Снайперській гвинтівці Драгунова 50 років

| Гвинтівки | Автор: Web admin
По-русски In English

Монгольський інструктор навчає американського морського піхотинця на навчаннях Khaan Quest 2009Монгольський інструктор навчає американського морського піхотинця на навчаннях Khaan Quest 2009

У 1963 році ця напівавтоматична снайперська гвинтівка надійшла на озброєння прикордонних військ Радянського союзу та зарекомендувала себе, як надійний інструмент.

Снайперську гвинтівку Драгунова використовують щонайменше в 30 країнах світу. До ювілею гвинтівки, американський сайт «Guns Holsters and Gear» опублікував статтю про історію і технічні особливості СВД:

З 1964 року гвинтівку виготовляли на Іжевському машинобудівному заводі. «Іжмаш» оголосив про те, що в цьому році, на честь 50-річчя СВД, завершить розробку модернізованої моделі цієї славетної гвинтівки.

Особливостями модернізованої моделі будуть:

– новий ствол;
– планка Пікатінні для оптики;
– складана телескопічна підпора;
– регульований приклад;
– поліпшена точність стрільби.

Автоматику гвинтівки засновано на використанні енергії порохових газів, які виводяться з каналу ствола до газового поршня.

Американський солдат з СВДАмериканський солдат з СВД

СВД використовує набої з виступаючою закраїною на гільзі 7.62x54R. Цей боєприпас було розроблено в кінці ХІХ століття для гвинтівки Мосіна, і він має дещо схожі риси з набоєм калібру .30-06.

Щоб посилити ефективність гвинтівки, конструктори почали розроблювати поліпшений набій. Так у 1999 році був випущений боєприпас для високоточної стрільби 7Н1. Також на сьогодні здобув популярність снайперський панцеробійний боєприпас 7Н14 із загартованим сталевим осердям, завдяки якому куля краще пробиває бар’єри та легкі панцери.

Завдяки цій зброї, 3-го жовтня 2009 року в Авганістані в провінції Нурістан, штаб-сержант Клинтон Л. Ромеша допоміг відбити напад ворога з чисельністю майже 400 чоловік.

В тому бою, він взяв до рук гвинтівку Драгунова, яка до того належала солдату афганської національної армії. За допомогою СВД він нейтралізував кулеметне гніздо і снайперські позиції. Помітивши трьох ворогів, які проникли на оборонні позиції, він без великих зусиль усунув їх, використовуючи все ту ж гвинтівку. За видатні вчинки в той день штаб-сержанта Ромеша було нагороджено Медаллю Пошани.

За 50 років було розроблено та випущено декілька версій СВД, як для військових, так і для цивільних потреб. Для стрілецької спільноти США ця гвинтівка досі залишається дещо містичною, через її незвичний зовнішній вигляд та незначну розповсюдженість в країні.

Хоч купити СВД зараз легше, ніж в часи Холодної війни, та все ж придбати в Америці цю гвинтівку не так легко, як АК-47 або АК-74.

1,0 1 -1 4
Коментарів (0)

Будь ласка, залогіньтесь щоб мати можливість коментувати