Українці продовжують скуповувати зброю. Експерти радять дозволити "вогнепальний захист"

| Політики та зброя, Легалізація КНЗ | Автор: Web admin

Учайкін ГеоргійУчайкін Георгій

Щороку кількість власників вогнепальної зброї збільшується на 10%.

Нині в обігу понад 5 мільйонів стволів і більша частина з них – поза законом. Та що говорити, якщо в країні досі немає закону про зброю. Востаннє його намагалися прийняти два роки тому. Та до другого читання депутати так і не дійшли.

Тим часом асоціація власників зброї пропонує парламентарям свої зміни до документу. У ньому – дозвіл для самозахисту справжніми стволами та жорстка процедура видачі зброї.

Нарізний самозарядний карабін «Єгер» програміст з Київщини купив торік за 10 тисяч гривень. Тепер чоловік щотижня знімає стрес у тирі, але головне – каже – зі зброєю почувається безпечніше.

«Тепер я можу більш спокійно себе почувати і не покладатись на час реакції міліції. Сам факт, що така можливість є – допомагає відчувати себе спокійніше і отримувати більше задоволення від життя», – каже власник зброї Андрій Хаврюченко.

Аби стати законним власником карабіна Андрію довелося зібрати чимало документів. Медичну довідку, зокрема від психіатра, копію угоди страхування, довідку, що підтверджує уміння користуватися зброєю та про відсутність судимостей.

Придбані пістолети, рушниці та карабіни треба зареєструвати в МВС упродовж 10 днів. Нині, за статистикою правоохоронців – понад 600 тисяч українців володіють вогнепальною зброєю. У їхньому розпорядженні 800 тисяч одиниць. Та міліціонери запевняють – охочих озброїтися щороку меншає.

«За 6 місяців минулого року на обліку стояло майже 639 тисяч власників, а зараз вже 625 тисяч. Це майже на 14 тисяч власників менше», – говорить заступник начальника відділу дозвільної системи департаменту громадської безпеки МВС України В’ячеслав Дутов.

В асоціації власників зброї цифри в рази більші. В арсеналі українців – два з половиною мільйони стволів в законному обігу та майже три в нелегальному. Тобто озброєний кожен п’ятий працездатний. І це при тому, що закону про зброю в Україні досі немає. Востаннє в парламенті його розглядали 2010-го.

Утім, після першого читання – документ завис. Він мав дозволити вільний продаж травматики. Нині ж такі пістолети чи рушниці можуть мати лише правоохоронці, судді, держслужбовці та журналісти.

Хоча насправді ледь не щодня з‘являються повідомлення про те, що в різних регіонах стріляли по людях і не рідко така перестрілка закінчується тяжкими травмами чи смертю.

Але експерти таки пропонують перейняти досвід Америки і дозволити для самозахисту справжні стволи. А щоб не було спалаху насилля радять зробити максимально жорсткою процедуру видачі зброї і при цьому всю її зареєструвати, а нелегальну вилучити.

«Шкоди від цього буде значно менше, ніж від того безконтрольного обігу нелегальної зброї. І не буде такої кількості загиблих в Україні. Цифри у нас зашкалюють, на рік до 8 тисяч гине людей від рук злочинців», – каже голова асоціації власників зброї Георгій Учайкін.

Та противників масового озброєння українців такі аргументи лише обурюють. Кажуть – вільне володіння вогнепальною одразу ускладнить криміногенну ситуацію. Бо будь-яка суперечка людини з рушницею потенційно може перерости в перестрілку.

«Сьогодні українському суспільству дозволити вільне користування зброєю, це просто випустити джина з пляшки. Чому? Сьогодні і так рівень агресії в суспільстві високий», – говорить народний депутат України Ірина Геращенко.

В українців поки немає культури поводження зі зброєю. І придбавши пістолет для самозахисту, не факт, що його застосують лише за призначенням.

Українці продовжують скуповувати зброю.

Коментарів (4)

  • 26.07.2012 15:52
    #
    - 2 +

    Дивує нахабство людей, які не ходять по вулицях, не їздять в громадському транспорті і при цьому називають себе народними депутатами. Шо вони можуть знати про народ і його проблеми?
    А ще дивує мовчання жінок/дівчат. В них же ж більше шансів стати жертвами пограбування, згвалтування, побиття тощо.

    Як кажуть американці, Бог створив людей, а Кольт зробив їх рівними.

  • 27.07.2012 21:08
    #
    - 0 +

    Вона не живе життям звичайних громадян, тому, як кажуть, "ситий голодному нє товарищ". Шанси що вона стане жертвою злочинців - практично нульові. Цікаво, з якої вона партії?

  • 15.08.2012 11:58
    #
    - 0 +

    "Культури немає, ріень агресії високий..."
    Я бачу, що влада, що опозиція - бояться народу однаково. Пані Геращенко, колишній прес-секретар Ющенка, показала себе не з кращої сторони. У народних депутатиків зброя то якраз є)))

  • Півтора року володіння АКМ випуску 1965-го року не розбещило мене і я не бігаю зі зброєю в магазин по хліб! У 99.99% випадків буває достатньо просто продемонструвати зброю та вміння і готовність її використати, як "гарячі голови" миттєво тікають. Маю власний досвід!
    І жінка володіє зброєю на рівні "отличника стрелковой подготовки". І все це не заважає жити з радістю!


Будь ласка, залогіньтесь щоб мати можливість коментувати