Чим більше зброї – тим менше вбивств: доведено на прикладі Литви

| Законодавство, Факти, статистика та аналітика | Автор: Web admin

Ми неодноразово стверджували, що чим більше законослухняних озброєних громадян, тим краща ситуація зі злочинністю та кількістю вбивств. Так це працює в США, а тепер є підтвердження і щодо однієї з близьких нам європейських країн.

На першому графіку відображена кількість зареєстрованої вогнепальної зброї в Литві по рокам (в тисячах).

На другому графіку - кількість вбивств із застосуванням вогнепальної зброї (синій колір) та вбивстві в цілому (помаранчевий).

Чим більше зброї – тим менше вбивств:  доведено на прикладі ЛитвиЧим більше зброї – тим менше вбивств: доведено на прикладі Литви

Як бачимо, зі зростанням кількості зброї у населення, кількість вбивств пропорційно падала. В 1999 році ця цифра впала приблизно на 90%, поступово знижуючись в наступні роки на 98% - з 252 вбивств у 1995 р. до 4 у 2018 р.

Якщо говорити про вбивства загалом, то зі зростанням кількості зброї на руках, їх кількість також суттєво впала – майже в десять разів, з 505 вбивств у 1995 р. до 72 у 2018 р.

Цього вдалося досягти завдяки адекватному збройному законодавству, прийнятому після розпаду СРСР. З історії відомо, що в 1990 Горбачов наказав вилучити у литовців всю вогнепальну зброю, але вже у вільній Литві, в 1993 р. володіння зброєю знову дозволили за умови, що громадянин надасть доказ, що його життю загрожує небезпека.

Потім, в 1997 р. цю норму прибрали, і зброю можна було придбати для будь-яких цілей, а в 2002 р. був прийнятий новий закон, який прискорив зростання кількості зброї у населення.

Станом на 2019 р., в Литві зареєстровано 173,680 одиниць вогнепальної зброї (або 6 одиниць на 100 людей), якою володіє 94,352 особи. З них, 37,473 гвинтівок, 47,796 гладкоствольних рушниць, 34,016 газових пістолетів, 30,165 пістолетів, 19,684 револьверів та 4,564 інших типів вогнепальної зброї.

На сьогоднішній день володіти вогнепальною зброєю можна для:

- Полювання

- Спорту

- Самооборони

- Роботи

- Колекціонування

- Навчання

- Наукових досліджень

- Іншого (на розсуд поліції)

Для того, щоб володіти короткоствольною зброєю, потрібно, щоб виповнилося 23 роки, напівавтоматичною гвинтівкою – 21 рік, рушницею – 18 років, а спортивною зброєю можна володіти з 16 років.

Після складання іспиту на володіння зброєю, кожен громадянин може володіти зброєю для самооборони, при чому закон забороняє поліції відмовляти громадянам у володінні зброєю без вагомої причини.

Носіння зброї потребує дозволу. Носити пістолет потрібно без набою в стволі. На револьвер така вимога не розповсюджується, але носити потрібно не зі зведеним курком, проте є виняток – безпосередня загроза здоров’ю або життю.

Якщо людина втрачає зброю зі своєї вини, її дозвіл анулюється.

Ракети, міномети та вогнемети заборонені.

* * *

Стати членом УАВЗ

Допомогти УАВЗ

1,0 1 -1 3
Коментарів (1)

  • Комент немножко не в тему, но... По прочтении поста адвоката Александра Гумирова:

    ... возникла мысль, а не запретить ли у нас налоги в связи с отсутствием культуры оплаты налогов так же, как не разрешают владение и ношение КНО по той же причине? ))


Будь ласка, залогіньтесь щоб мати можливість коментувати