«Гроші на вітер»: Фундаментальний провал правоохоронної системи

| Силові структури | Автор: Віталій Коломієць

Фундаментальний провал правоохоронної системиФундаментальний провал правоохоронної системи

Є дуже класний ресурс – Ціна держави, де можна знайти інформацію, скільки ми тратимо на виконання певних функцій.

Зокрема, функція «охорона правопорядку» нам в 2017 році обійшлася в 87 млрд. грн., це «абонемент» приблизно ціною в 6 тис. з кожного працюючого. Але купивши абонемент в басейн, води за рік так і не з'явилося, хоча і тренери працювали і котельня гріла, і в роздягальні прибирали.

Охорона правопорядкуОхорона правопорядку

В чому ж той фундаментальний «факап» нашої системи?

Міністри, кажуть, що людей не вистачає, і в цьому проблема. Хоча людей, як бачимо, дуже багато (~130 тис. Нацполіції, 42+тис. Нацгвардії, ~27 тис. СБУ, 10+ тис. прокурорів і ще 40 тис. прикордонників, ну, і порівняно мізерна чисельність НАБУ ~0,7 тис.).

Вони просто працюють за Законами Паркінсона:

1. чиновник прагне множити підлеглих, а не суперників;
2. чиновники створюють один одному роботу.

Тож, щоб зрозуміти, що то за функція така «Охорона Правового Порядку», що на неї витрачається груба копійка, мусимо пригадати ключову норму Конституції.

Стаття 19. «Правовий порядок» в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством.

Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише:

а) на підставі,
b) в межах повноважень та
c) у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

З цього два питання:

1) до чого ми, як громадяни, примушені?
2) чи порушують правовий порядок чиновники, діючи не на підставі закону (і чи треба оплачувати такі дії)?

Ключовим конституційним обов'язком кожного в системі правопорядку є ось цей:

Стаття 68. Кожен зобов'язаний неухильно додержуватися Конституції України та законів України, не посягати на права і свободи, честь і гідність інших людей.

Все! Ніяких інструкцій, положень, роз'яснень ми не зобов'язанні дотримуватися, якщо вони ґрунтуються не на букві закону.

Тож, виконання функцій чиновниками, що не передбачені законом – марнотратство і порушення правопорядку.

І ось дивіться на прикладі Нацполіції, як ми витрачаємо гроші на вітер і шкодимо правопорядку, імітуючи виконання функції з підтримання цього ж правопорядку.

У 2016 році Нацполіція задекларувала 7 пріоритетів в роботі. Один з них «боротьба з незаконним обігом зброї» (за 2 в пріоритетах). Проте, закону, який би вони могли охороняти в цій сфері з 2007 року немає. Стаття кримінального кодексу (263) передбачає покарання саме за порушення такого закону.

Більше того, функції дозвільної системи МВС визначені не законом, а положенням, яке до того ж не опубліковане (тож нечинне в силу прямої норми ст. 57 Конституції). А, це на хвилинку, 70 млн. грн. щорічно. Далі, МВС функціонує на підставі положення (це як статут для підприємства), але таких положення в них два (взаємовиключні), і обидва числяться як чинні.

Весь цей хаос триває з одної простої програмної помилки: Правоохоронець не розуміє, що він охороняє, кожен раз коли, наприклад, вручає підозру про кримінальне правопорушення (детальніше див. статтю «Хто такі правоохоронці, або що захищає Кримінальний кодекс»).

Ця помилка формується на рівні установки в кожного правоохоронця, що людина порушує кримінальний кодекс або кодекс адмінправопорушень.

Цю установку інсталюють радянські і пострадянські викладачі міліцейських і прокурорських ВУЗів, які сформовані в соціально-правовій парадигмі: «заборонено все, що не дозволено владою» на відміну від демократичної – «дозволено все, що не заборонено законом і не шкодить іншим».

Що робити? Звісно ж «не ридать, а здобувати кращу долю в боротьбі...»

а) Студенту-правнику: кожен раз, коли вчите особливу частину Кримінального кодексу запитуйте викладача, за порушення якого закону карає конкретна стаття КК. Якщо вчите цивільне чи адміністративне право – запитуйте, яким законом передбачається покарання за порушення конкретний цивільних чи адміністративних заборон і обмежень.

b) Громадянину, якого затримали чи іншим чином обмежили права: запитуйте норму, за підозрою в порушенні якої вас затримано (якщо вам називають норму кримінального кодексу – перед вами невіглас, викликайте адвоката).

c) Законотворцю: хочете суспільного ладу – забезпечте 1) єдність норм, 2) верховенство права, 3) контролю і 4) невідворотність покарання.

d) Платнику податків: постійно вимагайте детального звіту за свої гроші!

P.s.

Поділися інформацією з кожним, хто нарікає на низькому бюджеті освіти і медицини чи пенсійного забезпечення. Хай знають, що їхній ресурс з'їдає «програма» з архітектурним «факапом», яку поки важко деінсталювати.

1,0 1 -1 23
Коментарів (8)

  • 08.12.2017 15:43
    #
    - 2 +

    А есть ссылочка откуда статистика по количеству силовиков, а то поискал:

    1 википедия
    Украина - 397 (2015)
    россия - 516 (2016)

    2 www.statista.com

    россия - 564 (2014)
    Украина не вошла в 10ку

    И больше вообще подобной статистики не нашел
    Сама нацполиция дает цифру в 130000 сотрудников - это около 300 на 100тыс населения, но кто еще сюда должен добавиться непонятно.

    Цифр подобных тем что на графике не нашел даже приблизительно

    • 08.12.2017 17:07
      #
      - 2 +

      ~130 тис. Нацполіції, 42+тис. Нацгвардії, тис. і ще 40 тис. прикордонників (всі в системі МВС), СБУ~27 тис, прокурорів 10+ ну, і порівняно мізерна чисельність НАБУ ~0,7 тис.).

      • 08.12.2017 17:12
        #
        - 1 +

        Тогда получается почти 600 на 100тыс. Многовато, даже для погрешности.
        Я тоже пробовал суммировать МВДшные подразделения, но нереально большие цифры получал, что-то там явно по-другому считается.

        • 08.12.2017 17:21
          #
          - 2 +

          Ну прикордонників чи якусь структуру не рахували. Дані з cost.ua

          • 08.12.2017 17:25
            #
            - 0 +

            Так это то и важно, по тем цифрам что я нашел мы получаемся на ± уровне той же Германии. При этом россия всегда первая.
            Смысла статьи это не меняет, так как количество силовиков все равно достаточно велико. Но сам график меня смущает.
            По моему статистику где-то подогнали что бы усугубить краски.

            • 08.12.2017 21:52
              #
              - 2 +

              Ігор, cost.ua дуже непоганий ресурс. Вважаю там натхненні люди працюють
              Спробуй погуглити за 2010-2015 рр не могла ситуація суттєво змінитися. Бо ще в 2012 ми точно були в рейтингах по сусідству з рашкою

  • 09.12.2017 00:08
    #
    - 14 +

    Безперечно, правоохоронців аж занадто. Правильно було б називати їх - державоохоронці, або ж владо-бандо-охоронці. До їхньої зграї, ще треба додати всих інших чиновників, права котрих вони захищають, і тоді статистика буде більш переконливою. Адже всі вони дармоїди.
    А що до понять "право", "конституція", "закони", - то люди вже давно в це не вірять, ці слова використовують сильні і заможні люди, щоб керувати слабими і бідними.
    Почитавши уважно конституцію України, розумієш, що влада підтирає зад майже кожною сторінкою.

    • 11.12.2017 09:22
      #
      - 5 +

      Лютий ПЛЮС кожному слову!


Будь ласка, залогіньтесь щоб мати можливість коментувати