Оборонний бюджет України має відповідати принципам відкритості та доступності інформації

| Факти, статистика та аналітика | Автор: Web admin
In English

Оборонний бюджет УкраїниОборонний бюджет України

Оборонний бюджет США може слугувати в якості прикладу для України для поліпшення і забезпечення прозорості та підзвітності уряду. Необхідно спростити і стандартизувати процедури розсекречення та отримання доступу до інформації що становить державну таємницю.

За посиланням можливо ознайомитись з «National Defense Authorization Act for Fiscal Year 2017». Дуже довгий документ, читайте сторінки 1405-1472.

Було б добре, якби наш оборонний бюджет теж відповідав таким принципам відкритості.

Це ключ до забезпечення того, щоб уряд не міг використовувати класифікацію інформації для прикриття корупції, неефективності або помилок.

Більшість зброї і товарів військового використання в Україні закуповуються через закриті неконкурентні процедури в державному оборонному замовленні (ДОЗ). Використання неконкурентних процедур як правило, призводить до підвищення цін і низької якості, а також є джерелом корупції.

Прихильники чинної системи закритих закупівель стверджують, що це виправдано, оскільки деталі військових закупівель України можуть бути використані ворогом. Проте, малоймовірно, що такі контракти можуть слугувати джерелом витоку чутливої інформації.

У більшості країн інформація про закупівлі звичайних озброєнь є загальнодоступною. Оскільки вартість недостатньої прозорості діяльності уряду дуже висока, – відкрита система закупівель для більшості озброєння та військової техніки забезпечить багато переваг в порівнянні з використанням неконкурентних закритих процедур в рамках державного оборонного замовлення.

* * *

Нагадуємо Вам, що триває збір підписів до петиції на сайті Кабінету Міністрів України, що покликана зупинити корупцію в Укроборонпромі.

Web admin Автор: Web admin11226,1 Переглядів: 212 - 1 +
1,0 1 -1 1
Коментарів (0)

Будь ласка, залогіньтесь щоб мати можливість коментувати