Територіальна оборона не на часі?

| Законодавство, Легалізація КНЗ | Автор: Web admin

Територіальна оборона не на часі?Територіальна оборона не на часі?

24 лютого 2022 року орди рашистів вдерлися в Україну. У величезній колоні рашистської техніки, яка перла на Київ були підрозділи росгвардії зі щитами та гумовими кийками. Певно вони розраховували на те, що все готово для зустрічі «дорогих» гостів. І залишиться лише розігнати купку незадоволених.

Але, як і у чотирнадцятому році, знову щось пішло не так.  Прості люди, в джинсах, кросівках, отримували зброю та одразу йшли в бій.

Я Георгій Учайкін. Ви на каналі Збройовий лобіст і зараз ми поговоримо про нашу територіальну оборону.

На момент вторгнення територіальна оборона існувала скоріше формально. Були створені бригади, батальйони, але було залучено мало людей. Бракувало техніки, зброї, засобів зв’язку. І навчання до кінця 2021 року практично носили такий собі показушний характер.

На щастя, паралельно з ТРО існувала ціла низка громадських організацій, заснованих цивільними та ветеранами АТО. Вони готувалися до неминучого розвитку подій. І розуміли у своїй справі більше, ніж чиновники.

Окремо згадаю Український Легіон, заснований членами УАВЗ ще в 2014 році. Підготовку в ньому пройшли тисячі громадян. На спільних навчаннях з військовими всі відзначали надзвичайно високий рівень підготовки легіонерів.

Законодавча суперечка

Очевидно, що для розвитку тероборони в масштабах всієї країни було потрібно правильне законодавче підґрунтя. І законопроєкт нардепа Шараськіна і генерала Кривоноса був зареєстрований ще в грудні 2020 року. Але й тут пішло все не так, як треба. Його шість місяців маринували в комітетах, доки готувався законопроєкт від офісу Президента.

І ухвалили той, який був приречений на роздачу зброї з вантажівок.
В законодавчих баталіях втратили найдорожче – час.

Саме часу не вистачило тоді, коли треба було розгортати ТРО і готувати населення до спротиву. Як наслідок, мізерні або повністю відсутні навички поводження зі зброєю. Дуже часто настріл бійця ТРО не перевищував 10 набоїв. Тільки згадайте ці тренування з дерев’яними автоматами.

Територіальна оборона не на часі?

Роздача автоматів з вантажівок

Поспіхом побудована система аж репіла від навантаження. Величезні черги з цивільних у військкоматах. Що робити, де взяти зброю? І як апофеоз цього хаосу роздача зброї з вантажівок. Навіть без документів. До речі, ще в чотирнадцятому році я передбачав саме такий розвиток подій.

Добровольчі формування територіальних громад (ДФТГ)

Законом про національний спротив ще передбачили добровольчі формування територіальних громад – ДФТГ. Такі взагалі, як сироти були. Зі своєю мисливською зброєю та коктейлями Молотова, от, як розуміли, так і будували блокпости й барикади, щоб хоч якось стримати ворога. Ще й поліцейські функції виконували. Бо правоохоронці зникли як роса на сонці.

Важко було всім. Згадайте сумських хлопців, які на власний ризик розпакували склади зі зброєю. І дали оркам прикурити. І херсонських згадайте, які назавжди залишилися в тому парку, поруч з коктейлями Молотова.

І вже дуже скоро більшість підрозділів ТРО поїхали на фронт, допомагати ЗСУ закривати шпарини в обороні. А ДФТГ почали роззброювати та розформовувати. І постає питання, так що ж воно таке територіальна оборона?

Концепція територіальної оборони

У світі існує декілька моделей побудови територіальної оборони. Швейцарська, естонська. Але є головний принцип, це належним чином, коштом держави озброєні, навчені, одягнені та злагоджені люди, які добре знають територію, на якій живуть і мають чіткий алгоритм автономних дій на випадок нападу ворога.

Саме вони можуть підривати мости, мінувати дороги, робити засідки для колон техніки, максимально уповільнюючи просування ворога, щоб дати час розгорнутися армії.

Фундамент ТРО – Закон про зброю

Але така модель працює лише тоді, коли твоя штатна зброя, автомат чи кулемет, зберігається в тебе вдома, як в естонців чи швейцарців, щоб ти міг миттєво виконати бойову задачу.

Ми ніколи не дійдемо до автоматів з кулеметами, доки не матимемо права повноцінного володіння звичайним пістолетом. Отож у фундаменті територіальної оборони має знаходитись адекватний закон про зброю.

Підписуйтесь, далі буде.

* * *

Стати членом УАВЗ

Допомогти УАВЗ

1,0 1 -1 3
Коментарів (0)

Будь ласка, залогіньтесь щоб мати можливість коментувати