Зброя терористів на Сході вражає своїм походженням та небезпечністю

| Нелегальна зброя, Тероризм | Автор: Web admin

Зброя терористів на Сході вражає своїм походженням та небезпечністюЗброя терористів на Сході вражає своїм походженням та небезпечністю

Терористи на сході України мають у своєму розпорядженні багато зброї, якої немає на озброєнні у наших військових.

На Сході України триває антитерористична операція і, як говорять самі силовики, вона вже наближається до фіналу. Але водночас дедалі частіше з'являється інформація про використання терористами дуже специфічної та рідкісної зброї.

І хоча значна частина з їхнього арсеналу цілком могла з'явитися з розграбованих складів Збройних сил України, деякі зразки не знаходяться на озброєні української армії і могли потрапити до рук терористів виключно з-за кордону. І як це сталося - є великим питанням до прикордонників та Служби безпеки.

Викликає підозру навіть однострій, який використовують терористи, - нібито вони отримали його з бази тилового забезпечення. І найулюбленішим камуфляжем терористів став "Спектр-скво", який виробляє фірма з офісом у Москві. Ціна такого костюму перевищує одну тисячу гривень.

Основною зброєю терористів є автомати Калашникова різних модифікацій, абсолютна більшість з них могла бути вкрадена на вітчизняних складах, як і снайперські гвинтівки СВД, кулемети РПК та ПК, а також одноразові гранатомети РПГ-22. Також часто у кадр потрапляють старі карабіни СКС післявоєнного періоду та навіть справжня протитанкова рушниця часів Другої світової.

Але деякі зразки мають винятково російське походження. Так, координатор групи "Інформаційний опір" Тимчук зазначив, що терористи використовували автоматичний гранатомет АГС-30, який виробляється у РФ. АГС-30 може за лічені секунди вистріляти три десятки гранат на півтора кілометра, після чого, завдяки відносно малій вазі, боєць може швидко змінити позицію. Такі автоматичні гранатомети довели свою високу ефективність в Афганістані, Чечні та у Грузії.

Вражає те, що у терористів є навіть ефективні засоби знищення бронетехніки, спеціалізовані протитанкові ракетні комплекси. Так, на фото часто потрапляє ПТРК "Метис", який здатний пробивати до 550 міліметрів броні на відстані до одного кілометра. Але це зброя ще радянського виробництва і могла бути добута на складах.

Зброя терористів на Сході вражає своїм походженням та небезпечністюЗброя терористів на Сході вражає своїм походженням та небезпечністю

А сьогодні надійшла інформація, що під Краматорськом схопили російських журналістів, які мали при собі переносний зенітно-ракетний комплекс. З цієї компактної зброї можливо знищувати літаки та вертольоти. Окремо слід зазначити і вправність, з якою терористи володіють цією специфічною зброєю. Про це красномовно свідчить факт знищення ударних вертольотів Мі-24. Так, 2 квітня були збиті два гелікоптери Мі-24, у результаті чого загинули п'ять силовиків.

Але походження цього ПЗРК викликає величезне питання, бо це польський Grom Е2, який є ліцензійною копією радянської "Ігли". Як ця зброя опинилась у терористів, ще повинні з'ясувати спеціалісти зі Служби безпеки та Міноборони. Але об'єктивно є тільки дві версії - або це була поставка із Польщі і тут неможливо знайти цьому логічне пояснення, окрім подвійної гри, що ведуть європейські "союзники", або це грузинській зразок і тут залишаються деякі питання.

Так, офіційно Польща продала Грузії у 2007 році 30 одиниць Grom Е2 та сотню ракет до них. Якщо вірити WikiLeaks, то у чеченських терористів у листопаді 2008 року були вилучені дві одиниці Grom Е2 з номерами 1060 та 1031, що нібито були отримані ними з Грузії. Також відомо, що три одиниці невстановлених ПЗРК були захоплені армією РФ під час війни у 2008 році.

Зброя терористів на Сході вражає своїм походженням та небезпечністюЗброя терористів на Сході вражає своїм походженням та небезпечністю

Судячи з відео, захоплений Grom Е2 має номер 1016, тому встановити, з якої він партії і кому був проданий, можна досить легко, якщо звісно польський виробник MESKO S.A. не почне ховати сліди. Але тут криється ще одна проблема - якщо чеченській слід ПЗРК буде підтверджено, то питання, як він опинився у кавказьких терористів, постане вже перед Грузією.

Але слід додати, що прицільний комплекс, який встановлений на Grom Е2 з номером 1016, "оригінальний", а не польський. Це може означати дві речі - або ця одиниця була виготовлена ще на початку виробництва, коли Росія активно постачала приціли, або прицільний комплекс був замінений пізніше.

У будь-якому разі зараз питання, звідки у терористів така зброя, залишається відкритим та потребує всебічного розслідування. Бо необхідно точно знати, скільки зброї такого зразка могли отримати терористи. Адже конфлікт колись закінчиться, а ПЗРК буде кочувати далі, поки не буде застосований. І наслідки його використання можуть бути просто катастрофічними, бо збити з нього пасажирський літак на зльоті біля аеропорту може навіть незнайома з такою зброєю людина, якщо вона уважно прочитає інструкцію.

Спецоперація Краматорськ 18.05.2014

Коментарів (9)

  • 20.05.2014 12:59
    #
    - 1 +

    Какая двойная игра? Гром Е2 польский, но система распознавания "свой-чужой" российская? Вы в курсе, как охраняется такая система?
    Вот линк на оригинальный материал Михаила Притулы - nuina.net

    • 20.05.2014 17:00
      #
      - 0 +

      ЕМНИП, в ПЗРК блокировку системы свой-чужой можно отключить.

      • 21.05.2014 09:50
        #
        - 0 +

        можно,но в любом случае это делает не какой нибудь шахтер...я к примеру уже точно не помню даже как цель сопровождать..а ведь когда то учили

        • 22.05.2014 09:57
          #
          - 0 +

          Полностью согласен. Подготовка должна быть в любом случае.

  • 20.05.2014 16:57
    #
    - 0 +

    Фото или видео АГС-30 на Донбасе есть? Думаю, Тимчук переборщил. У нас на вооружении есть АГС-17, которые вполне могли быть захвачены. Их не сложно спутать.

  • 20.05.2014 17:55
    #
    - 0 +

    видел видеоролик в котором АГС светился и Утес.

  • 20.05.2014 18:54
    #
    - 0 +

    И АГС и УТЕС есть на вооружении Украинской армии. Также насколько мне извесно на складах осталось много ПТРС и ПТРД так что насчёт происхождения оружия не всё так просто.

    • 20.05.2014 19:03
      #
      - 0 +

      с происхождением согласен - мутно
      вот этот ролик
      www.youtube.com

      журналист, который активно помогает боевикам.

      • 20.05.2014 21:44
        #
        - 0 +

        АГС там не увидел, зато увидел что-то ооочень похожее на ПТРС (!)


Будь ласка, залогіньтесь щоб мати можливість коментувати