Порівняння збройового законодавства Канади та США

| За кордоном, Законодавство, Факти, статистика та аналітика | Автор: Web admin
По-русски

Порівняння збройового законодавства Канади та СШАПорівняння збройового законодавства Канади та США

Через жовтневу стрілянину в будівлі канадського парламенту, здійнялась хвиля обговорень канадського збройового законодавства, і деякі політики, як правило, почнуть виступати за його посилення.

Але збройове законодавство Канади і так досить суворе, тому пропонуємо розглянути його у порівнянні з американськими законами.

Легальна і не легальна зброя

Легальное оружиеЛегальное оружие

В Канаді всю зброю поділяють на три категорії:

- Зброя у вільному обігу: цивільні, а також деякі армійські дробовики і гвинтівки.

- Заборонена зброя: більшість короткоствольних моделей, у яких довжина ствола менша з 105 мм, і зброя калібру .32 або .25. А також автоматична зброя, зброя з обрізаним стволом та деякі армійські моделі, як наприклад АК-47.

- Зброя обмеженого використання: всі не заборонені короткоствольні моделі, деякі напівавтоматичні гвинтівки.

Зброю з усіх трьох категорій можна легально придбати і володіти нею. Однак вимоги до володіння зброї з останніх двох категорій дуже суворі, але про це трохи пізніше.

В США легальна навіть повністю автоматична зброя, але тільки якщо її було виготовлено до 1986 року. Для того щоб придбати автоматичну зброю, вам доведеться подати в ATF свої відбитки пальців і фотографії, пройти перевірку на відсутність кримінальних правопорушень у ФБР і сплатити $ 200 податку. Вся автоматична зброя має бути зареєстрованою в ATF, і її продаж за межі штату заборонений.

Володіння напівавтоматичною і не автоматичною зброєю переважно є легальним. У семи штатах та Окрузі Колумбія заборонена штурмова зброя, у восьми штатах і О.К. заборонені магазини великої місткості, в Каліфорнії та О.К. заборонена зброя калібру .50, а в Лос-Анджелесі, Окленді і Сан-Франциско заборонена «ультракомпактна» зброя.

З 1975 року в О.К. було заборонено володіти короткоствольною зброєю, але рішення суду у справі О.К. проти Геллера 2008 скасувало цю заборону. Також в США за період 1994-2004 рр. діяла заборона на виготовлення штурмової зброї для цивільного використання.

Ліцензування

ЛіцензуванняЛіцензування

В Канаді кожен, хто хоче володіти зброєю або придбати її, повинен отримати ліцензію. Всі бажаючі придбати зброю першої категорії, мають скласти кілька іспитів із поводження зі зброєю, а ті, хто захоче придбати зброю 2 і 3 категорії – повинні скласти додаткові іспити.

Для отримання ліцензії, ви маєте бути повнолітнім, але володіти зброєю першої категорії можуть і діти віком 12-17 років, якщо у них є дорослий опікун з ліцензією.

Приховане або відкрите носіння зброї – заборонене. Дозвіл на носіння можуть отримати тільки ті люди, яким зброя потрібна для виконання своїх робочих функцій. Зброя повинна зберігатися вдома, і її не можна нікуди перевозити, за деяким винятком, на приклад, на стрільбище.

Забороненою зброєю також можна володіти, але тільки у випадку, якщо ви нею володіли до того, як вона стала такою, і у вас є сертифікат реєстрації, чинний, щонайменше, з 1 грудня 1998 року.

В США ліцензія для володіння зброєю, у більшості штатів, не потрібна. Ліцензія на володіння зброєю потрібна в Массачусетсі та Іллінойсі, а в Каліфорнії, Коннектикуті, на Гаваях і в Нью-Джерсі усі, хто хоче придбати зброю, повинні отримати дозвіл на придбання. У штатах Айова, Меріленд, Мічиган, Небраска, Північна Кароліна та Род-Айленд вам потрібен дозвіл на придбання, а в штаті Нью-Йорк буде потрібна ліцензія на володіння короткоствольною зброєю. У О.К. вся зброя має бути зареєстрованою.

У штатах Каліфорнія, Коннектикут, О.К., Меріленд, Массачусетс і Род-Айленд перед отриманням ліцензії на володіння, потрібно пройти курси та скласти іспити з безпечного поводження із зброєю. На Гаваях складати іспити для отримання ліцензії на гвинтівку або дробовик не потрібно, тільки для короткоствола. Також у різних штатах по-різному регулюється кількість одиниць зброї, яку можна придбати.

Реєстрація

В Канаді вся зброя 2 і 3 категорії має бути зареєстрованою в Канадській королівській кінній поліції. До 2012 року була потрібна реєстрація для зброї всіх трьох категорій, але уряд скасував цю вимогу.

В США у більшості штатів не потрібно реєструвати зброю. Реєстрація зброї обов'язкова в О.К. і на Гаваях, а у штаті Нью-Йорк потрібно реєструвати тільки короткоствольну зброю. В О.К. реєстрація також передбачає поглиблену біографічну перевірку.

У Каліфорнії та Меріленді новоприбулі громадяни повинні реєструвати зброю. У 6 штатах потрібна реєстрація штурмової зброї і гвинтівок калібру .50, які були успадковані до накладення заборони у цих штатах. Водночас, у 8 штатах збройові реєстри заборонені на законодавчому рівні.

Біографічна перевірка

Біографічна перевіркаБіографічна перевірка

В Канаді всі, хто хоче отримати ліцензію, повинні пройти біографічну перевірку, яка містить відомості про судимості, психічне здоров'я, шкідливі звички та випадки домашнього насильства. Також буде потрібна характеристика від третіх осіб.

В США продавці зброї з федеральною ліцензією зобов'язані проводити біографічні перевірки, але у цьому питанні є багато застережень. Перевірка досить поверхнева, а не ліцензовані приватні продавці зброї взагалі не зобов'язані проводити такі перевірки.

У 21 штаті біографічні перевірки проводяться при покупці деяких видів зброї. У 7 штатах не ліцензовані продавці зобов'язані проводити перевірку під час продажу всіх типів зброї, а ще у двох – ця вимога стосується тільки короткоствольної зброї.

У восьми штатах потрібен дозвіл на придбання деяких типів зброї у не ліцензованих продавців, що замінює собою біографічну перевірку. У штатах Колорадо, Коннектикуті, Нью-Йорк та Орегон біографічна перевірка обов'язкова навіть при покупці зброї на збройових шоу.

Приховане носіння

В Канаді зброю 2 і 3 категорії не можна носити ні приховано, ні відкрито. За рідким винятком це можливо, якщо цього потребує посада або професія, наприклад, робота в умовах дикої природи, або охорона броньованих автомобілів.

У дуже рідкісних випадках цей дозвіл можна отримати з метою «захисту власного життя, коли поліція може підтвердити, що існує загроза життю, і вони не можуть забезпечити належний рівень безпеки».

В США федеральний уряд гарантує право на приховане носіння зброї для поліцейських, зокрема вислужених. В 4 штатах громадяни можуть приховано носити зброї без дозволу. У 37 штатах для цього потрібен дозвіл, у 9 штатах місцева влада наділена широкими повноваженнями у прийнятті рішень про видачу дозволів. Жоден штат повністю не забороняє приховане носіння.

Кожен штат визначає місця, де приховане носіння заборонено, а в деяких вам буде потрібно дати вагому причину для прихованого носіння зброї.

У 6 штатах і О.К. відкрите носіння зброї заборонене, у 13 штатах для цього потрібен дозвіл, а у 31 штаті відкрите носіння дозволено без будь-якого дозволу чи ліцензії.

Вимоги до безпеки зброї

Вимоги до безпеки зброїВимоги до безпеки зброї

В Канаді зброю 1 категорії потрібно зберігати із замком на спускній скобі, або тросом на замку, чи зберігати в кімнаті або контейнері, який «важко зламати». Зброя 2 і 3 категорії потрібно зберігати із замком/тросом у замкнутій кімнаті, контейнері, або збройовому сейфі.

Якщо вдома зберігається автоматична зброя, то затвор потрібно від'єднати. При транспортуванні і зберіганні вся зброя повинна бути розрядженою, а якщо її потрібно залишити в порожньому автомобілі, то ще й під замком в бардачку або іншому відділенні.

В США федеральний закон вимагає від ліцензійних продавців продавати і відправляти короткоствольну зброю тільки зі спеціальними контейнерами для зберігання, або з іншими захисними пристроями. В 11 штатах є додаткові вимоги. Массачусетс – єдиний штат, де зброя повинна завжди бути під замком.

У 28 штатах і О.К. діють закони, що регулюють доступ дітей до зброї. У деяких з них просто йдеться про заборону передачі зброї дітям від дорослих, а в деяких штатах за можливий доступ дітей до зброї загрожуватиме кримінальна відповідальність.

1,0 1 -1 3
Коментарів (8)

  • 20.04.2015 11:03
    #
    - 1 +

    Как всё просто!

  • 20.04.2015 11:31
    #
    - 3 +

    Господи, сказка какая то :)

  • 20.04.2015 13:54
    #
    - 2 +

    Как всегда, все уже есть.

    Ничего не нужно изобретать и придумывать.

    Просто перенести чужой опыт и практику в нашу действительность, переработав под "себя".

    Мы тесно сотрудничаем с США, а почему никто из них не задал открыто вопрос нашему правительству:

    О легальном оружии и вообще об оружейном законодательстве, направленном в эту сторону?!

    • 20.04.2015 14:47
      #
      - 1 +

      А вони тут при чому?
      Хто такі "ми", наші "таракани" в голові нашої країни?
      Так то наші таракани і нам їх труїти треба, а не дядям з-за океану.

    • 20.04.2015 19:00
      #
      - 2 +

      Что за ересь вы говорите? Вам любой Укрополитик выдаст развернутые аргументы по теме:

      "А как же тогда работать Охранной службе Милиции? Это же прекратится поток денег шишкам? Как быковать политикам и прокурорам и водителям нардепов? Как вообще обманывать население невозбранно?? Вооруженный народ - не рабы. Простите нет, нам такого не надо!"

  • Все ж таки в Канаді не солодко, нам штатовський варіант потрібен,а ідеально там Штати з ліберальними штатами до зброї))

  • не расписан абзац касательно скрытного ношения БЕЗ замка

  • 20.04.2015 14:54
    #
    - 2 +

    Надто суворо, особливо у Канаді.
    Хотілося б поменше заборон - менша буде спокуса у міліції(поліції) вимагати хабаря.
    Носіння треба дозволити як відкрите, так і приховане без жодних додаткових умов, як для короткоствольної, так і для довгоствольної
    Обмеження на ємність магазину звучать абсурдно, хіба злочинець на них зважатиме?


Будь ласка, залогіньтесь щоб мати можливість коментувати