты живешь не в областном центре, регистрация и перерегистрация нарезного и резинострела квест еще тот, и подразумевает раза три приехать в областное разрешилово. Одна поездка это целый день. Плюс деньги.

    ПыСы. фотка с теткой стремная)

    ПыПыСы. сорян за много букв, прост тема для меня важная.

  • 13.04.2023 10:38
    #
    - 2 +

    Люди про які довідки ви кажете? Я прийшов до мисливського магазину подав документ засвідчуючий особу заплатив за перевірку та нехай поліція мені перевіряє це їхній обов'язок вони живуть за рахунок моїх податків. то нехай працюють. Поки ви будете збирати довідки, які вам нав'язують, ви так і залишитеся "холопами" які, побачивши начальника, "писають" від страху "гарячою сечею".У нашій країні діє призумція невинності. Для "особливо здивованих" розповідаю як діє призумція невинності; Я подаю прохання. що хочу придбати зброю без додаткових довідок. І поліція повинна мені, або дозволити, або аргументовано відмовити (на той випадок, якщо я захочу оскаржити їх відмову). така система діє у США. Подумайте, ким ви хочете бути; Вільними громадянами чи холопським бидлом


Будь ласка, залогіньтесь щоб мати можливість коментувати