Випробування Томпсона-Лагарде і народження Colt .45

| Короткоствольна зброя, Амуніція та боєприпаси | Автор: Олексій Семенович

Colt 1911Colt 1911

У 1904 році армія США мала намір визначити калібр пістолету із самою великою "забійною силою". Результати цих випробувань (отримані за рахунок кількох життів великої рогатої худоби і коней) дали можливість забезпечити Colt .45 гідне місце в американській історії пістолетів.

Проблема

Під час філіппінського повстання 1902 року філіппінські революціонери Моро, здавалося, були невразливі для куль патронів 0.38 Long Colt, якими стріляли американські солдати.

Джон "Блекджек" Першинг, американський генерал і губернатор Філіппін, описував вояків Моро, як "абсолютно безстрашних ... і таких, що вважають смерть простим інцидентом".

Вояк Моро з пораненнями .38 калібру. Вояк Моро з пораненнями .38 калібру.

Один такий випадок у 1905 році описав, полковник медичної служби армії США (майор у той час) Луї Анатоль Лагарде у книзі, виданій у 1914, "Вогнепальні поранення: Як вони завдаються, їх ускладнення та лікування". Поранення Антоніо Каспі, який намагався втекти з американської в'язниці на острові Самар.

Каспі "був уражений чотирма пострілами впритул з револьвера калібру .38 Colt, зарядженого стандартними патронами. Врешті-решт він був приголомшений ударом в лоба кольбою карабіну Springfield ".

Патрон був не просто слабким при стрільбі з револьвера, стрільці мали ті ж проблеми з своїми службовими гвинтівками. Книга Лагарде також посилається на інцидент, про який повідомили полковник Вінтер і капітан МакЕндрю, колеги з медичної служби:

У 1907 році вояк Моро напав на охорону на Холо P.I. Коли він був у межах 100 ярдів, вся охорона почала стріляти в нього. Коли нападник наблизився на 5 метрів від стрільців, він спіткнувся і впав, і в цей момент трубач вбив його, вистріливши в голову з револьвера Кольт .45 калібру.

В його тілі були десять поранень від службової гвинтівки. Три рани були в груди, одна в живіт, а решта в кінцівках. Кістки не були зламані.

Ця сцена не тільки показує стійкість і пружність Моро, але й підтверджує недоліки калібру .38 Colt, які змусили армію США провести у 1904 році випробування Томпсона-Лагарде.

Випробування

Випускникові Вест-Пойнту John T. Thompson (піхота армії США) і полковнику Лагарде було доручено знайти пістолет, який би компенсував неефективність револьверного патрона .38 Кольт. Томпсон вивчав ефективність різних калібрів, а Лагарде вивчав їх медичні наслідки і лікування.

Випробування Томпсона-Лагарде на Чикагських бійнях Юніон Сток.  Випробування Томпсона-Лагарде на Чикагських бійнях Юніон Сток.

Випробування проводилися на бійнях Юніон Сток в Чикаго, з використанням живої великої рогатої худоби і коней (готові на забій), а також людських трупів. Трупи підвішували зі стелі за шию, а потім стріляли, щоб оцініти ударну силу кожного калібру, звертаючи особливу увагу на результат кожного пострілу.

Дослідження трупів враховувало калібр кулі, опір кулі при влучанні і кількість зруйнованої тканини. Ділянки тіла з найбільшим опором, наприклад, довгі кістки, давали найбільшу кількість руйнувань.

Лагарде писав, що «опір і руйнування тканин, які так тісно пов'язані з шоковим ефектом, незмінно більші, коли використана куля більшого калібру", що спростовує заяви виробників, нібито вищі швидкості і енергії спричиняють більші ушкодження.

Вивчення шокових ефектів на тваринах враховувало пошкодження життєво важливих і не життєво важливих органів, а також дію куль на ноги. Результати були, знову ж таки, передбачуваними.

Постріли в життєво важливі органи мали більшу забійну силу, а зупиняюча здатність збільшувалася з калібром, коли кулі були випущені по не життєво важливих органах. Всі випробувані калібри дали позитивний результат при пострілах по ногах.

Під час випробувань рахувалася кількість куль, необхідних, щоб завалити тварину.

Випробувались револьверні калібри Colt .47.6, .45.5 і .45, .38 Colt’s automatic і .3012 Luger. Дослідники в кінцевому підсумку зробили висновок:

Тварини незмінно падали на землю, уражені від трьох до п'яти разів пострілами з револьверів більшого калібру Colt, і не падали, уражені аж десятьма пострілами з пістолетів Colt’s automatic і Luger в легені або в живіт.

Ця неспроможність автоматичних пістолетів малого калібру спростовує заяви виробників, що вищі енергія і швидкість куль з їх зброї є визначальними факторами зупиняючої сили.

Дослідники дійшли думки, що куля, яка матиме шоковий ефект і забійну силу на коротких дистанціях, необхідні для військового пістолета чи револьвера, повинна мати калібр не менше .45.

Команда дослідників також рекомендувала використовувати чашкоподібні (hollow-point) кулі, також відомі як "спотикач", проти більш стійких ворогів через ефект грибоутворення.

Крім калібру не менше .45, дослідники також рекомендували, щоб магазин мав не менше шести патронів, куля була вагою не менше 230 гранів(14,9 г), а зусилля спуску - не менше шести фунтів.

Cпадщина

Незважаючи на те, що точність результатів гаряче оспорюється з моменту проведення випробувань, випробування Томпсона-Лагарде 1904 року є чудовим прикладом балістичних випробувань на рубежі століть.

Мало того, що тести показали відмінність дії куль різного калібру, вони також дали Лагарде можливість краще зрозуміти шлях кулі через плоть і кістки. Він використав рентгенівське випромінювання і вивчав ушкодження кісток і тканин, щоб краще підготувати медицину поля бою до майбутніх воєн.

Colt 1911Colt 1911

На момент закінчення випробувань Colt мав напівавтоматичний пістолет .45 калібру.

І в армії США в кінцевому підсумку зупинилися на Colt M1911 розробки Джона Браунінга, тому що вона була "більш надійною, більш міцною, легше розбиралася, коли повинні були бути замінені пошкоджені деталі, а також більш точною" порівняно з моделлю, розробленою компанією Savage Arms.

Армія обрала Colt M1911 стандартним службовим пістолетом для Першої світової війни, Другої світової війни, Корейської війни і війни у В'єтнамі. Він також використовувався як нестандартна зброя у війні в Перській затоці, війні в Афганістані та в Іраці.

Він досі використовується військовими і правоохоронними органами по всьому світу, у тому числі Командою спеціальних операцій морської піхоти, Лос-Анджелеським SWAT, регіональними спецпідрозділами ФБР і Delta Force.

Якщо б випробування проводились сьогодні, то вони, безсумнівно, викликали б гнів борців за права тварин, а також точність фізичних оцінок була б в значній мірі спірною.

Тим не менш, тести спричинили значні успіхи в хірургії вогнепальних поранень, а досвід і проста логіка підтверджують загальний висновок випробувань Томпсона-Лагарде: більші кулі роблять більші дірки.

1,0 1 -1 2
Коментарів (2)


Будь ласка, залогіньтесь щоб мати можливість коментувати