У Києві знялася хвиля злочинності: зростає кількість гучних пограбувань

| Силові структури, Кримінал | Автор: Web admin
По-русски

У Києві знялася хвиля злочинності: зростає кількість гучних пограбуваньУ Києві знялася хвиля злочинності: зростає кількість гучних пограбувань

У Києві збільшилася кількість розбійних нападів та пограбувань, більш того їх все частіше скоюють серед білого дня.

Про причини такої ситуації розповів столичний психолог-кримінолог Юрій Ірхін.

Про те що в Києві спостерігається зростання злочинності, раніше повідомляв начальник столичного ГУ МВС України Олександр Терещук: "Вдвічі збільшилася кількість скоєних злочинів, зокрема розбійних нападів. Фактично, всі злочини супроводжуються застосуванням зброї".

Міліцейська статистика постійно повідомляє про розбійні напади на банки та магазини, зловмисників не зупиняє наявність камери відеоспостереження. Грабіжники починають просто вдиратися в квартири, завдаючи людям важкі поранення. Такий випадок із нанесенням ножових поранень стався 23 лютого в Деснянському районі. Ще один - 19 лютого у Солом'янському районі. В обох випадках злочинців затримали.

"Якщо раніше квартиру зламували за націлюванням, то на сьогодні, збільшилася кількість пограбувань, коли злочинці нічого не знають про квартиру, яку грабують, і про те, чи є там господарі. Настанова така: якщо є господарі – відлупцюємо або вб'ємо", – каже Юрій Ірхін.

На його думку, сегмент насильницьких злочинів в Києві (пограбування, розбої, вбивства) виріс за останній час навіть у не в два, а в три рази.

За словами психолога, зростання злочинності пов'язане із падінням авторитету правоохоронної системи.

"За стереотипом: головна причина зростання злочинності – економічні проблеми і падіння життєвого рівня населення. Це дійсно так, але цей фактор на сьогодні в Україні – вторинний. Головна причина – зниження авторитету правоохоронних органів. Якщо два роки тому правоохоронну систему побоювалися, то сьогодні більша частина суспільства вважає міліціонерів та суддів – ворогами, і що з ними потрібно боротися", - розповів Ірхін.

Також експерт підкреслює, що падіння іміджу правоохоронних органів - це штучний процес, передумови якого були закладені ще 3-4 роки тому. До чого все це веде?

"За статистикою, в будь-якому суспільстві є 20% потенційно незаконослухняних громадян. І якщо раніше від вчинення правопорушень їх стримував страх перед кримінальною відповідальністю, то зараз багато хто упевнений, що їх не спіймають і не посадять", - каже Ірхін.

Останнім часом набралися духу і професійні злочинці. Також збільшилася кількість злочинців з Кавказу. Все це, на думку Ирхина, призвело до збільшення злочинності в столиці в кілька разів.

Злочинність в Києві та Україні, на думку експерта, буде тільки зростати. Причина – соціально-економічні проблеми: скорочення робочих місць, стрімке зростання цін на продукти та комунальні послуги.

"На битий шлях виходитимуть ті, хто не має роботи. Це люди, які втратили роботу, або їхній бізнес прогорів. Щоб банально вижити, багато звичайних громадян почнуть грабувати та красти", - вважає Ірхін.

Враховуючи тривожну тенденцію, залишається сподіватись на поліпшення ефективності роботи правоохоронної системи, про яку так багато розповідає наша влада.

1,0 1 -1 4
Коментарів (11)

  • 25.02.2015 16:41
    #
    - 9 +

    "...остается надеться на улучшение эффективности работы правоохранительной системы..." =))
    Или на принятие Закона "Про цивільну зброю і боєприпаси"!

    • 25.02.2015 17:14
      #
      - 3 +

      Навіть якщо закон приймуть сьогодні результати зявляться не скоро. На ефективність правоохороної системи надіятись марно. Залишається сподіватись що закон приймуть як найшвидше.

  • 25.02.2015 17:50
    #
    - 5 +

    Ну звичайно, щоб напарити "підвищення авторитету" (читай: "нужно больше мєнтовського бєспредєла") потрібно налаштувати мізки суспільства, що це саме те, що врятує його від пограбувань, а те що мєнти це, по суті, статисти, то ж нікого не хвилює.

    Гопоту потрібно відстрілювати по місцю скоєння злочину, тоді вона вже точно не відкупиться і не пограбує когось іще, і вже точно не накопичить грошенят і не пролізе до влади, як це було в 90-ті. Ну хоча б останні 25-30 років історії вивчили, чи що...

  • 25.02.2015 17:57
    #
    - 2 +

    Главная причина - снижение авторитета правоохранительных органов. Если года два назад правоохранительную систему побаивались, то сегодня в большей части общества бытует мнение что милиционеры и судьи – враги, и с ними нужно бороться"

    Вывод в корне неверный.
    Те, кто так считают, как правило самые законопослушные граждане.

  • 25.02.2015 19:06
    #
    - 1 +

    В контексті проблематики статті варто розібратись не лише з законом про зброю, а й з статтями КК стосовно використання зброї по супротиву злочинцям і для самозахисту та захисту співгромадян. Там у нас все в порядку? Чи застосування зброї лиш створить проблеми для власника зброї і вироки не прогнозовані? На злочинність може вплинути лише чітке й однозначне визначення самооборони та правомірне застосування зброї проти злочинності неосудним.

    • 25.02.2015 19:49
      #
      - 2 +

      Ну закон, предложенный УАВЗ, частично решает эти проблемы. Частично - потому что у нас в стране над законом преобладает телефонное право или разнообразные вказівки, судебные практики и т.п. К примеру, закон о том, что вломившегося в твой дом можно убить, при этом не понеся никакой ответственности, давно существует. Тем не менее, это не мешает судам регулярно сажать вопреки ему.

      • 01.03.2015 23:39
        #
        - 0 +

        Серёга ещё раз поддерживаю - закон то есть ст36 ч5 УК Украины. Проблема в том что если ты вальнул гопника который забрался к тебе в дом - то автоматом возбуждается производство или по 118 или по 124. А вообще рекомендую почитать научно практические комментарии к 36 и 37 ст. УК много чего интересного.
        Для понимания как работает система - на суде отмазки не будут принимать, что мол переволновался, а может тот гражданин с ножом через форточку проник чтобы хлебушка попросить, а нож чтобы отрезать краюху, а ты ему кулаком в кадык.

        ПЫСЫ Ребята желаю поменьше иметь преткновений с ментами и судами - те ещё уроды.

  • Верните законопослушным,ответственным гражданам право и возможность защищать себя и окружающих с оружием в руках!!!

  • 26.02.2015 09:14
    #
    - 3 +

    "остается надеться на улучшение эффективности работы правоохранительной системы, о которой так много говорят наши власти."
    Тут действительно должны люди полагаться на другую фразу : "на других надейся, а сам не плошай!"
    ЗАКОН В СТУДИЮ!!! Да поживей!

  • Страшно жить скоро станет...
    Так как нет возможности купить реальное оружие для самообороны, а за нож или телескопку можно ответить перед судом. Когда уже хоть резину дадут народу.

    Я учуяв что скоро ждут страну 90-е , решил приобрести на прошлой неделе себе и всем моим родственникам баллончики немецкие, гопоты теперь точно не боюсь )

    Приобрел в интернет магазине украинском oborona911 если кому надо .

  • 26.02.2015 12:50
    #
    - 3 +

    Вчіть дружин иа дітей вододіти зброєю.
    Тримайте вдома зброю для самозахисту, крім тієї, що завжди з вами.
    Я готовмй відповідати за вчинки моєї сім'ї, коли мене не було вдома.
    Пам'ятаю одне: " Нехай 12 осуджують, ніж шестеро несуть".
    Державні органи, на жаль, нас не захистять...


Будь ласка, залогіньтесь щоб мати можливість коментувати