Пістолети Glock на службі у силових структурах Європи

| Короткоствольна зброя, Факти, статистика та аналітика | Автор: Web admin
По-русски

Пістолети Glock на службі у силових структурах ЄвропиПістолети Glock на службі у силових структурах Європи

Пістолет Glock 17 перебуває на озброєнні австрійської армії з 1982 року. Однак ця зброя ще довго не отримувала визнання консервативних військових у інших країнах. На сьогодні ж ситуація змінилась, і Glock зі своїми модифікаціями служить у збройних силах багатьох держав.

Завдяки малій вазі пістолета, що складається майже на 40% з полімерів, та інноваційному спусковому механізму, Glock став ідеальним службовим пістолетом. Наприклад, у США цією зброєю оснащені майже 2/3 співробітників поліції та силових структур.

А от консервативні військові (за винятком Австрії та Норвегії) досить прохолодно зустріли Glock 17, насамперед, через такі інновації, як пластикова рамка, УСМ без зовнішнього курка та ручного запобіжника.

Час показав помилковість цих упереджень, і на сьогодні Glock знаходиться на озброєні багатьох армій європейських країн.

Австрія

У 1955 році Альпійська республіка отримала від країн антигітлерівської коаліції найрізноманітніше, однак застаріле озброєння. Серед них: трофейні пістолети вермахту Pistolen 08 (Luger P08) та Pistolen 38 (Walther P38), а також американські P11 (Сolt M1911).

Glock 17 Gen 4 австрійських збройних силGlock 17 Gen 4 австрійських збройних сил

Доповнювали їх німецькі Walther PPK, бельгійські Browning Hi-Power, польські ViS 35, угорські Frommer M37, чеські CZ 27. Настільки строкатий арсенал та не кращий його технічний стан призвели до того, що Австрія однією з перших країн у світі замислилась про створення принципово нового пістолета.

Цією ситуацією вміло скористалась фірма Glock GbmH з Дейтч-Ваграма, котра випускала навчальні гранати, кулеметні стрічки та ножі. Її власник, Гастон Глок, зібрав команду експертів, що за лічені місяці сконструювала прототип нового пістолета, який відповідав потребам австрійських військових.

Після випробувань і низки покращень, у 1981-1982 рр. відбулися порівняльні випробування з двадцятьма іншими моделями австрійського і зарубіжного виробництва, в яких Glock 17 здобув перемогу. Не останню роль у цьому зіграв генерал-майор Фрідріх Дехант, начальник військово-технічного управління, котрий всіляко підтримував проект на стадії розробки та конкурсного відбору.

Австрійські резервісти з пістолетом P80 (Glock 17)Австрійські резервісти з пістолетом P80 (Glock 17)

Влітку-навесні 1982 року відбулися військові випробування, які Glock 17 подолав блискуче – треба було лише трохи виправити відбивач, щоб гільзи не летіли в голову стрільця – і BMLV офіційно прийняло цей пістолет на озброєння армії Австрії під позначенням «9 mm Pistole 80» (P80). У 2002-2003 роках пістолети P80 пройшли модернізацію, отримавши нову рукоятку (третє покоління «Gen 3»).

Ватикан

Швейцарська гвардія, на яку традиційно покладається охорона Римського папи, поряд зі середньовічною зброєю (мечі і списи), оснащена також і найсучаснішою стрілецькою зброєю, зокрема пістолетами Glock 19.

Великобританія

На початку 2013 року пістолет Glock 17 Gen 4 був прийнятий на озброєння британської армії під позначенням L131A1 General Service Pistol, замінивши 40-річного ветерана Browning L9A1. Міноборони Великобританії уклало контракт на 9 мільйонів фунтів стернлінгів з фірмою Viking Arms на постачання 25 тисяч пістолетів Glock 17.

Таким чином, збройні сили Великобританії стали найбільшою армією в світі, де пістолет Glock є штатною зброєю військовослужбовців. Першими ці пістолети отримали частини, що дислоковані в Афганістані і безпосередньо беруть участь у бойових діях.

Угорщина

З 2010 року Glock 17 знаходиться на озброєнні сил спеціального призначення.

Греція

Glock 17 використовується силами спеціального призначення армії і ВМС.

Данія

Пістолетами Glock 20 озброєні елітні підрозділи ВМС Данії «Сіріус», що були створені у 1941 році для охорони Гренландії – це єдиний в світі військовий підрозділ на їздових собаках. Оскільки «Сіріус» призначений для задач в арктичних умовах, його екіпірування серйозно відрізняється від штатного озброєння датської армії. Наприклад, він досі використовує гвинтівки Enfield M1917 періоду Першої світової війни, оскільки тільки вони здатні стріляти при таких низьких температурах.

«Сіріус» озброїли пістолетами Glock 20 під набій 10 мм Auto, оскільки їхні колишні пістолети Pistol M/49 під набій 9x19 мм виявилися малоефективним засобом самооборони проти білих ведмедів.

Німеччина

Командування спеціальних сил ВМС закупило пістолети Glock 17 для озброєння бойових плавців. На відміну від штатного пістолета Бундесверу P8, пістолети Glock не мають зовнішнього курка і їхній УСМ повністю захований всередині пістолета, завдяки чому австрійський пістолет краще придатний для стрільби під водою. В каталозі Бундесверу Glock 17 отримав індекс P9, Glock 17 Gen 3 – P9M, Glock 17 Gen 4 – P9A1.

Ісландія

Glock 17 – основний пістолет збройних формувань цієї північної країни (юридично збройні сили відсутні).

Італія

Glock 17 і Glock 19 використовуються силами спеціального призначення, такими як контртерористична група GIS італійських карабінерів, 9-ий парашутно-штурмовий полк «Col Moschin» та морський спецназ COMSUBIN.

Латвія

У 2006 році Латвія запровадила концепцію з оснащення ЗС сучасною стрілецькою зброєю, відповідно до якої штатним пістолетом став Glock (моделі 17, 19 та 21). У першу чергу нову зброю отримали підрозділи, які беруть участь у місіях НАТО та інших міжнародних операціях.

Литва

З 1 листопада 2006 року Glock 17 – штатний пістолет збройних сил Литви.

Литовський солдат з пістолетом Glock 17Литовський солдат з пістолетом Glock 17

Люксембург

У маленькій армії цієї держави Glock 17 – штатний пістолет, який замінив Browning Hi-Power.

Монако

Незважаючи на свої карликові розміри, Князівство Монако має свої збройні сили чисельністю 255 чоловік, які озброєні сучасною стрілецькою зброєю, зокрема, гвинтівками M16A2 та пістолетами Glock 17 (по 100 одиниць). Останні замінили французькі револьвери M1892 та M1874.

Норвегія

Норвегія стала першою країною НАТО, яка прийняла на озброєння пістолети Glock: у 1984 році Glock 17 став штатною зброєю, отримавши найменування P80. Зараз ці пістолети планують замінити на більш нову модель Glock 17 Gen 4.

Норвегія стала першою країною НАТО, що вибрала Glock 17 штатним пістолетом.Норвегія стала першою країною НАТО, що вибрала Glock 17 штатним пістолетом.

Польща

У Війську Польському пістолети Glock 17, а також тактичні ножі Glock 78/81, використовуються військовою жандармерією та військовою розвідкою.

Португалія

Glock 17 і Glock 19 використовуються у корпусі Fusiliers (морська піхота Португалії). Окрім іншого, такий вибір обумовлений, наявністю нітридного покриття, яке забезпечує високу стійкість до корозії у морських умовах.

Румунія

C 2005 року пістолетами Glock 17 (з тактичними ліхтарями і глушниками) почали озброювати сили спеціального призначення армії Румунії. Сьогодні це основна модель індивідуальної зброї румунського спецназу. У перспективі цією зброєю планують озброїти і звичайні війська, замінивши пістолети румунського виробництва («Carpaţi» та «Dracula»), тим паче, що румунська поліція вже виконала такий перехід.

Фінляндія

Фінська армія прийняла на озброєння Glock 17 у 2009 році під позначенням PIST 2008. 9,00. Від стандартної моделі фінський варіант відрізняється шорстким рифленням RTF2, зниженим до 20 Н зусиллям спуску, а також тритієвими вставками на прицілі.

Зброя доповнюється різними аксесуарами: тактичними ліхтариками, а також ЛЦУ. Пістолет використовується у парашутних частинах і силах спеціального призначення, що займаються міжнародними операціями в кризових регіонах, а також у військовій поліції.

Франція

Французькі військовослужбовці з деяких підрозділів спеціального призначення, парашутно-десантних військ та флоту користуються пістолетами Glock моделей 17,19, 26 і 34.

Чорногорія

Glock 17 став штатною особистою зброєю, разом із сербським пістолетом Zastava CZ99. Наразі проходять випробування пістолета власної розробки Tara TM9 – дуже схожого по дизайну c Glock 17 Gen 4, але оснащеного УСМ тільки подвійної дії (DAO оnly).

Чехія

Glock 17 перебуває на озброєнні 601-ї групи спеціальних сил і деяких інших військових підрозділів у Афганістані. Їм озброєні усі бійці спецназу.

Пістолети оснащуються тактичним ліхтариком GTL52 та глушником Impuls II фірми B&T. Для тренувань використовуються пістолети Glock 17T під набій 9mm FX Simunition та Glock 17R (червоного кольору, для тренувань у лазерному тирі).

Швеція

Збройні сили Швеції використовують два варіанти пістолета Glock: Pistol m/88 (Glock 17) та Pistol m/88B (Glock 19). Останньою компактною моделлю озброюють пілотів ВПС.

Швейцарія

З 2012 року пістолети Glock 17 Gen 4 та Glock 26 Gen 4 перебувають на озброєнні командування спеціальних сил KSK.

1,0 1 -1 1
Коментарів (3)

  • 01.09.2016 09:07
    #
    - 5 +

    Про Україну забули написати - шкіряк для кого (чого) його носить?

  • 01.09.2016 10:32
    #
    - 3 +

    Да уж, забыли…. наше украинское ЧМО – пан з. шкиряк, тоже с G17 понтуется…

  • 01.09.2016 13:15
    #
    - 0 +

    Судя по спискам МВД у нас есть козырей батальон вооружонный пистолета Glock


Будь ласка, залогіньтесь щоб мати можливість коментувати