Здрастуй, зброє! Чи почекай?

| Факти, статистика та аналітика | Автор: Web admin

Здрастуй, зброє! Чи почекай?Здрастуй, зброє! Чи почекай?

Стрілянина по самооборонцях, подальше виселення політичної партії з її штабу, рішення Верховної Ради про роззброєння незаконних озброєних формувань – блискавичний розвиток подій від причини до наслідків.

Такою виглядає ситуація, якщо її розглядати лише в площині однієї події. А якщо взяти ширше?

Два тижні тому Апарат Верховної Ради за політичної вказівки «зверху» відмовився реєструвати закон «Про цивільну зброю і боєприпаси» авторства свободівців. Закон передбачає спрощення дозвільної системи, ліквідацію міліційної мафії у цій галузі, створення реальних умов, які гарантують виконання одного з ключових пунктів Конституції – забезпечення недоторканості честі, гідності, безпеки громадян.

Безпека – це не тоді, коли міліція змушує здавати зброю чи чатує за тобою на кожному кроці. А тоді, коли кожен громадянин може себе захистити самотужки. Це так само необхідно, як і проходження кожним членом суспільства курсу першої долікарняної медичної допомоги – ще одного базису, який допомагає зберегти життя сотень і тисяч людей.

Умовно кажучи, якби у самооборонців була зброя – поранення трьох осіб вдалося би уникнути. Нині ж де-факто в умовах війни маємо оголошення кожного озброєного чоловіка поза законом.

Турчинов давно мріяв промовити фразу: «Хто носить зброю – може бути лише у Національній гвардії, Службі безпеки». Саме з його вказівки такий назрілий закон про легалізацію зброї було зупинено. Причиною формально названо наявність «аналогічного» закону.

«Аналогічний» – міліційний – спрямований на монополізацію права міліції користуватися «вагомими аргументами» та подальшого розвитку корупціонованого бізнесу навколо дозвільної системи.

Міліційно-президентська пропаганда нав’язує переконаність: не було би у населення зброї – ніхто не стріляв би. Але згадаймо події останнього часу, що розгорталися у нас на очах і за нашої участі. Агресивний і зростаючий наступ на честь, гідність і свободу, який ми пережили протягом трьох місяців Майдану, суттєво ствердив бажання громадян мати зброю.

Ще більше цей потяг зріс в умовах військової агресії проти України. Відчувати захищеність та бути готовим до надзвичайних умов – абсолютно природні устремління активних громадян.

Суспільство на очах еволюціонувало із зародкового стану, коли про своє обурення та наміри лише говорять, і то на кухні... Тепер озброєння (на ряду з проходженням елементарної медосвіти та створенням недоторканих харчових запасів) стали тими завданнями, які перед собою ставить чи не кожна українська родина.

Це підтверджує і статистика. Лише один офіційний зброярський магазин у столиці за останні три тижні продав 600 автоматів Калашникова цивільної версії. Аналогічні дані дає і міліція, яка видає дозволи на придбання зброї. За її даними, лише у Києві за місяць кількість охочих придбати зброю зросла у 30 разів. На день припадає в середньому 80 заяв.

Це мізерні цифри, якщо їх порівнювати із «сірим» обігом активних засобів захисту. Ми знаємо, про «ніч гніву» у Львові, під час якої громадяни вилучили у військовиків та силовиків не комп’ютерну техніку, а цілі арсенали. Це сотні пістолетів, автоматів та навіть гранатомети.

Ніч гніву – не лише помста опорам кривавого режиму. Це і сигнал, породжений відсутністю лібералізації збройного законодавства у час, коли така потреба є нагальною.

Говоримо тільки про два міста. Як озброєні інші – буде зрозуміло лише після легалізації. Над цим працюють у парламенті свободівці разом із провідними фахівцями у галузі та правниками.

Цей законопроект не лише лібералізує обіг короткоствольної вогнепальної зброї в Україні, але й посилює відповідальність за її незаконне використання, а також регламентує обіг пневматичної зброї, яка на сьогодні перебуває у вільному нерегламентованому обігу і через це часто використовується з хуліганською метою.

Проблему неврегульованості відносин неможливо виправити «місячником» здачі зброї чи акцією «роззброєння незаконних збройних формувань», які ініціює нова влада – влада, що прийшла до керма на крові сотень людей, хоча ці жертви були би значно меншими, якби озброєння було узаконене.

Це розуміє і Генеральний прокурор (уперше в історії України ГПУ очолив націоналіст, – ред), який тверезо оцінив ситуацію: «В ідеалі треба було б, щоб зброю здали. Але ми розуміємо, що того ніхто не зробить, тому її необхідно легалізувати».

Річ у тім, що у нас не існує закону, який би врегульовував суспільні відносини між власниками зброї та державою, давав би єдині визначення та класифікації видів зброї, передбачав би створення єдиного реєстру власників зброї, спрощував би процедуру набуття зброї, визначав би правові підстави діяльності спортивних стрілецьких організацій…

Зрештою, у нас досі немає закону про зброю, хоча громадяни України легально володіють вогнепальною зброєю у загальній кількості близько 2 млн одиниць. А організація Small Arms Survey (Женева, Швейцарія), яка досліджує питання обігу нелегальної вогнепальної зброї у світі, заявляє, що в Україні у нелегальному обігу перебуває понад 3 млн. одиниць вогнепальної зброї.

Тобто кожен дев’ятий українець має на руках легальну або нелегальну зброю. З урахуванням «пневматів» і «травматів» – матимемо іншу статистику.

Зазначену царину суспільних відносин регулюють Конституція України, Кримінальний кодекс України, Кримінальний процесуальний кодекс України, Кодекс України про адміністративні правопорушення, закони України "Про фізичну культуру та спорт", "Про ліцензування певних видів господарської діяльності", "Про об'єднання громадян", а також підзаконні акти МВС або інших міністерств та відомств.

Але усі ці закони й підзаконні нормативні акти мало узгоджені між собою, що породжує колізії норм права або залишає суттєві прогалини у царині обігу цивільної вогнепальної зброї. Доки така ситуація існує – про подолання корупції в органах внутрішніх справ неможливо говорити.

Так само неможливо говорити про культуру користування зброєю, яка є запорукою суспільної безпеки в умовах озброєності населення. Так само неможливо говорити про розвиток стрілецького спорту й грамотне ставлення до предмету розмови.

Зрештою, легалізація зброї сприятиме розвінчуванню міфу про те, що зброя – «це ознака злочинців». У країнах із усталеною демократією зброя є ознакою здорового суспільства, взаємодовіри між державою та громадянами, підвищеним рівнем відповідальності кожного громадянина. А органи правопорядку констатують: збільшення кількості легальної вогнепальної зброї призводить до зменшення рівня злочинності.

Досвід близьких до наших реалій Прибалтики, Грузії та Молдови переконує, що надання права громадянам на цивільну вогнепальну зброю протягом року з моменту ухвалення відповідних законів знижує вуличну злочинність на 50–70%. Водночас введення жорстких правил і обмежень щодо володіння цивільною зброєю у Великій Британії призвело до стрімкого зростання кількості злочинів: на 88% злочинів з використанням насильства, на 101% озброєних пограбувань, на 105% зґвалтувань та на 24% вбивств (зростання за 5 років).

У випадках із цими країнами офіційно зареєстрована цивільна зброя використовується при вчиненні умисних злочинів менш ніж у 0,001% випадків від загальної кількості злочинів.

Кому вигідно тримати суспільство у пітьмі міфів про злочинний характер зброї? Тим, кому хочеться контролювати громадян, мати їх за стадо беззахисних і безхребетних овець. Тим, кому не потрібне сильне громадянське суспільство й здорова могутня держава.

Схоже, що ВО «Батьківщина», яка зайняла 95% керівних посад, перейме «добру» традицію попереднього режиму й волітиме керувати безправним і беззбройним народом. Чому безправним? Тому що деморалізована, зав’язана на корупції, нереформована міліція не здатна бути гарантом виконання ключових засад Конституції. Адже людина, її життя і здоров'я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в нашій державі найвищою соціальною цінністю.

Міліцію ж занадто довго використовували для посягання на всі перелічені цінності. Сумніви викликає і боєздатність недореформованої Нацгвардії та обкраденої армії. У таких умовах кожен українець ризикує зіткнутися з окупантом. Бути готовим – означає бути озброєним.

Бачимо, що за це право доведеться змагатися. Адже законопроект, який подали народні депутати зі «Свободи» Юрій Сиротюк, Андрій Міщенко, Олег Осуховський та Ігор Кривецький, опинився заблокованим Апаратом Верховної Ради. Для цього було використано формальну зачіпку – реєстрацію схожого (!!!) законопроекту 2009 року. Це при тому, що ще восени ми бачили 5 «схожих» постанов про призначення місцевих виборів у Києві. Чому ж тоді Апарат не нарікав на подібність документів?

Ініціатива Авакова-Турчинова-Наливайченка із роззброєння, продовження постачання ворогу зброї, відсутність будь-яких санкцій щодо країни-агресора з боку України – тривожні ознаки нового керівництва. Воно байдуже ставиться до всього, що не означає влади над народом і вороже сприймає усе, що може спричинити владу народу.

Схоже, незабаром народу доведеться перекладати своє ставлення до влади іншою мовою. Адже фраза «Добрим словом і пістолетом можна досягти значно більше, ніж просто добрим словом» – не даремно стала класикою.

Андрій Крук

0,904761904762 1 -1 21
Коментарів (37)

  • 15.04.2014 09:50
    #
    - 17 +

    Если власти боятся открытой продажи сепаратистам, которые и без того вооружены, то могут ограничить продажу в "проблемных" регионах (где открыто действуют вооруженные банды).
    Зато мы спасем соседние регионы от гастролеров - зеленых человечков.

    • 15.04.2014 19:53
      #
      - 2 +

      Боюсь,что власти и есть те самые,о ком Вы написали в самом конце вашего поста..."зелёные человечки"

  • 15.04.2014 10:29
    #
    - 0 +

    Эмм.. это что, уже есть печальные известия о законопроекте который собираются сегодня регистрировать? Или просто статья "на тему..." ?

    • 15.04.2014 11:08
      #
      - 0 +

      схоже на те...

    • 15.04.2014 11:15
      #
      - -2 +

      Статья просто на тему. Даже, скорее по мотивам. Особо "умилило" цитирование заокеанского бандита в конце. Возникает вопрос - Вы с кем? С такими www.shans.com.ua ?

  • 15.04.2014 11:01
    #
    - 2 +

    Менее минуты назад в.о. президента заявил: Если открыть свободный доступ к оружию, то оружие получат и сепаратисты, что приведет к гражданской войне. а гражданской войны не будет. оружие будет только у милиции, и армии, и все.
    Так-то, вот она гос позиция...

    • 15.04.2014 11:10
      #
      - 0 +

      Звучит не очень... Но такая позиция не исключает закона об оружии для гражданского населения. С другой стороны, во время антитеррора лучше и вправду оружия в руках не держать, а то причислят к колорадам и порешат.

    • 15.04.2014 11:45
      #
      - 4 +

      Раздача оружия происходит помимо говорящего ртом. Вот только кому? Видео www.youtube.com

    • Нам такой в.о. не нужен. Что за лицимерие? Раздача нелегального оружия экстремистам идёт полным ходом, в то же время Турчинов всех законопослушных граждан причислил к сепаратистам? У сепаратистов на легальное оружие нет денег, у обычных вменяемых граждан скоро тоже наступят тяжелые времена. Так чего же ты глаголишь пан Турчинов, или уже корону одел и стал особенным!? Ганьба!

      • 15.04.2014 15:27
        #
        - 11 +

        Наверное, он одел что-то другое:

        "Німці, які бажають користуватися зброєю, повинні вступати в СС або СА. Звичайним громадянам зброя не потрібна, оскільки володіння нею не служить цілям держави.." Генріх Гімлер, Рейхсфюрер СС.

        Ужасающее сходство с сегодняшним текстом и.о., не находите?

  • 15.04.2014 11:47
    #
    - 6 +

    Денис Дубровский вероятней всего хотел сказать, что защиты нам честным гражданам Украины ждать не откуда, так как нам угрожают и сепаратисты, которые уже вооружены и милиция с военными которые в момент черезвычайного положения могут лишить любого гражданина его имущества для свои нужд.

  • 15.04.2014 12:01
    #
    - 14 +

    Мы можем тут трындеть сколько угодно. Интернет-воины никого не интересуют. Только наличие нескольких тысяч людей под стенами Верховной Рады может побудить их зарегестрировать законопроект и рассмотреть его.
    Пора выйти из интернета в реальный мир и заявить о своих правах. Мирно, но твердо!

    • 16.04.2014 00:59
      #
      - 2 +

      Поддерживаю,утомило,превратился в секретаршу,в жизни столько не печатал, надо действовать!
      Качаем?

      • 23.04.2014 14:35
        #
        - 2 +

        как собраться? кто организует? необходим митинг и пара годных лидеров.

  • 15.04.2014 12:03
    #
    - 1 +

    Нас опять кинули правители .Турчинов: Громадянської війни не буде, зброї цивільним не дамо
    Голова Верховної Ради і в.о. президента Олександр Турчинов переконаний, що громадянської війни в Україні не буде.
    Під час засідання Верховної Ради, коментуючи заклики роздати зброю громадянам, які хочуть захищати Україну від сепаратистів і загарбників, він заявив:
    "Держава дає зброю тільки тим, хто йде працювати в міліцію, хто йде служити в Нацгвардію чи до збройних сил".
    "Коли ми відкриємо доступ до зброї вільний – то це означає, що вільний доступ отримають і сепаратисти. І це означає, що ми штовхаємо Україну в прірву громадянської війни. Ми не допустимо громадянської війни", - сказав Турчинов.
    "Ті, хто відповідають перед державою, – збройні сили, міліція. Будь ласка, записуйтесь і йдіть до них працювати, ідіть захищати країну", - заявив він.
    "Громадянської війни в Україні не буде. Крапка", - стверджує в.о. президента.

  • 15.04.2014 14:06
    #
    - 9 +

    Можно сделать следующие выводы:
    1. Турчинов уже считает что имеет право самолично решать вопросы национального характера, открыто это заявляет, в т.ч. не только населению, но и раде
    2. В.О. Президента уверен что оружие может ыбть только у милиции и армии - именно у тех, кто, как мы не раз убедились, не в состоянии не только противостоять агрессии, но и банально обеспечить сохранность своего имущества, в т.ч. огнестрельного оружия и боеприпасов к нему. Если кратко - оружие может быть только у тех, у кого его проще всего отобрать.

  • 15.04.2014 15:11
    #
    - 11 +

    Может кто то наконец просветит Тягнибока что не надо кричать про ВІЛЬНИЙ обіг зброї????? Он сам законопроект читал хоть?? Где там "вильний" оборот? Оружие остается предметом ОГРАНИЧЕНЫМ В ГРАЖДАНСКОМ ОБОРОТЕ, кроме относящегося к первой категории. А то с таким лобизмом и врагов не надо((

  • 15.04.2014 15:34
    #
    - 7 +

    Я уже не верю что будет принят (рассмотрен хотя бы) закон про продажу и регистрацию огнестрела.
    И надеюсь на поправки, касательно границ самообороны.
    Дайте мне право применять(стрелять на поражение в агрессора) мой дробовик во дворе моего дома, в машине.

  • А самое главное : Наши Бонзы . по другому их назвать язык почему -то не поворачивается,забыли либо целенаправленно игнорируют что основа любого государства и его ценность как сейчас модно говорить"Оплот" - это не милиция не СБУ не Нацгвардия , - а Это мы обычные Граждане , остальное -репрессивный -силовой институт принуждения. Отказ от принятия "Закона об оружии" есть свидетельство Гос Аппарата о недоверии - " неполноценности" Граждан.
    Помните монолог Жванецкого "про то как хорошо иметь собственный танк и пару друзей с автоматами" в таком случае действительно сложно на вопрос К Бонзам "А почему,,,? " НЕ услышать ответ :"А кто тут такой умный?"

  • 15.04.2014 15:57
    #
    - 8 +

    т.е. ожидания обществености неоправдались. может пришло время выйти к раде и помахать флагами.
    принести туда ММГ. г-н Учайкин??? что делать то будем?
    Проблема в том что сейчас раскачивать лодку как бы и не с руки. уже вижу эту передачу по ОРТ, как "бендеровцы" требовали раздать им оружие...

    • 15.04.2014 19:09
      #
      - 2 +

      ОРТ може подібну програму відзняти хоч на Мосфільмі

    • а когда это "бендеровцам" нужен был закон для вооружения,или позваление "властей"?)))

    • 15.04.2014 19:19
      #
      - 3 +

      А вы вашу жизнедеятельность выстраиваете исключительно на оправдании/неоправдании ее ОРТ?
      Ну так я вам скажу - ОРТ считает что Украина - не государство а часть России... что делать будете?

      • 16.04.2014 09:31
        #
        - 1 +

        отвечу!
        Моша и Изя встречаюются в Одесе.
        Моша- Доброго дня вам Изю.
        Изя - А шо это вы Моша не по-русски? Боитесь погромов.
        Моша - Та не, боюсь приедут спасать.

        В настоящем бардаке любое движение общественных организаций влияет на расклад для страны. это не только мнение москвы(с ними все понятно), но и мнение запада(могут и обосраться), без инвестиций которого нам конец.
        Поэтому хорошенько надо подумать, что делать, как и когда. И если депутаты, которые выносят закон в Раду требуют нашу потдержку - выйдем как один. Основной принцип - не навредить.

  • Я тоже поддерживаю активные действия для принятия закона об оружии.

    На сегодня это последняя возможность защитить свой дом и семью, свой город, свою страну.
    Между моими друзьями и близкими только у меня один легальный ствол. Остальные без оружия. Хотели бы иметь многие. Но уже -увы поздно получать разрешение. Его цена сейчас около 500уе в Киеве, в Чернигове корочек наверное вообще не выдают.

    власть ничего не может сделать на востоке, ничего не смогла сделать в Крыму, - дальше будет Суммы, Харьков, Чернигов, и Киев - как основная цель врага.

  • 15.04.2014 19:18
    #
    - 5 +

    Эта власть боится граждан и продолжает считать что есть государство, в нем есть вооруженные патриции, а есть смерды... и смердам оружие не положено...

  • 15.04.2014 20:46
    #
    - 11 +

    Україна має знати своїх героїв !!!!!
    турчинов СУКА !!!!! Він як янукович живе в своєму світі !!!!!!
    На дорогах обстрілюють ЦИВІЛЬНІ машини !!!!!! А воно саботує закон про цивільну зброю !!!! Країна в стані війни а воно, придурок, кричить, що вибори на носі !!!! Щоб тобі, турчинов, порожньо було !!!!
    І ще, на сході України міліція переходить на сторону московських окупантів, щей здравія желають! і тут же турчинов закликає людей іти в міліцію під командування сепаратистів і саботажників !!!!
    Я вважаю, що Крим, без бою! віддати москвалям, скомандував саме турчинов !!!!! А тепер щей і південний-схід віддає !!!! І чим він (турчинов) кращий за януковича???
    P.S. Коментуйте, будь ласка!

    • 16.04.2014 00:55
      #
      - 4 +

      Молодцом,в точку!

      • 16.04.2014 01:11
        #
        - 2 +

        "по плодам их узнаете их”.
        Священное Писание уверяет, что "всякое дерево, не приносящее доброго плода, срубают и бросают в огонь"
        СУТЬ ВОЛКИ хищные в овечьих шкурах,но не забывайте с кем Турчинов и кто его кукловод

        im4-tub-ua.yandex.net









        х

    • 16.04.2014 09:35
      #
      - 3 +

      Игорь, отдать без боя не страшно. страшно было скомандовать в той ситуации. Взять на себя.
      Тут личность нужна. А г-н Турчинов терпила. Вот нато приглашает к нам порядки навести. стыд то какой.
      Не ждите многого и не разочаруетесь.
      Но есть хорошая новость. его можно прогнуть. и с законом об оружии надо делать сейчас. хоть какой, чтоб был. птом модернизируем. :)

  • 15.04.2014 21:46
    #
    - 1 +

    Нужно спокойно ложить большой и толстый болт на этих кретинов в Раде и вооружаться. Да, на черном рынке сейчас все очень дорого. Но другого выхода я не вижу.

    Потом можно будет просто поставить перед фактом: стволы УЖЕ на руках, пан Турчинов. Так что либо регистрируем и легализуем, либо дальше пользуемся нелегальными. Только никакие менты не заставят нас их сдать. Сначала они получат наши пули.

  • 16.04.2014 09:23
    #
    - 5 +

    Вчора просив керівництво місцевої військової частини дозволити потренуватись у стрільбі на їхньому полігоні! Мені відмовили! Запитав причину, подумав може вже зайнято! Відповіли,що незайнято,але часи не спокійні! Це просто жесть! Логіка убита цією відповіддю повністю! Ворог в Україні!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Я ЗА ЧАСІВ ХРЯКА ТАМ БЕЗ ПРОБЛЕМ ТРЕНУВАВСЯ, А ТЕПЕР,КОЛИ ПОТРІБНО ПРОСИТИ ЛЮДЕЙ ТРЕНУВАТИСЬ, ТО НЕ МОЖНА! В цей тривожний час держава повинна шукати всі можливості ,а не забороняти на кожному кроці!

  • Так, влада панічно боїться свого народу, не може бути і мови про якусь довіру. Але так довго тривати просто не може! При всіх песимистичних тенденціях щодо питання про зброю є відчуття того, що це таки буде вірішено - за часів нинішнього в.о. або після нього. Вчора по двом каналам (112 та по першому) ці питання знов піднімалися до обговорення досить поважними та розсудливими людьми. Правильне розуміння питання поширюється суспільством! Після просмотру залишились приємні враження, прогрес ще трохи і стартане, готовність суспільства та усвідомлення щодо необхідності володіння зброєю росте щодня! Можливо вирішення питання вже не за горами.

  • Генпрокурор Махницкий прав: не можешь противостоять - возглавь!

  • 22.04.2014 10:40
    #
    - 1 +

    Що конкретно ми можемо зробити?
    1) Є вихід на Лесю Оробець (нар. депутат). Вона в інтерв"ю зізнавалася, що відмінно стріляє ;) Імовірно тема зброї їй не нейтральна. Як вона може цей законопроект допомогти зрушити з місця?
    2) Громадські акції. Де, коли і на кого краще тиснути/контролювати?

    Я просто не в темі цих Радних механізмів і окрмі обурення хочу щось зробити.

  • 23.04.2014 14:33
    #
    - 3 +

    Действительно, добавьте в статью ссылку на инициативную группу, необходимо координироваться и пикетировать ВР.


Будь ласка, залогіньтесь щоб мати можливість коментувати