Мисливські патрони до гладкоствольної зброї: комусь кримінал, а комусь надприбутки

| Законодавство, Амуніція та боєприпаси | Автор: Віталій Коломієць

Патрони до гладкоствольної зброїПатрони до гладкоствольної зброї

Багатьох обурила ситуація із затримання Владислава Кравченка (Big Cat) за підозрою в незаконному виготовленні бойових припасів.

Бойовими припасами виявилися звичайні мисливські патрони до гладкоствольної зброї. Інкримінують ст. 263-1 Кримінального кодексу.

Стаття 263-1.Стаття 263-1.

Як бачимо, для держави це дуже тяжкий злочин, за торгівлю радіоактивними матеріалами, яка спричинила загибель людей - “дають менше” (від 5 до 8, ст. 264 КК).

Отже, мова повинна йти про якісь серйозні бойові припаси, наприклад, до військового озброєння (артилерійських систем, авіації тощо).

І справді, навіть в нелегітимній Інструкції 622 передбачено, що кожен має право вільно споряджати “патрони до мисливської гладкоствольної зброї” для особистого використання (п. 12.23).

Але якщо якийсь мисливський чи спортивний колектив вирішив скооперуватися для спорядження патронів до мисливської гладкоствольної зброї, то це вже посягання на монополію бізнесу “під дахом у МВС”, а отже буде застосована вся репресивна машина до таких сміливців.

І немає значення, що відсутні судові вироки і практика кримінальної відповідальності за виготовлення мисливських патронів, це питання не про правопорядок, а виключно про бізнес, бо МВС нам забороняє НЕ купувати в тридорого патрони у їхніх структур.

Але як по закону?

А “закони” тут два:

1) той, який інструкція і постанова Пленуму ВСУ за 2002

2) ЗУ “Про ліцензування видів господарської діяльності”

З першим - все зрозуміло, хоча варто додати, що згідно п. 5 Постанови Пленуму Патрони та набої до гладкоствольної мисливської зброї, а також патрони, споряджені гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії, не є предметом злочинів, передбачених статтями 262, 263 КК.

А от з другим цікаво.

Так, з 2015 року законодавець розділяє вогнепальну зброю на зброю військового і невійськового призначення.

Виробництво зброї і боєприпасів невійськового призначення є ліцензійним видом діяльності. Відповідно до п. 11) ст. 7 Закону України “Про ліцензування видів господарської діяльності” визначено, що ліцензійним видом діяльності є зокрема: виробництво та ремонт вогнепальної зброї невійськового призначення і боєприпасів до неї.

Отже, виробництво і торгівля зброєю невійськового призначення повинна здійснюватися у відповідності до ЗУ “Про ліцензування видів господарської діяльності”.

Одночасно, відповідно до ст. 20 ЗУ “Про ліцензування видів господарської діяльності” передбачена виключно адміністративна  відповідальність за порушення цього закону.

Відповідно до ст. 164 КУпАП передбачена відповідальність за провадження господарської діяльності без отримання ліцензії на провадження виду господарської діяльності, що підлягає ліцензуванню відповідно до закону і  карається досить суворо: накладення штрафу від однієї тисячі до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією виготовленої продукції, знарядь виробництва, сировини і грошей, одержаних внаслідок вчинення цього адміністративного правопорушення, чи без такої.

Тож, з 2015 року незаконне виробництво зброї і боєприпасів невійськового призначення - це адміністративне правопорушення.

А головне питання всіх експертиз за ст. 263-1 КК до експертів має бути  - “чи надані на дослідження зразки є боєприпасами військового призначення?”.

Але поки панує страх і невизначеність в цьому питанню - навколоМВСівський бізнес процвітає і тим часом проштовхує свою версію законопроекту про зброю.

1,0 1 -1 7
Коментарів (7)

  • Не совсем понятно. Они выготовляли боеприпасы, или, только, снаряжали их?

    • или может быть они занимались только ремонтом боеприпасов

      • 02.02.2021 11:19
        #
        - 1 +

        З.Ы. Мы тут имеем дело не столько с нарушением 263й статьи КК или 622 приказа, сколько с нелегальным производством и уклонением от уплаты налогов в крупных размерах. Пофиг кто там что производил - патроны или конфеты. Просто очень хитрожопые люди решили что они самые умные и могут налюбить всех.

    • 02.02.2021 11:17
      #
      - 2 +

      Та всё там понятно. Они снаряжали патроны 12 калибра. Конечно, только для своего личного использования. При этом давали на всех соревнованиях рекламу своего предприятия (только для собственного, конечно, использования) и отправляли снаряженные патроны почтой (что запрещено), но только для собственных нужд, конечно. И так десятками тысяч в месяц.
      Патрон 12 калибра является таким же боеприпасом как и любой другой патрон. По энергетике накоротке он существенно превосходит много какие калибры и непонятна суть идеи объявить патрон с 32-граммовой свинцовой пулей (или эквивалент дробью или картечью), предназначенных для полёта со скоростью 350..400м/с небоевым патроном. А какой он тогда? Холостой что ли?
      Корректность и применимость 263й статьи - это отдельная тема, ее давно пора перерабатывать и переводить в административку. Но рисовать из хитрожопых барыг невинных овечек - это, пардон, как минимум нечестно. Выглядит ужасно по-детски.
      Хочешь стрелять своим патроном - крути его, никто не запрещает. Но САМ и для СЕБЯ. А не "мисливський чи спортивний колектив". Не надо ля-ля, что там всё было на строго безвозмездной основе и что люди строго из любви к ближним своим тратили тысячи долларов на закупку гильз, капсюлей, порохов, свинца, пыжей и т.д. Оставьте эти сказки для лошар.
      Мы тут имеет

      • 04.02.2021 16:47
        #
        - 0 +

        То, по вашому, ухилення від сплати податків повинно каратись від 5 до 10 ???

        • 05.02.2021 08:33
          #
          - 1 +

          Не передёргивайте.
          Там полный перечень нарушений.
          Для вашего ведома: во всём мире уклонение от уплаты налогов является одним из тягчайших преступлений среди ненасильственных. Небезызвестного Аль-Капоне посадили на пожизненное не за гангстерство (не смогли доказать), а за уклонение от уплаты налогов.
          Кроме того - нелицензионное производство боеприпасов.
          Кроме того - вопиющие нарушения правил противопожарной безопасности. Но это уже так, по мелочи. В общем, никаких "от 5 до 10" мужикам, к сожалению, не светит, максимум условный срок и некоторый штраф.
          Не делайте из них мучеников, они просто неудачливые хитрожопые воришки, решившие что они умнее всех, но не выгорело. И хорошо что не в буквальном смысле.

        • 31.05.2021 21:53
          #
          - 0 +

          В общем, как я и предполагал, всё обошлось админкой.


Будь ласка, залогіньтесь щоб мати можливість коментувати