Конституціоналісти: “Відсутність права на “короткоствол” звужує конституційне право громадян на захист життя та здоров’я”

| Законодавство | Автор: Web admin

Ілюстративне фотоІлюстративне фото

На тлі загрози вторгнення військ РФ право громадян на доступ до зброї для самозахисту набуває більшої ваги.

З 2014 року УАВЗ бере активну участь у підготовці законопроектів та інших законодавчих ініціативах, щоб вкрай необхідний для країни закон врешті-решт з’явився.

Наразі у у Верховній Раді України зареєстровано два законопроекти:

– Проект Закону про право на цивільну вогнепальну зброю № 5708 (н/д Фріс І. П.)
Проект Закону про право на самозахист та володіння цивільною вогнепальною зброєю 5708-1 (альтернативний). (н/д Шараськін А. А.), який розроблявся за участі фахівців УАВЗ.

Стисло нагадаємо основні відмінності поміж ними.

№5708 (основний): Повністю позбавляє українців реалізації права на збройний самозахист шляхом суворої заборони на носіння короткоствольної зброї, гарантуючи цілковиту безпеку злочинцям.
№5708-1 (альтернативний): Надає українцям дієвий інструмент самозахисту, за умови дотримання жорстких вимог.

№5708: Цементує вже існуючу корупцію в правоохоронних органах, передбачаючи лише «окремі категорії громадян», яким дозволяється носіння «травматичної» зброї.
№5708-1: Подібні дискримінаційні норми відсутні. Разом із тим «травматична» зброя прирівнюється до вогнепальної по вимогам до навчання володіння нею та віковим обмеженням для її отримання.

№5708: Пропонує Реєстр зброї передати в монопольне управління МВС.
№5708-1: З урахуванням викриття численних корупційних схем в МВС та Національній поліції, наполягає на передачі Реєстру зброї в управління Мін’юсту із визначенням інших суб’єктів Реєстру (МВС та НП зокрема) з обмеженими повноваженнями щодо дій з ним.

№5708: Передбачає зміни до Дисциплінарного статуту Збройних сил, які створюють підстави для нагородження короткоствольною зброєю будь-яких осіб навіть за відсутності будь-яких підстав, що нівелює цінність військової нагороди і узаконює корупцію із нагородною зброєю.
№5708-1: Визначає, що Відомчою заохочувальною відзнакою «Вогнепальна зброя» може бути нагороджена тільки особа що проходить службу в відповідному відомстві за видатні заслуги.

Із наведених відмінностей очевидно, що проєкт закону №5708 (основний) є неприйнятним, адже він не тільки не вирішує питання власної безпеки громадян Україні, а призначений лише для узаконення існуючої корупції у сфері обігу цивільної зброї.

Від його ухвалення громадянське суспільство не отримає нічого.

Наприкінці минулого року за участі представників УАВЗ відбулися круглі столи, зустрічі та засідання у профільному комітеті ВРУ, на яких обговорювалися обидва законопроекти. Головним каменем спотикання є право громадян на володіння та носіння короткоствольної нарізної зброї з метою самозахисту.

Аби посилити наші аргументи в дискусії щодо права на захист, ми (УАВЗ) звернулися до науковців кафедри конституційного права Національного університету ім. Т. Шевченка з прохання проаналізувати проект закону № 5708 на предмет відповідності основоположним нормам Конституції.

Науковці провели аналіз проекту закону № 5708 і роз’яснили, що зброя категорії С (короткоствольна) за своїм цільовим призначенням є найбільш відповідною для реалізації конституційного права на захист життя і здоров’я від протиправних посягань (ст. 27 Конституції). Тому відсутність в проекті закону № 5708 норми, яка передбачає право громадян на володіння короткоствольною зброєю звузить конституційне право на захист життя та здоров’я.

Також, науковці вказали, що проект закону № 5708 містить дискримінаційні норми, які суперечать ст. 24 Конституції, яка визначає рівність перед законом, адже для окремих категорій громадян право володіти зброєю категорії С передбачене і ставиться в залежність від можливості займатися стрілецьким спортом чи бути нагородженими відомчою чи нагородною зброєю.

Отже, можемо підсумувати, що проект закону № 5708 суперечить нормам Конституції бо звужує основоположне право на захист, а також дискримінує громадян.


Стати членом УАВЗ

1,0 1 -1 5
Коментарів (0)

Будь ласка, залогіньтесь щоб мати можливість коментувати