Збруя пролетаріату... або "дешево та сердито"

| Навчання, Аксесуари , Рушниці | Автор: Victor Lytovchenko
По-русски

Базовий набірБазовий набір

Купуючи зброю, я хотів отримати максимально універсальний інструмент придатний як для хоумдефенсу, полювання, так і для практичної стрільби.

Чому практична стрільба? Як на мене, це найкращий спосіб знайти спільну мову з власною зброєю, адже так чи інакше, а тренування та вправи більш наближені до реального життя ніж стрільба в тирі.

МКПС як і будь-який інший вид спорту, навіть на старті, вимагає певного екіпірування. І цей момент може серйозно налякати, або принаймні спантеличити початківця, особливо цінами на топ-лінійки від топ-виробників. Неодноразово зустрічались мені висловлювання на кшталт «класно, але дорого» і т.д.

Цим оглядом сподіваюсь спростувати це твердження, а заодно і ще дещо.

Не буду вдаватись в глибокі історичні екскурси, в психологічні пошуки «сенсу буття» та епічні холівари «чий ствол крутіший», скажу лише, що зробив собі подарунок на день народження і став власником легендарного Ремінгтона 870 у виконанні Експрес Тактікал.  (В огляді увіковічений якраз Рем вашого покірного слуги)

Історії з вибором сейфу, чохла і всякого обов`язкового причандалля, як то набір для чищення, не предмет цього допису, тому я їх опущу.

Почнемо по порядку. Жодне оголошення про чергове тренування спортивного стрілецького клубу «Практика» не буває без фрази на кшталт «Наявність засобів захисту слуху і зору ОБОВ`ЯЗКОВА». (До тем «як я пристав до Практики» чи «мої перші кроки в динамічній стрільбі» можливо повернусь пізніше, але точно не цього разу).

 Отже навушники і окуляри. Очевидно, що активні наушники - кращий вибір, але і цінова планка починається від 400 грн, а відомих брендів від 700. Поставивши собі в плани на «пізніше» одну модель активних навушників, вирішено було придбати як "тимчасові зараз" і "запасні потім" пасивні. Промоніторивши магазини і інтернет, подискутувавши зі своєю внутрішньою жабою, вибір було зроблено – на відомому форумі були придбані пасивні армійські навушники б/у за вкрай демократичною ціною в 50 грн.

Пасивні навушники. 50 грнПасивні навушники. 50 грн

Окуляри були придбані в магазині зброї за суму близько 145 грн. Зверну вашу увагу, що це виявилась найдорожчаріч з цього міні огляду. Але в зброярнях є варіанти і від 60 грн.

Стрілецькі окуляри. 145 грнСтрілецькі окуляри. 145 грн

З особистої статистики - ймовірність спіймати шматок шроту на тренуванні 50/50, тобто один раз не спіймав, вдруге "поталанило".

З безпекою начебто розібрались. Далі амуніція. 

Патрони в кишенях звісно носити можна, але і штани розтягуються і заряджатись не зручно. Так як однією з моїх вимог до зброї була універсальність, то і амуніція має бути максимально універсальною. Логічно.

Першим склав компанію рушниці патронташ на 25 набоїв  (сайт виробника і сайти магазинів чомусь вказували що на 24) з еластичними комірками від українського виробника. Якість відмінна, ціна знову здивувала. В магазині він коштував десь 120 грн.

Патронташ на 25 набоїв. Ціна 120 грн.Патронташ на 25 набоїв. Ціна 120 грн.

Чудовий універсальний виріб… якби не парочка але. Перше тренування, а вибрався я на нього взимку, показало всі його вади. Сам по собі пояс тонкий, тому патрони щільно прилягають до тіла і просунути пальці між патронами в ньому і тілом не така вже й проста справа, особливо коли ще над ним нависає куртка, кенгурушка, чи ще якийсь одяг. Та й для швидкого заряджання доводиться патрони витягувати до половини з комірок… а потім збирати їх зі снігу після першого присідання.

Звісно вихід тут знаходився швидко, адже внутрішня поверхня патронташу – «м`яка частина липучки», отже теоретично можна було вилікувати означені проблеми придбанням тактичного жорсткого поясу. І тут можна знову було б згадати про українського виробника тактичного спорядження, похвалити ціну і якість ….але потрапив мені на очі відео ролик з демонстрацією швидкого заряджання сербськими стрільцями. Ось воно!!! Почалися пошуки кліпс для патронів 12 калібру чи бодай чогось що могло їх замінити.

Не буду вдаватись в подробиці пошуків, скажу тільки що мені пощастило – в одного з київських (пощастило двічі) стрільців виявилось 2 пояси з 30 кліпсами, один з яких він мені і відступив, бо продажем це важко назвати, за купівельною ціною в 120 грн.

Пояс з кліпсами. 120 грн.Пояс з кліпсами. 120 грн.

Патрони з нього при присіданні вже не вивалювались, але так само щільно прилягали до тіла, а при нещільному затягуванні їздили по поясу з приємним звуком але за непередбачуваними траєкторіями. Потрібно було кліпси зафіксувати і віддалити патрони від тіла.

Після чергового етапу самовиносу мозку я зупинився на простому розвантажувальному поясі «відомого німецько-китайського виробника» з системою MOLLE. Ціна.. і знову близько 120 грн.  За допомогою монтажних стяжок «тактіцкого» чорного кольору все це було за годину-півтори і зібрано в повноцінний «майже спортивний» пояс. (Вартість стяжок в цьому огляді є статистичною похибкою тому не розголошується :) )

Фінальний вигляд поясу.Фінальний вигляд поясу.

Практичні випробування мене не розчарували, хоча на фоні «поясів електрика» бувалих стрільців МКПС я виглядав білою вороною. Але і тут є перевага – їхні Load-Two заборонені правилами тактичної стрільби (є й така дисципліна), а мій ні :)

Ось як це все виглядає в дії.

Loading Remington 870 Using Clip-on Belt

Дякую за відео Віталію Педченку. Звісно до сербів мені ще далеко, але є до чого прагнути.

Ну і на закінчення спортивної частини – рукавички, тим паче що вони промайнули на відео. Звісно можна обійтись без них і зекономити трішки, але є ймовірність отримати незабутні враження від обіймів з гарячим стволом. Більшість стрільців використовують рукавички "з пальцями", але певні конструктивні особливості Рема, вірніше його лотка, можуть призводити у недосвідчених користувачів, до яких я себе і відношу, до затиснення рукавички на великому пальці між лотком і коробкою.

На жаль, я не знайшов для своїх пропорцій руки таких рукавичок, які б не «гуляли» саме на великому пальці. Тому вирішив зупинитись на «безпалих» рукавичках якогось не відомого чеського (принаймні так було вказано на бірці) виробника. Зупинитись – означає те, що я переміряв кілька десятків варіантів протягом 3 місяців, але тільки ці підійшли за розміром для моєї руки і товщина матеріалу та форма накладок на внутрішній стороні долоні дозволяє контрольовано оперувати з патронами. Вартість у 85 грн., як ви вже здогадуєтесь, теж приємно гріла душу моїй внутрішній жабі.

Рукавички. 85 грн.Рукавички. 85 грн.

Думаю що пошуки повнопалих рукавичок потрібно буде продовжити, але то вже інша пісня.

Ще кілька аксесуарів без тексту.

 Подовжувач прикладу 110 грн (оригінальний від Ремінгтон, матеріал пластик, з довжиною моїх рук без нього було кепськувато) Подовжувач прикладу 110 грн (оригінальний від Ремінгтон, матеріал пластик, з довжиною моїх рук без нього було кепськувато)

Патронташ на приклад 40 грн (виробник український, матеріал -замша, такий приємний на дотик.. але зайвий на тренуваннях, та й я банально забув його повернути на місце коли ставив подовжувач прикладу) Патронташ на приклад 40 грн (виробник український, матеріал -замша, такий приємний на дотик.. але зайвий на тренуваннях, та й я банально забув його повернути на місце коли ставив подовжувач прикладу)

Одноточковий ремінь близько 120 грн (знову український виробник, так би мовити «для дому для сім`ї», після розширення арсеналу може перекочувати на карабін) Одноточковий ремінь близько 120 грн (знову український виробник, так би мовити «для дому для сім`ї», після розширення арсеналу може перекочувати на карабін)

Бандольєра на 55 набоїв 100 грн (український хендмейд, як же без такого аксесуару жити?) Бандольєра на 55 набоїв 100 грн (український хендмейд, як же без такого аксесуару жити?)

 Наостанок дозволю собі кілька порад. 

«Вам шашечки, чи їхати?»

Не женіться зразу за брендом чи за «таким як у чемпіона», звісно якщо у вас не завалялась нескінченна пачка вічнозелених. Спочатку зрозумійте чи воно вам взагалі треба.

«Інтернет vs Магазин?»

Стереотип, що в інтернеті все дешевше у варіанті зі зброєю і аксесуарами працює далеко не завжди. Дивна штука, але всі товари з цього огляду придбані в офф-лайн магазинах (звісно крім 3-х придбаних напряму на форумах). Ціни на ці самі товари в інтернет-магазинах виявились вищими.

 «Нет пророка в собственном Отечестве?»

Я не буду обговорювати продукцію визнаних світових брендів, ціни ж на неї Ви й самі зможете знайти. Для мне самого було відкриттям скільки в нас присутньо якісної та недорогої продукції українських виробників. Бренди не озвучую, щоб не створювати реклами.

1,0 1 -1 16
Коментарів (43)

  • 03.06.2013 11:25
    #
    - 3 +

    Отличный текст, очень информативно.
    Я тоже поначалу считал что это очень дорого и есть смысл покупать всё иностранное.

    • 03.06.2013 11:33
      #
      - 0 +

      ...для полноты картины нужен Латэк ПН-001 )

      • 03.06.2013 11:42
        #
        - 1 +

        Потрапляння в саме яблучко.

        Я свідомо опустив питання вибору зброї. Між іншим я і почав був шукати саме Латек ПН :), але в жодній зброярні Києва я їх не знайшов і навіть не отримав відповіді чи хоча б теоретично будуть в продажу. Так би огляд мав ще деякі моменти :)

        • 03.06.2013 11:45
          #
          - 1 +

          Я тоже не видел (интересовался из принципа) - надо ехать в Харьков, говорят. Но это действительно выходит за рамки статьи.

  • 03.06.2013 13:33
    #
    - 1 +

    Чудова стаття. Свого роду "руйнівник міфів" на тему "стрільба - це дороге задоволення".

    • 03.06.2013 13:42
      #
      - 2 +

      Власне ці міфи мене і підштовхнули до написання цієї статті. Хоча інколи здається що ці міфи породжуються лише лінню :) Типу "то ти так хотів, як я боялась".

    • 03.06.2013 16:10
      #
      - 0 +

      За припасы не написано
      Скока за тренировку можна выпустить ?

      • 03.06.2013 16:22
        #
        - 0 +

        Можна "по самі коліна". :) Все залежить від того, чого душа потребує :) Реально від 50 дробових набоїв.

        Плюс варто розуміти, що тренування є і на полігоні зі стрільбою, але і вдома є що потренувати. Головне ТРЕНУВАТИСЬ. І ось співвідношення тих і тих тренувань може бути різним, і залежати в тому числі і товщини гаманця.

      • 03.06.2013 22:49
        #
        - 1 +

        ТАХО Практика стоит 2,6 грн за патрон. Меня, как владельца 16-го калибра, эти цифры душевно травмируют

        • 03.06.2013 23:30
          #
          - 0 +

          так наче ви п.Волков теж над помпою роздумували... і роздумували в якому калібрі брати... в 20-му чи в 12-му:)

          не будемо повертатись до вибору зброї і калібру..... :)

          • 03.06.2013 23:36
            #
            - 1 +

            говорят, если быстро менять стволы 12 и 20 калибров, получается искомое

        • 05.06.2013 16:36
          #
          - 0 +

          Это опт? В рознице практика все те же без малого 100 грн за пачку.

          • 05.06.2013 17:19
            #
            - 0 +

            Де ви такі ціни бачили? В магазинах брав в одному по 2,9 в іншому здається 3,3

          • 05.06.2013 17:45
            #
            - 0 +

            чи може ви мали на увазі кулю Практика? Куля звісно дорожча.

            • 05.06.2013 17:55
              #
              - 0 +

              Кулю, купував в Стволі навесні.

          • 05.06.2013 19:12
            #
            - 0 +

            Виктор выше ответил.
            Можно брать еще ТАХО "Олимп" для стендовиков - стоит 2,8 грн в "Стволе".
            В практической стрельбе "семерка" тоже работает.

  • :) отлично! у меня такой же, только police magnum:) а про Латэк... люди посещали завод с целью покупки вертикалки и полуавтомата. там есть мастер Паша (с ним можно списаться на форуме ганзовском), который, как и другие сотрудники, говорят, встретил отлично, все рассказал, дали 5-6 ружей на выбор, плюс возможность отстрелять в тире при желании... в общем, у самого появилось желание посетить эту фабрику:)

    • 03.06.2013 15:08
      #
      - 1 +

      Чесно кажучи, я теж створіння ледаче. Тому пхатися до Харкова за утилітарним предметом, яким апріорі є помповий дробовик (на відміну від класичних рушниць, які часто мають більш естетичне ніж прикладне застосування) мені, м"яко кажучи, не хотілося. Та й добравшись до Рема, взявши його в руки, інші варіанти якось перестали збуджувати мою уяву :)

      • 03.06.2013 22:48
        #
        - 1 +

        логично, ехать стоит за вещами, носящими отчати иррациональный характер, по зову сердца, ткскзть

  • 03.06.2013 15:34
    #
    - 0 +

    а на сколько патронов магазин? а то конструкция слегка отличается от моего.

    • 03.06.2013 15:43
      #
      - 1 +

      6+1.

      Якщо ж застосовувати набої типу "ТАХО Практика" то 7+1.
      Вся різниця цієї моделі - це магазин і невзаємозамінний з іншими моделями 870 серії ствол. З фото зрозуміло чому.

  • 03.06.2013 16:08
    #
    - 3 +

    Хороший огляд. Все чітко і зрозуміло. Дякую

    • 03.06.2013 16:17
      #
      - 3 +

      Це мій перший опус. Тому вдвічі приємніше почути що сподобалось.

      • 03.06.2013 21:25
        #
        - 1 +

        Приклад того як за невеликі гроші можна придбати необхідну амуніцію .У всякій справі ГОЛОВНЕ бажання .

  • 03.06.2013 17:05
    #
    - 2 +

    Дякую. Корисно...

  • 03.06.2013 17:16
    #
    - 3 +

    Годная статья. ;)

  • 05.06.2013 16:49
    #
    - 1 +

    Спасибо за отличную статью!
    Но информативность, по моему скромному мнению, несколько пострадала. Для меня, как новичка, осталось много белых пятен, касающихся преимущественно явок и паролей. Заранее прошу прощения у админов, если на ресурсе нельзя называть магазины и ресурсы, и прошу снести комментарий.

    Наушники "на известном форуме" - имеется ввиду райберт, форум Практики, или что-то еще?
    Очки из магазина оружия - это ESS, Bolle, или еще что-то? И какой магазин?
    "Известный немецко-китайский производитель" поясов - это MilTec?
    Украинская бандольера - это тот же производитель что и патронташ? И какой сайт у производителя? Бренды, я понимаю, не хотите озвучивать (хотя почему бы не создать рекламу хорошему товару), но может в личку?
    Это бы помогло избежать ошибок в выборе и лишних затрат на начальном этапе.

    • 05.06.2013 17:23
      #
      - 0 +

      Якщо дуже цікаво явки і паролі - велкам на ФБ, аську.. я постараюсь приватно відповісти на всі питання. Все ж таки є певні правила для блогу і їх потрібно поважати.

      Бандольєра - ХЕНДмейд, у вільний від роботи час виготовляється одним стрільцем :)

      • 23.09.2014 15:46
        #
        - 0 +

        нет не ФБ ни аськи. Посмотрел на милитаристе, такого пояса не нашел. Можете подсказать где купили? :)

  • 05.06.2013 20:16
    #
    - 0 +

    Remington 870 Tactical это конечно круто, но для самообороны пролетариата сойдет и турецкий Armtac RS-X2

    • 05.06.2013 21:47
      #
      - 0 +

      Я і не заперечую. Я спочатку взагалі ПН розглядав. (Я вже писав вище). Але ... взяв до рук Рем ...і все. :) Хтось інший візьме, скаже "не моє". Та й не така велика різниця по фінансах між цим Армтаком і Ремом

  • 05.06.2013 20:43
    #
    - 1 +

    Почав оформляти дозвіл на гладкоствол. Коли впораюся з паперами, скоріше всього придбаю саме ось такого "Ремінгтона".

    • 05.06.2013 21:44
      #
      - 1 +

      Головне щоб вони були в наявності:) Саме таких наче зараз нема - закінчились. В наявності модифікаціїї Deer та Combo. Але може мене і дезінформували.

      • 05.06.2013 21:56
        #
        - 1 +

        Будем посмотреть, як кажуть в Одесі. Це ринок, а попит породжує пропозицію)

  • 28.09.2013 22:47
    #
    - 1 +

    Приклад менять не планируете? есть интерес к такому как у вас.

  • 27.11.2013 11:31
    #
    - 0 +

    чудова стаття! дякую

  • Спасибо за статью!

  • 22.04.2014 21:50
    #
    - 0 +

    Я с решением подвески ремня не согласен. А так вполне ничего.

    • 26.04.2014 17:43
      #
      - 0 +

      Нормальна антабка під одноточку коштує як 2-3 таких ремені..

  • 25.04.2014 13:57
    #
    - 0 +

    Досить якісні рукавиці: prof1group.ua

    • 26.04.2014 17:44
      #
      - 0 +

      Я багато перепробував від різних виробників (невже Ви думаєте, що я не заходив в магазини Проф1? :) )... зараз знайшов рукавички для себе повнопалі, але не "мілітарі" а чисто спортивні в спортивному магазині... поки задоволений

  • 25.04.2014 13:58
    #
    - 0 +

    Спасибо, очень познавательно.


Будь ласка, залогіньтесь щоб мати можливість коментувати