«Мифы о помпе»: пять распространенных заблуждений начинающих владельцев оружия

| Ружья | Автор: Web admin
Українською

Пять распространенных заблуждений начинающих владельцев оружияПять распространенных заблуждений начинающих владельцев оружия

У начинающих владельцев оружия могут сформироваться множество заблуждений о своем новом приобретении, особенно если это помповое ружье.

В этой статье разберем несколько «мифов о помпе».

1. Купил помпу и твоя квартира в безопасности

И сразу же простой вопрос – как часто после звонка в двери, увидев незнакомого человека в дверной глазок, вы берете помпу и досылаете патрон в патронник? Или думаете, что она очень поможет, находясь в сейфе в 10 метрах от вас?

2. На дистанции самообороны в квартире целиться не нужно

Нужно, еще и как. Какой бы патрон вы не использовали на дистанции до 5 метров, считайте, что вы стреляете пулей. Так что шутка «лучший прицел для помпы – компас», не более чем шутка.

3. Выбор лучшего патрона для самообороны в квартире

На дистанции до 5 метров, по большому счету, все равно, что у вас там было: пуля, дробь или картечь. Нет, конечно, если к вам пришли в бронежилетах, то картина меняется, но тут стоит задуматься, что вы сделали не так, что за вами пришел хорошо экипированный отряд?

4. Обязательно нужна бандольера/патронташ

И снова – что должно происходить, чтобы после шести ваших выстрелов нападение продолжалось? Нашествие марсиан?

5. Из помпы может стрелять любой, чему там учиться

Самый распространенный и самый опасный миф. Любое оружие – не более чем инструмент, и если вы хотите, чтобы оно вам помогло, нужно учиться им пользоваться. Будь это ручка, пила или помпа.

Автор: Иван Костенко

1,0 1 -1 3
Комментариев (42)

  • 27.08.2017 12:02
    #
    - -1 +

    Все, в принципі, грамотно сказано.
    Щодо міфу №3. Якщо прийшли в бронежилетах класом 3 і вище, зі сталевими пластинами, то той, по кому попали з 12 калібру відбудеться лише легким переляком.
    Бронебійні патрони 12 калібру, на жаль, малопоширені навіть за кордоном. Із доступних у нас - це, з натяжкою, лише Совестр.
    По №4. На практиці в переважній більшості достатньо 2-3 пострілів, при тому, що один з них попереджувальний. До стрільби на ураження або після :).

    • 27.08.2017 12:46
      #
      - 5 +

      Тобто металева пластина 3 класу без проблем абсорбує 3000 джоулів енергії і носій бронежилета тільки перелякається, злегка перелякається......

      Це мабуть до статті треба додати ще один міф, що в уявленнях деяких людей рушниця - майже як воздушка 4,5 із швидкістю 100 м/с.Тобто майже не зброя.

      • 27.08.2017 14:00
        #
        - 0 +

        Енергія в цьому випадку не має значення, якщо пластина бронежилету жорстка і не було її пробиття чи деформації (а саме це і забезпечує 3 клас і вище). Головне - імпульс кулі. А він не може бути більший (завжди менший, через втрати), ніж імпульс віддачі рушниці. Тобто те ж саме, що вперти рушницю прикладом в груди (чи іншу частину тіла) і вистрілити. При масі пластини від 2-3 кг відчуття ті ж самі. А енергія – частина в тепло, частину розсіює людина, частину забирають осколки свинцю. Багато людей просто недостатньо знають фізику і ще більше не отримували з вогнепалу через броню, тому й виростають міфи :).

        • 14.01.2020 21:01
          #
          - 0 +

          Вибачте,але трохи б посперичався з Вами.Енергія кулі вираховується за формулою : Е=mv2/2,де Е - енергія кулі,m - маса кулі ,v - швидкість кулі в квадраті.Не вдаючись в розрахунки зрозуміло,що енергія кулі в рази вища ніж енергія віддачі зброї,тому як швидкість кулі набагато вища швидкості віддачі зброї.Тому досить відчутно буде потрапляння кулі, і маса пластин не завжди правильно вираховується ,як особиста їх масса,при досить міцьно підігнанній плитоносці чи бронежилеті ,маса пластин сама не вираховується,тому що вони щільно прилягають до тіла і значення буде мати загальна масса людини з пластинами і всьому обладнанні що є на ній.А щоб пластина равномірно погасила енергію кулі,вона щей повинна потрапити у центр пластини.Так,за металевими пластинами чи керамічними є ще прослойка м,якого захисту,яка в більшій мірі якраз абсорбує і амартизує поштовх,але синцями точно як мінімум не обійтись,і можливі і переломи і ссадини(і не забуваємо за "заброневу контузійну травму")
          Доречі,непогана стаття вже була на УАВЗ : zbroya.info

          • 04.05.2020 05:11
            #
            - 0 +

            Сперечатися - Ваше право, але я все одно правий у даному питанні :).
            При розрахунку кінематики системи "людина-бронежилет", як би щільно пластини не прилягали до тіла, все одно, вони будуть мати жорсткість в сотні разів вищу, ніж тканини тіла. Тому й передаватимуть імпульс на тіло, майже повністю поглинувши (чи зрикошетивши) його самостійно, а не в системі "людина + бронежилет".
            Забронева травма - це, здебільшого, тоді, коли клас ураження зброї переважає клас захисту бронежилету.
            А ще подібні страшні історії про синці і переломи мали місце у В'єтнамі, коли були поширені нейлонові м'які бронежилети типу M69, які затримували кулю від АК, але давали велику деформацію. Для сучасних жорстких це неактуально.
            Зрештою, можете подивитися, як це виглядає на глині: www.youtube.com.
            Амортизатори на бронежилетах в набагато більшій мірі служить для зручності носіння, а не для гасіння енергії кінетичного елементу.
            В статті, наведеній Вами, до речі, ті самі думки озвучені щодо енергії та імпульсу.
            І, якщо сумніваєтеся у моїй правоті, то парі, запропоноване користувачу Viacheslav Zhuk у коментарі нижче, в силі, хоч і за в 3 рази більшу суму :). Готовий продемонструвати на собі у бронежилеті наслідки влучання 12К.

    • 27.08.2017 13:28
      #
      - 1 +

      З 50 метрів після влучання 32 грамової кулі в кращому разі години за 2 починаєш сприймати оточуючі реальність. Синець за розміром пластини та -2 ребра. І це був корсар з темповськими пластинами 6мм + кевларова проставка.

      • 27.08.2017 14:03
        #
        - 1 +

        Байки. Або бронежилет без пластини :). Плавали, знаєм. 4-5 метрів, куля Bala Star (сама вдрузки, визначив потім по гільзі), праве підребер’я, в той момент навіть не помітив, відчуття, ніби футбольним м’ячем попало. Потім невелике почервоніння, навіть синцю не було. Взяти бандюків не завадило :). Броня Osprey Assault + плита ХЗСИЗ.

        • 27.08.2017 14:51
          #
          - 1 +

          Тобто пластина була 3-го класу, протиуламкового пакету не було і це все як футбольний м'яч?

          • 27.08.2017 20:27
            #
            - 0 +

            Чохол бронежилета був стандартний Osprey Assault, плита 4-го класу, ось така:
            pancer.com.ua. Хоча з аналогічною 3-го було б майже те саме, потім відстрілювали для перевірки.
            Постріл мене, в основному налякав і оглушив лише звуком, а тактильні відчуття – як від футбольного м’яча. На плиті лише свинцевий слід, вм’ятина зі зворотної сторони не більше 0,5 мм.
            Пробиття свинцевою кулею не буде навіть для тканинного бронежилета 1-го класу, але там – так, будуть переломи і заброньова контузія. А от зі стальною пластиною 3-го класу, масою від 2 кг і вище – як горохом об стіну.

        • 27.08.2017 16:28
          #
          - 0 +

          Все було добре ))) але ці байки зараз з Вами листуються. ))))) Єдиний варіант без запреградної травми - кераміка. Та дійсно приймає на себе всю єнергію. А от за стандартну металеву броне пліту єнергію дуже гарно проходить. І це без значної деформації самої плити. Куля була Soversen. Навіска Магнум.

          • 27.08.2017 20:28
            #
            - 0 +

            Що таке «Soversen»? Не зустрічав таких типів куль і виробників. Може, Sauvestre? Але вона легка, 26 грам і високошвидкісна, більше 580м/с, в цьому випадку імпульс був би ще менший.
            Кераміка від 12 калібру немає сенсу, це надмірність, вона від бронебійних осердь високої твердості. А від 12 калібру може тріснути так само від першого пострілу, як і від 7,62х51 чи 7,62х54R. У випадку м’якої кулі немає значення, чи кераміка, чи загартована сталь.
            Енергія нікуди не «проходить» і бронепластиною не «береться». Якщо не було пробиття чи деформації, її можна взагалі не розглядати. Тут оперують поняттями «імпульс», конкретно, Другим і Третім законами Ньютона. Візьмемо для прикладу, патрон RIO Royal Star, куля має v0 = 430, m = 32g, наважка пороху, нехай, 2g.
            Імпульс кулі буде 430 х 0,032 = 13,76 кг∙м∕с. Імпульс віддачі цим патроном буде приблизно 430 х 0,032 + 0,002 х 1550 = 16,86 кг∙м∕с, тобто більший на величину імпульсу порохових газів. Швидкість віддачі рушниці масою 3,2 кг буде 5,27 м∕с, а енергія віддачі приблизно 44 Дж. Сподіваюсь, Ви не будете стверджувати, що віддача ружжа спричиняє контузію :). При прямому попаданні в упор кулі і при повній передачі імпульсу (чого в реальності ніколи не буває) бронепластина масою 3 кг отримає швидкість 4,57 м∕с, а енергію 31,6 Дж. Причому, якщо пластина не деформується, цей імпульс буде розподілений по площі ВСІЄЇ пластини, яка значно більша площі прикладу. До того ж втрати на рикошет осколків кулі зменшать цю величину в 2-3 рази.
            Коли Ви так впевнені у своїй правоті, можу запропонувати парі у присутності свідків і зі зйомкою на відео. Із собою в ролі піддослідного при експериментальному відстрілі :). Скажімо, на 1000$, плюс вартість зіпсованого чохла бронежилета. Я-то нічим не ризикую, але за задоволення треба платити :). Можна в районі наступного Gun Open Day, після завершення і в дещо іншому місці, щоб не підставляти Асоціацію.
            Пластина моя, з клеймами перевірки або придбаємо при Вас у будь-якого сертифікованого виробника. Якщо зацікавитесь, можу дати свої координати.

            • 27.08.2017 21:19
              #
              - -1 +

              Дякую, за курс фізики, я завжди відчував, що всі ці рощмови про демпфери - маркетинг булшит. Якщо рушницею не вкластися і вистрилити в районі ребер не особливо тримаючи рушницю теж нічого ж не буде, це ж фізика, 9 клас.

              • 28.08.2017 03:11
                #
                - 2 +

                Якщо у людини більше 50 кілограмів маси і немає остеопорозу, то в цьому випадку нічого страшного не буде. Максимум, синець у формі затильника прикладу. Демпфери на більшості сучасної зброї – наслідок ідеології тотального комфорту. 600 років стріляли без них і жили ж якось.

              • 31.08.2017 21:43
                #
                - 1 +

                А якщо стріляти з рук без "вкладки" - відірве руки. Якось ще з 16 років перестав думати про вкладку.

    • 28.08.2017 09:31
      #
      - 0 +

      Латунними стріляти пробував? )))

      • 29.08.2017 00:26
        #
        - 0 +

        Ні, свинцевою. Зі стальним стержнем, звичайні і з вольфрамовим, такі для наших підрозділів закуповували з 2008 року.

        • 29.08.2017 08:53
          #
          - 0 +

          Куля Рубейкина
          www.ada.ru

          • 30.08.2017 00:21
            #
            - 0 +

            Куля Рубейкіна штука хороша, грався з нею на початку 2000-х, але є два мінуси.
            1. Виготовлена зі сталі чи латуні має меншу масу і, відповідно, швидше втрачає енергію на траєкторії. Це ще посилюється поганою аеродинамікою.
            2. Відсутність у нас на ринку нормальних заводських патронів з такою кулею, для офіційної закупівлі і постановки на баланс службою РАО.
            Хоча для себе з десяток самокрутів з такою кулею мати не завадить.

    • 28.08.2017 21:55
      #
      - 1 +

      Монолит Магнум - вполне себе "полубронебойная".
      6 мм стальной лист пробивал лично. Подозреваю, возьмет и больше.

      • 29.08.2017 00:25
        #
        - 1 +

        Незагартовану сталь – так. Але я мав на увазі придатну для подолання бронепластин. Тут, на жаль, крім Совестру (та й то, версії для силових структур) широко нічого не представлено.

  • 27.08.2017 12:42
    #
    - 2 +

    До речі, на фото – легендарна самозарядка Franchi SPAS-12, попередниця Benelli M3.

  • 27.08.2017 12:42
    #
    - 3 +

    Хороший матеріал, корисний. Залишилось обрати помпу: hotguns.info

  • 27.08.2017 13:48
    #
    - 0 +

    Сомнительная статья. Разве что по последнему пункту вообще нет возражений. В остальном хотелось бы пройтись по тезисам:
    1. С заголовком не поспорить, но расшифровка весьма сомнительная. Пока будут ломать двери, будет время сбегать за ружьем.
    2-3. И снова с заголовками особо не поспоришь, но с расшифровкой все хуже. Многие дробовики уже на 5 метрах дают осыпь диаметром 20-30 см. Поблажка небольшая, но все же не то же, что пулей.
    4. Оно-то может и так для 90-95% нападений, но зачем пренебрегать оставшимися? И если бандольера может быть не очень удобно и быстро, а сайд-сэддл не на все ружья легко поставить, то бюджетный наприкладный патронташ точно не помешает.

  • 27.08.2017 13:59
    #
    - 0 +

    С 3 и 4 пунктом совершенно не согласен.
    3 - Сегодня оружие и экипировка не является чем-то редким и дорогим. Достаточно владеть относительно ценным имуществом, чтоб к вам вломилась группа вооруженных и экипированных людей. Не говоря уже о заранее "наведённых справках", есть у человека зарегистрированный ствол или нет. hromadske.ua

    4 - Та же причина, против группы людей 6 патронов маловато будет, лучше иметь рядом вторичный боекомплект)

  • 27.08.2017 15:50
    #
    - 4 +

    щодо 4 пункту.
    бандол'ера дуже корисна у випадку коли схопив помпу і встиг сунути тільки 1 патрон.
    все інше можна дозарядити тільки завдяки патронташу.

    • От мне прямо смешно. От комментариев.

      Для начала, энергия m*v^2/2 - получаются килоджоули.

      Потом - "Если к ВАМ пришли в бронежилетах" и "против группы людей 6 патронов маловато будет" - а они такие безоружные будут спокойно ждать пока ВЫ перезарядитесь - СЕРЬЕЗНО???

      • 29.08.2017 00:10
        #
        - 1 +

        если домой ломятся парни в брониках - значит спецназ.
        не знаю чем я могу их заинтрересовать - я законы не нарушаю.
        с ним я буду готов перестреливаться только если решу красиво умереть, чтобы попасть в вальхаллу.
        в противном случае стоит отбросить оружие и лечь мордой в пол.
        тема вертится вокрух хомдефенс от людей собирающихся совершить противоправные действия по отношению к владельцу либо его близким. точка. не стоит уводить от сути статьи в русло что делать с двухстволкой против базуки.

        • 29.08.2017 00:22
          #
          - 3 +

          На жаль, реалії такі, що «хлопцями у броніках» можуть виявитися усіляка «поліцейські розвідники» і просто бандюки під прикриттям поліції, які вирішили «пощипати коммерсів». А якщо Ви закони не порушуєте, то нічого до Вас ломитися у броніках, можна, у разі чого, культурно викликати повісткою чи по телефону.

          • 29.08.2017 00:26
            #
            - 2 +

            ну то це так.
            всяк буває в цієй країні.
            але це не є тема статті.

            • 29.08.2017 00:30
              #
              - 2 +

              Згоден!

            • 30.08.2017 22:31
              #
              - 2 +

              Я два таких случая знаю, когда хорошо подготовленная группа в брониках с калашами дома грабили, в обоих случаях не помогла сигналка и наличие ствола в сейфе.
              Увы, найти на сайте те новости не смог, один в Киеве в прошлом-позапрошлом году был.

              Вон группа людей в брониках ювелирку вынесли на днях, может они тоже "спецназ" ?

              Речь идет не о прицельной стрельбе "один выстрел-один труп". Речь идёт о том, что нужно открывать огонь разу и без разговоров, при таком раскладе далеко не все полезут дальше и неважно сколько их.
              Если у меня всего 6 патронов - я буду их экономить и не смогу жахнуть пару раз в коридор, вслепую.

              • 31.08.2017 04:04
                #
                - 1 +

                В разі нападу підготовленої групи в броне захисті, мабуть, оптимальними будуть щось на базі Калаша (хоч і нелюблю його) і цинк БЗ-БЗТ, куплений у добрих самаритян з фронту.
                Якщо вломилися в хату, само собою, ніяких розмов, «полонених не брати» :).

                • 31.08.2017 10:56
                  #
                  - 2 +

                  Калаш оптимален только потому, что патроны к нему "нормальные" достать не сложно)

                • 31.08.2017 22:02
                  #
                  - 1 +

                  У разі нападу підготовленої групи в броні краще заздалегідь поголитися та підготувати костюм. І не варто судорожно клацать помпою, бо у пам'яті сім'ї залишитеся сміливим і втомленим.

                  • 01.09.2017 00:00
                    #
                    - 1 +

                    Так і я ж про це (щодо помпи), ще в першому коментарі. Але мені камради, виховані на бойовиках 1980-х, думаючи, що помпа – це вундерваффе, мінусів накидали :).

        • 29.08.2017 00:25
          #
          - 2 +

          Хоча, в основному, з Вами погоджуюсь, Ваша позиція була би абсолютно справедлива якби ми жили у правовій державі.

      • 29.08.2017 00:17
        #
        - 1 +

        А що не так у коментарях? 1 Дж = 0,001 кДж або 1 кДж = 1000 Дж.

        • 29.08.2017 00:36
          #
          - 1 +

          все так.
          а 1 терапевт = 1000 гігапевтов чи 1млн мегапевтів )
          це так, жарт.

          • 29.08.2017 01:08
            #
            - 1 +

            Я зрозумів :))). Але цей коментар був не до Вас, а до користувача Андрей Герасименко, який написав наступне: «От мне прямо смешно. От комментариев.

            Для начала, энергия m*v^2/2 - получаются килоджоули.».

            • 29.08.2017 01:20
              #
              - 1 +

              я теж вас зрозумів.
              але ваш тезка мабудь давно ліг спати і не читає нас.
              добраніч.


Пожалуйста, залогиньтесь что бы иметь возможность комментировать