СКС-45 як найгнучкіша платформа для різних модифікацій

| | Автор: Hryhir Salashuk

Буллпап з обоймоюБуллпап з обоймою

Про СКС сказано вже дуже багато. Його розглядають і як непогану мисливську зброю, і як засіб самооборони, і як зброю виживання в часі апокаліпсису. І звичайно,  СКС - це військова зброя. У чому ми могли зайвий раз пересвідчитися в Україні.

Адже є інформація,  що саме з СКС були зроблені перші постріли на вул. Грушевського. Він присутній на численних фотографіях терористів на Донбасі на початкових етапах АТО.

Хочу поділитися своїм шляхом модифікації СКС та аргументів на їх користь. Це моя перша спроба тому не судіть строго, особливо за помилки у термінології.

Цікавість до зброї мав завжди. Та рішення придбати прийшло у 2010 році після перемоги Януковича на виборах. З'явилося чітке усвідомлення того, що просто так це не закінчиться і потрібно готуватися. Постало серйозне питання - що взяти?

Після кількох сотень годин проведених на українських, російських та англомовних форумах і сайтах сформулював свої вимоги до зброї:

  1. Військовий калібр, щоб у смутні часи легко було дістати патрони;
  2. Дешеві набої, щоб у часі підготовки можна було за ті самі гроші більше стріляти;
  3. Патрон мав би дозволяти полювати на більшість дичини в Україні;
  4. Зброя мала бути вкрай надійна;
  5. По вартості зброя мала бути доступна для мого гаманця;
  6. Сукупні параметри набоїв і зброї мали дозволяти носити з собою значний боєкомплект з можливістю швидкої перезарядки;
  7. Основне призначення зброї - самозахист в умовах міста на дистанціях стрільби від "впритул" до 250-350 метрів.

Як всі вже здогадалися, мій вибір зупинився на набої 7,62х39, який повністю відповідав трьом першим вимогам до патрона. Це військовий легко доступний патрон, який можна було знайти навіть на Майдані рік тому, включно з його бронебійно-запалювальними варіантами, що у смутні часи може бути не зайвим.  Його вартість у 2010-2013 р.р. була в районі 3 грн. Що було лише трохи дорожче за найдешевший набій - 22 lr, який зазвичай коштував в районі 2 грн.

Та й в плані можливостей полювання ці два набої навіть порівнювати не варто. Для 7,62х39 "не по зубам" лише дуже велика звірина як ведмеді, лосі та старі вепри-сікачі. Та й на них, у випадку крайньої необхідності, можна було б ризикнути піти. Адже є маса свідчень як професійні єгері беруть цю звірину власне цим набоєм.

Зі зброєю виявилося складніше. На жаль не знайшов жодного варіанту, який би в оригінальній комплектації відповідав решті чотирьом параметрам. Якщо по параметру надійності і вартості ще можна було зупинитися на АК чи СКС. То маса магазинів АК 320-500 грам не дозволяла говорити про значні боєкомплекти.

Система обойм для СКС для цього краще підходила, але перезарядка була серйозною проблемою. Та й метрова довжина СКС не надто підходила для ефективного пересування у приміщеннях чи густому лісі. Ефективна стрільба на 250-350 можлива лише з оптичними прицілами, тому слід ще було розв'язати питання кріплення оптики.

До слова багато з цих проблем розв'язував CZ-58 у тому ж калібрі. Та станом на 2010 їх у нас ніхто не бачив і вони були недоступні. Зрештою зараз їх знову дуже складно придбати в Україні.

Стало зрозумілим, що доведеться модифікувати обрану зброю. Можливості модифікацій для обидвох платформ майже однакові. Для цього в Америці з'явилася ціла індустрія. Тому вирішив зупинитися на СКС.

На фото На фото "рідне" ложе, яке трохи закамуфлював у флектарн, щоб коли нестиму карабін у камуфляжній куртці здалеку його контури трохи ховалися на моєму фоні. До речі у підсумку поруч з карабіном є 80 набоїв!

Аргументами на користь СКС виступили:

  1. Ствол на 10 см довший, що дає кращу кучність і більшу швидкість кулі приблизно на 20 м/с (це збільшує енергію кулі у квадратній залежності, що добре для полювання);
  2. Вартість СКС у 3,5-4 менша ніж АК. У 2010 році перший можна було взяти за 1800-2100 грн. Другий стартував від 6800-7500 грн. До таких цін можна добратися з усім модифікаціями для СКС.
  3. Для носіння боєкомплекту можна використовувати обойми маса яких 16 грам для 10 набоїв. Себто 48 грам на 30 набоїв. Це не до порівняння з півкілограмовим магазином АК. Та й вартість обойм - додатковий аргумент. Два тижні тому купив три десятки обойм по 25 грн. кожна. Тоді як магазин АК зараз коштує 350-500 грн.
  4. Щодо надійності то це ще питання, що краще АК чи СКС. Закритість затворної групи СКС та величезний отвір при викиданні стріляної гільзи свідчить швидше на його користь. Всяке сміття з нього також легше витрясти ніж з АК. Для цього потрібно лише смикнути затвор назад і перевернути карабін або зняти магазин.
  5. Віддача в СКС м'якша, а значить легше робити наступний постріл. 

Наступила черга модифікацій. Найперше знайшов і придбав в інтернет-магазині тактичне ложе ATI SKS folding stock та суцільне стальне кріплення для оптики з планкою Пікатінні. Радянські варіанти швидкоз'ємного бокового кріплення мені видалися надто громіздкими і важкими. Крім того мені важливо було зберегти можливість перезарядки з обойми.

Нове пластикове ложе також давало можливість для кріплення на планку Пікатінні додаткових тактичних аксесуарів таких як ліхтарик (річ необхідна у темних приміщеннях, у чому легко можна було переконатися у будинку профспілок після пожежі), ручка перенесення вогню, сошки тощо.

На фото спробував відновити вигляд, який мав мій СКС у 2010-2011 рр з пластиковим ложеНа фото спробував відновити вигляд, який мав мій СКС у 2010-2011 рр з пластиковим ложе

Придбав також знімні пластикові магазини Tapco на 20 набоїв. Переробив також два "рідних" стальних магазини СКС для можливості знімати їх без розбирання. Просто спиляв напильником виступ, який чіпляється за штифт ударно-спускової групи, і зафіксував зовнішню і внутрішню частини магазину. У мене вони зафіксовані звичайним болтиком, який пропханий у наскрізний отвір в обох частинах магазину.

В інтернеті є й простіші способи фіксації за допомогою зварки. Звичайно, щоб мати можливість вставлення магазину не тільки у задньому положення затвору, а й у передньому, потрібно спиляти зачепи на затворі, які входять в "губки" магазину. Інструкцій з цього приводу в інтернеті є дуже багато. Усе це задоволення обійшлося в 350 доларів.

В якості оптичного прицілу обрав недорогий варіант з того ж інтернет магазину. Важливим була його довжина, щоб поміщалися обойми. Оскільки оптика мала змінну кратність 3-9, то додав також мікро-коліматор типу Docter. Прицілюватися було легко і швидко, що важливо в умовах обмежених можливостей для тренувань. Це додало у вартості ще 250 доларів.

Швидко зрозумів, що кратність вище 4-6 не потрібна для заданих дистанцій, бо інакше зменшуватиме поле огляду. Складний приклад сильно спрощував переноску, зменшуючи довжину карабіна з понад метр до 80 см. М'яка віддача дозволяла стріляти "від бедра" зі складеним прикладом.

Та складений приклад підкинув ще одну ідею. Настільки зручно було тримати карабін за передню ручку зі складеним прикладом, що останній хотілося просто викинути і перенести спусковий гачок наперед до цієї ручки. Так я прийшов до схеми bullpup.

Моя перша версія у компоновці буллпапМоя перша версія у компоновці буллпап

Виявилося, що замовити у майстра дерев'яне ложе за схемою буллпап у півтора-два рази дешевше ніж пластикове ложе. Тоді воно обійшлося мені до 150 доларів. Думаю при теперішніх цінах буде ще дешевше. Оскільки рідна спусковий гачок необхідний на місці разом з ударно-спусковою групою, в його якості взяв варіант від якоїсь пневматики. Здається Анікс А-101. Вона коштувала 100 грн. і прекрасно служить. Про запас взяв ще одну, але поки жодних нарікань. Майстер зробив її змінною, та ще й планку Пікатінні вставив перед нею. Правда довелося пожертвувати запобіжником.

Серйозним викликом стало зробити тяги від переднього спускового гачка. Довелося перепробувати 5-7 різних варіантів. Не буду нікого перевантажувати технічними деталями. Скажу лише, що єдиний нормальний варіант виявився з велосипедними тросиками, які напряму з'єднують обидва гачка. В результаті у мене зараз зусилля на скобі є в районі до 2,3 кг. Навіть трохи м'якше ніж в оригіналі за рахунок різного плеча прикладання сили.

Наступним викликом стали прицільні засоби. Рідні абсолютно не підходили. Вони є просто занизько. Крім того, будь-який звичайний оптичний приціл необхідно ставити там, де має відбуватися зарядка обоймами. В принципі, спочатку так і зробив, бо є можливість міняти магазини.

Але згодом знайшов оптику з віддаленням зіниці на 8,9-11,4 см типу QB. Ним став Accushot 1-4x32. Одразу відпала потреба у коліматорі. На кратності 1 прекрасний огляд. Кратності 4 цілком достатньо, щоб бачити куди цілишся на відстані 250-350 м. Хоча кратність 6 все ж була б не зайвою. Також відновилася можливість заряджати через обойми.

Останній варіант модифікацій по схемі bullpupОстанній варіант модифікацій по схемі bullpup

Оптику закріпив на планці Пікатінні на газовій трубці. Про всяк випадок також поставив складні мушку і цілик. Для цього замість рідної прицільної планки поставив планку Пікатінні, яка була зроблена для АК. Як виявилося, посадкові місця ідентичні. Хоч підгонкою все одно довелося зайнятися. Вартість прицільний засобів з оптикою і кріпленнями сягла понад 150 доларів.

До цього ще додав ліхтарик Olight на два АА акумулятори. Світло б'є до 350 м. Цього мені більше ніж достатньо. Причому світло настільки яскраве, що не виключаю його використання з метою тактичного засліплення противника у приміщеннях на близьких відстанях.

Довго шукав місця для ліхтарика. Врешті закріпив його на газовій трубці. Легко діставати до кнопки великим пальцем передньої руки без зміни її положення. Ліхтарик на достатній відстані від ствола, щоб не робити значну тінь. Його вартість понад 50 доларів, але я ним дуже задоволений. Він вже виручав мене кілька разів у складних ситуаціях.

До СКС ще доставив буфер пружини затворної групи, збільшену кнопку для від'єднання магазину та ДТК. Все це потягнуло ще 75 доларів. ДТК не був настільки необхідним. Просто я вирішив нарізати на ствол різьбу 14х1 LH для встановлення саундмодератора. Як виявилося нарізати різьбу не так і складно.

Плашку купив у звичайному господарському магазині. Також знайшов латунний стержень діаметром 8 мм. Підігнав його, щоб він зайшов мені в цівку не пошкоджуючи нарізів і коронки. З іншого боку його вставив в 14 мм трубу з нарізною різьбою, щоб по ній вільно крутилася плашка. 20 хв. роботи і різьба готова. Зараз вона закрита невеликим ДТК.

Буллпап з лінійкою. Розкладені мушка і цілик.Буллпап з лінійкою. Розкладені мушка і цілик.

Загальна маса карабіна разом зі спорядженим магазином складає 4,7 кг. Довжина - 84,5 см (без ДТК - 81,5 см). Схема буллпап дала прекрасний баланс. Карабіном легко керувати навіть однією рукою. До оригінальної вартості СКС менше ніж 300 доларів додалося ще 350-400 доларів. По теперішньому курсі - це до 14 тис. грн., що майже вдвічі дешевше "голого" калаша, який зараз коштує від 23 тис. грн.

P.S. Також ніяк не можу розв'язати дилему, чи можуть наші контролюючи органи мати якісь претензії. Чи хтось може підказати, будь-ласка. І якщо так, то які кроки мені потрібно зробити, щоб не мати зайвих проблем?

0,857142857143 1 -1 14
Коментарів (39)

  • 17.02.2015 15:58
    #
    - 1 +

    прочитал до половины... и одна фраза крепко резанула : Правда довелося пожертвувати запобіжником!!!

    автор Вы курсе, что это уголовное наказуемое преступление такая переделка оружия?

    Я бы рекомендовал обратится на консультацию к кому из мастеров, для того что бы оформить как ремонт, но такие изменения... это серьезно, и очень серьезно и решать вопрос уже сейчас, не потом когда в лучшем случае отберут разрешение и ствол, а в худшем посадят...

    Более того разрешитель мне на днях сказал, что переделка под буллпап, может быть признана криминальной. Так как серьезно изменяются тактико технические характеристики девайса!

    • 17.02.2015 16:54
      #
      - 4 +

      А можна трохи детальнiше, якi саме ТТХ окрiм габаритiв, змiнюються при переробцi на буллпап?

  • 17.02.2015 16:03
    #
    - 1 +

    А поділіться контактами майстрів, які можуть зробити ложе під булпап...

    • 17.02.2015 16:06
      #
      - -7 +

      Дмитрий читайте внимательно, ложе под буллпап это серьезная переделка оружия, что запрещено законом!
      так происходит изменение длинны оружия, происходит вмешательство в ударно спусковой механизм. и изменяются ТТХ ( тактико технические характеристики) заложенные заводом изготовителем!

      • 17.02.2015 16:45
        #
        - 1 +

        Про зміни в конструкції не йдеться.
        Просто заміна ложе.

      • 17.02.2015 16:59
        #
        - 6 +

        Максим,
        переделка под буллпап считается криминальной толлько тогда, когда общая длина оружия "уходит" в 800 минус.

        Если родной УСМ остаётся на месте, то это тоже нельзя считать вмешательством... А вот предохранитель - да, надо сделать.
        Штатовские буллпап-киты под СКС снабжаются эрзац-предохранителями, которые блокируют спусковой крючок на рукояти; к слову сказать, собственный предохранитель СКС также блокирует СК, а не курок... Так что я не уверен в том, что предохранитель на новом спусковом крючке спасёт автора от цугундера. А вот открытие доступа к старому - да.

    • 17.02.2015 17:35
      #
      - 0 +

      Майстер, який мені це робив живе у Львівській області. Для роботи мусив завозити йому саме залізо. Чи Вам таке підійде? Та думаю, будь-який майстер, який вирізає дерев'яні ложе під карабіни легко справиться з цим завданням. Більше того, оскільки сам кусень дерева для цього потрібно коротший ніж звичайно, то вони при цьому навіть не дуже ризикують деревом. Мені контакти до майстра дали у мисливському магазині, в якому стояли інші ложе цього майстра.

  • 17.02.2015 16:03
    #
    - 3 +

    Щойно хотів написати про запобіжник. Цього ні в якому разі робити не можна!!!

  • 17.02.2015 16:11
    #
    - 2 +

    Далеко не для кожної переробки в систему Буллпап треба щось підпилювати в рідному залізі. Щодо довжини, то вона повинна лишатися не менше 80 см. Будь-яке втручання в конструкцію зброї (метал) являється серйозним порушенням та серйозно карається.

    • 17.02.2015 19:02
      #
      - 3 +

      Теж так думав, поки не заніс в майстерню щоб мені проверлили дірки для встановлення кріплення під оптику. Взяли, просверлили, віддали. Ніякого папірчика, ніякої поміточки. Питаю чи то так має бути. Кажуть - тільки так і є. Потім продовжував дозвіл, навіть ніхто на це навіть не глянув.
      Тому треба справді розуміти, що таке ТТХ і не чіпати основних частин зброї. Наскільки знаю, це ствол, УСМ, затвор і ствольна коробка.

    • 19.02.2015 18:28
      #
      - 5 +

      не придумывайте проблем больше чем их есть. И так хватает фигни.
      Пока нет закона, читайте приказ 622. Изменения требующие лицензированной мастерской только для ОСНОВНЫХ ЧАСТЕЙ (пункт 8.13):
      1. ствола, 2. ствольной коробки, 3. затвор, 4. ось затвора
      ВСЁ!
      Все остальное можете переделывать сами. Что касается длины - 80 см "для разложенного и зафиксированного приклада", т.е. если у вас приклад складывается и оружие становится меньше 80 см, это не нарушение, потому что в разложенном и зафиксированном состоянии более (пункт 8.8.2). Это правда чаще касается АК

      • 19.02.2015 20:04
        #
        - 1 +

        Дякую за чітке роз'ясення. А як щодо різьби під ДТК на стволі? Чи це є зміна, яка потребує ліцензовані майстерні, чи оскільки довжина ствола не мінялася то все ОК?

        • 19.02.2015 21:42
          #
          - 4 +

          Думаю, что не ошибусь, если скажу что нарезка резьбы не изменяет технические характеристики ствола. Поэтому почти уверен, что проблем быть не должно. Почти - это скидка на маразм некоторых не в меру ретивых "служителей закона"

      • 23.02.2015 15:09
        #
        - 1 +

        "если у вас приклад складывается и оружие становится меньше 80 см," і блокується можливість пострілу! Якщо можливість стріляти зберігається, то є порушення.

        • 23.02.2015 15:58
          #
          - 1 +

          а где сказано что это нарушение?
          Что именно нарушено из перечисленного в приказе 622?

  • 17.02.2015 16:50
    #
    - 1 +

    Ніякої трагедії не бачу, але недоліки є.
    1. Недоступність "рідного" запобіжника є серйозним недоліком; тому раджу автору зробити отвір у ложі - такий, щоб можна було дістатися до нього та користуватися ним.
    2. "Кримінальними" є тільки такі модифікації зброї, які призводять до змін ТТХ, що виходять за рамки закону. Наприклад - відсутність запобіжника, можливість стрільби чергами, загальна довжина зброї менше 800 мм (точніше, можливість робити постріли з неї при такій довжині), місткість магазину понад 10 набоїв та інше.
    З того, що було зроблене, наразі наявними є проблема запобіжника та магазини-тапки на 20 набоїв. Перше бажано вирішити якнайшвидше, до другого ж причепитися можна, але, як свідчить практика, достатньо лише поставити при перевезенні карабіна "рідний" магазин (порожній, звичайно).
    Так, і пам'ятати, що будь-які військові набої є забороненими до цивільного обігу; за них дійсно можна "загудіти".

  • 17.02.2015 17:26
    #
    - 0 +

    А за все інше автору - респект та уважуха.

    Хоча для себе я обрав стандартну "розкладку" СКС; буллпап гарно виглядає та добре працює на фіксуючому ремені, але дисбаланс 2:1 в сторону прикладу обмежує деякі звичні маніпуляції з карабіном.

    Так що працює цяця в рідному вбранні з ПУшкою на кочетові.

    Ложу ж можна замінити; тому, якщо шановний автор ще не позбувся АТІшної - заберу з задоволенням за недорого :)
    Або все-ж таки поставлю в "Архангела" - там пластик кращий, як на мене, а приклад такий міцний, хоч і не складаний, що можна й "за призначенням" використовувати.

    • 17.02.2015 18:57
      #
      - 0 +

      В якості ременя, взяв "трьохточку". Прекрасно тримає. Особливо коли її трансформувати в одноточку при необхідності. Тоді всі маніпуляції можливі з перекидуванням з плеча на плеча і т.п.
      АТІ віддам в хороші руки із задоволенням. Навіть разом з кріпленням на оптику і оптичним прицілом. На все з 25% знижкою ;)

      • 18.02.2015 00:34
        #
        - 0 +

        Цікавить суцільне стальне кріплення на оптику з планкою Пікатінні і оптичний приціл.
        Скільки коштує? Як з Вами звязатись?

      • 18.02.2015 00:51
        #
        - 0 +

        Укажите цену на ati и прицел... вместе и по отдельности...
        Купил скс... заинтересован...

        093 362 65 ноль ноль.
        Владимир.

      • 18.02.2015 09:30
        #
        - 0 +

        Григоре,

        Напишіть, будь ласка, Вашу ціну в гривнях на АТІшну ложу на електронну пошту ivanov.dmytro@gmail.com.

        Оптика не цікавить, вже є :)
        Та, якщо буде можливо, фото ложі та її комплектність - туди ж.

        • 18.02.2015 18:11
          #
          - 0 +

          Зараз у відрядженні. Буду наступного тижня, тому кожному Відпиши на його мейл.

      • 23.02.2015 11:42
        #
        - 0 +

        Тоді, будь ласка, й мені напишіть ціну на оптику. ketanor@ukr.net
        З повагою, Олексій.

  • 17.02.2015 17:29
    #
    - 5 +

    Дуже дякую за цінні коментарі. Цілком згоден, що питання "запобіжника" необхідно вирішити. І в принципі знаю як. Це не складно. Складно буде тільки до нього добиратися. Інакше як викруткою до нього не дістанеш. Тому думаю що на практиці користуватимуся ним буду мало, але технічно можливо ;)
    Є ще додатковий варіант, який полягає у тому, що новий спусковий крючок можна відводити вперед і вверх. Він там надійно фіксується і втрачається будь-який зв'язок з "рідним" спусковим крючком.
    Інші ТТХ не мінялися. Довжина зброї більше 80 см навіть без ДТК. Звичайно жодної стрільби чергами конструктивно неможливо робити. А військові набої згадував лише в контексті апокаліпсису. Якщо він почнеться то буде можливість їх десь діставати і використовувати. Очевидно, що зараз таких набоїв не маю, бо то стаття ККУ.

  • 17.02.2015 19:26
    #
    - 5 +

    Уважаемый автор!
    Спасибо за прекрасную статью. С главным тезисом согласен, СКС в совсем уж кризисных условиях своей надежностью, безотказностью и примитивизмом кроет как бык овцу все современные самозарядные винтовки.
    При наличии всего самого современного, модного и точного, у самого имеется лишь слегка доработанный образец СКС в качестве "параноидного веника" - никаких жалоб, одна хвала!

  • спасибо, очень приятно и тактично всё описано, особенно про цены.
    Сам периодически поглядываю на СКС, но кругом народ меня от него отговаривает тем, что этот карабин не стреляет точно, и найти просто хороший не убитый вариант очень проблемно

    • 18.02.2015 16:05
      #
      - 1 +

      На жаль ці ризики присутні. Але у випадку АК ситуація ще гірше. І дорожче.

    • 18.02.2015 21:06
      #
      - 2 +

      Найти хорошего оружейника, который вам поможет с выбором. Я именно так покупал свой :)

  • 19.02.2015 13:03
    #
    - 4 +

    Сам счастливый обладатель СКС - оригинального, без тюнинга. Платформа - классная. Влюбляюсь в этот аппарат всё больше.
    А автор - молодца. Смело экспериментирует и результат впечатляет.

    • 19.02.2015 20:06
      #
      - 2 +

      Прекрасно Вас розумію. Проходив ті самі відчуття. Тому й спробував щось додаткове. Думаю Ви теж захочете з часом. Тим СКС і класний, що легко дозволяє модифікації

  • 20.02.2015 07:56
    #
    - 1 +

    Вот мысли думающего человека, который заботиться о будущем, как может.

  • Походу мне одному только показался нищебродно-выживальчиский стиль в оружии и статье

  • 06.12.2015 18:35
    #
    - 0 +

    А оце не краще використати іншу тактику. Не карабін під себе адаптувати, а навпаки: себе під базову модель карабіну. Ті ж самі зусилля та фінанси витратити на напрацювання стрілкових навичок з відкритим прицілом?

  • 07.05.2017 11:46
    #
    - 0 +

    ну и где автор был со своей вундервафлей 20.02.2014 когда януковощ расстреливал людей на майдане? ведь ствол автор покупал именно для борьбы с режимом януковича, как автор сам написал))


Будь ласка, залогіньтесь щоб мати можливість коментувати