Ніж для самооборони: принципи і точки для нанесення ударів

| Самооборона, Холодна та метальна зброя | Автор: Web admin
По-русски

Ніж для самооборониНіж для самооборони

Багато людей носять із собою маленький кишеньковий ніж для повсякденних цілей, але мало хто замислюється про те, як його використовувати для самооборони.

Пропонуємо вам ознайомитися з базовою інформацією про використання ножа як засобу захисту.

Спочатку потрібно розтлумачити кілька важливих тверджень:

• Використання ножа проти іншої людини вважатиметься збройним насильством (навіть звичайна демонстрація ножа може розцінюватися як злочин у багатьох випадках, за винятком, коли це був явний акт самооборони).

• Якщо ви дістали ніж в цілях самооборони – ви повинні бути спровоковані більш ніж на 110%, і діяти швидко та жорстоко. Якщо це не ваш випадок – не діставайте ніж.

Ця стаття не є настановою. В ній не буде юридичних консультацій. Якщо наведена нижче інформація буде використана у випадках, окрім як самооборони – ви, найпевніше, потрапите до в'язниці.

Якщо ви носите ніж для самооборони, вам потрібно поставити собі дуже важливе питання: «Чи зможу я зарізати або проткнути ножем іншу людину, можливо на смерть?». Використання ножа як зброї – це дуже делікатне питання, вам потрібно буде наблизитись впритул до цілі. Ви можете випадково і себе поранити.

Вам потрібно зрозуміти, що використовуючи ніж під час боротьби, вам доведеться побачити дійсно БАГАТО крові. А можливо й чималий клапоть відрізаної шкіри.

Чи зможете ви зробити таке з іншою людиною, коли ваше власне життя у небезпеці? Тільки ви самі зможете відповісти на це питання, але ви ЗОБОВ'ЯЗАНІ на нього відповісти, якщо збираєтеся носити з собою ніж для самозахисту.

Ви повинні відкинути думки крутих пацанів на кшталт «та я легко зможу зарізати того чувака» і по-справжньому усвідомити наслідки ваших дій.

Цілком можливо, що ваш кривдник передумає, побачивши у вас в руці ніж, але на таке не варто розраховувати. Якщо ви все ж таки зважитеся попередити нападника про свій ніж, і він поступиться, ви повинні негайно зробити дві речі:

• Покинути територію;
• Зателефонувати в поліцію і розповісти про те, що трапилося.

Вам потрібно дуже швидко покинути місце події, оскільки злочинці мають звичку повертатися з підкріпленням. Також вам потрібно звернутися в поліцію і розповісти про подію, щоб злочинець, якого ви тільки-но налякали, не зробив цього першим. І він розповість іншу історію, наче ви погрожували йому ножем, в той час як він допомагав літній жінці переходити вулицю (такі випадки не поодинокі).

Почнемо з засад анатомії:

Нож для самообороны Нож для самообороны

Хто вивчав анатомію зауважить, що ця схема не точна на сто відсотків, але її достатньо для нашої теми. При використанні ножа для самооборони ви повинні знати дві базові техніки: порізи та уколи.

Місця для нанесення різаних ран

Оскільки людське тіло більш-менш симетричне, місця показані досить точно як на лівій, так і на правій частинах тіла.

Нож для самообороны Нож для самообороны

Точка А – поверхнева скронева артерія, яка розташована між шкірою і кісткою черепа та проходить через скроню (детальніше показано на малюнку нижче). Якщо її зачепити – буде сильна кровотеча.

Точка В – ділянка шиї і горла, майже на рівні кадика. У цій точці розташовані сонна артерія і яремна вена. Якщо хоча б одну з них зачепити – нападник дуже швидко стече кров'ю і помре. Сонна артерія проходить приблизно за півтора дюйма під поверхнею шкіри, туму її можна зачепити тільки при глибокому порізі, але якщо її розрубати – втрата свідомості відбудеться приблизно через 5-15 секунд (якщо немає хімічної стимуляції). Пам’ятайте, якщо нападник заживав наркотики, боротьба може тривати майже хвилину.

Точка С – трапецієвидний м’яз, він відповідає за більшість рухів плечового суглоба.

Точка D – надріз на зовнішній стороні грудних м'язів. Цей поріз потрібно робити сильніше. Якщо надріз зробити горизонтально і продовжити до руки, це може спровокувати розрив головної вени, що призведе до сильної кровотечі.

Точка Е – надріз поперек дельтовидного м'язу. Якщо перестаратися – надріз може привести до розриву головного м'язу.

Точка F – надріз двоголового м'яза плеча. Цей м'яз відповідає за більшість рухів руки і коло нього безліч вен.

Точка G – надріз внутрішньої частини ліктьового суглоба. Крім численних вен (показано точкою В на малюнку 3), у цій ділянці також є зв'язки, що керують рухами передпліччя.

Точка Н – горизонтальний надріз на лобі. Ця ділянка густо заповнена венами і при порізі буде сильно кровоточити, імовірно, засліплюючи нападника.

Нож для самообороны Нож для самообороны

Точка І – вертикальний надріз, що проходить через щоку і щелепу. У цій ділянці розташовані деякі головні нерви обличчя, і поріз буде дуже болючим.

Точка J –горизонтальний надріз, що проходить по шиї і горлу. В цій ділянці не лише яремна вена, а ще трахея та зв'язки, що відповідають за рухи головою.

Точка К – трапецієподібний м'яз, ближче до шиї.

Точка L – сильний надріз грудного м'яза. Із такою раною нападник не зможе наносити сильні удари руками.

Точка М – сильний вертикальний надріз черевної порожнини. Ушкодження черевної стінки знерухомить нападника, а також може призвести до випадання нутрощів.

Точка N – сильний горизонтальний надріз черевної порожнини. Так само може знерухомити противника та призвести до випадіння нутрощів.

Точка О – надріз, що проникає всередину передпліччя, між променевою та ліктьовою кістками. Якщо поріз буде глибшим за 1 дюйм, це спровокує розрив безлічі вен (показано точкою С на малюнку 3) і, як наслідок, швидку крововтрату.

Точка Р – надріз на потилиці, що проходить від верху задньої частини вуха і майже до середини черепа. Там розташована група артерій, яка проходять поверхнею черепа (показані на малюнку 2), і при розриві буде сильно кровоточити.

Точка Q – надріз на зовнішній стороні лопатки, який може знерухомити плече.

Точка R – вертикальний надріз між лопаткою і хребтом. Група м'язів у цій ділянці відповідає за більшість рухів верхньої частини тулуба.

Точка S – вертикальний надріз над грудною клітиною та біля нирки. Це буде надзвичайно боляче і в результаті – втрата рухливості.

Точка Т – горизонтальний надріз на потилиці. Окрім великої кількості вен, там м'язи, які контролюють більшу частину рухів головою.

Точка U – надріз на задній частині трапецієподібного м'яза, який призведе до втрати рухливості плечового суглобу.

Точка V – надріз, що проходить через м'язи спини, між нижнім краєм лопатки і хребтом, слідуючи краєм лопатки. Такий поріз буде особливо болючим і призведе до втрати рухомості верхньої частини тулуба.

Точка W – горизонтальний надріз на попереку. В цій ділянці дуже багато нервових закінчень і, як наслідок, поріз буде вкрай болючим, що призведе до знерухомлення верхньої частини тулуба.

Нож для самообороны Нож для самообороны

Точка А – плечова артерія, що проходить уздовж руки. Ця артерія досить товста, але її розрив спровокує втрату свідомості за 15 секунд, і смерть – за 90 секунд.

Точка B – багато вен і артерій внутрішньої частини ліктьового суглоба.

Точка С – променева артерія (вона проходить через верхню частину променевої кістки, лише в 2-4 дюймах від основи великого пальця. Розрив променевої артерії призведе до втрати свідомості за 30 секунд і смерть – за дві хвилини.

Місця для нанесення колотих ран

Нож для самообороны Нож для самообороны

Точка А – частина шиї позаду кадика, за 2-2,5 дюйма від передньої частини горла. При ударі лезом має бути розташоване перпендикулярно до хребта і розрізати передню частину шиї. Якщо надріз зробити правильно, відбудеться розрив сонної артерії і розкриття трахеї, що призведе до втрати свідомості за 5 секунд, і до смерті за 12 секунд.

Точка В – внутрішня частина правої пахви, лезо проходить паралельно ребрам. Якщо надріз зроблено правильно, лезо пройде між третім і четвертим ребром, розрізаючи праву легеню. Потрібно багато практики, щоб вразити супротивника в цю точку, бо інакше лезо може застрягти всередині грудної клітини.

Точка С – колота рана з правого боку грудної клітки, її треба зробити під кутом 45 градусів до печінки. Відповідно до пошкодження печінки, може відбутися втрата свідомості за 1 хвилину, чи смерть за 5 хвилин.

Точка D – підключична артерія, яка розташована приблизно в 2,5 дюймах від цієї точки, просто позаду ключиці. Розрив підключичної артерії призведе до втрати свідомості за 2 секунди, і до смерті за 3,5 секунд.

Точка Е – внутрішня частина лівої пахви, лезо йде паралельно ребрам. Якщо все зробити правильно, то надріз буде між третім і четвертим ребром, розрізавши ліву легеню і серце, за умови, що лезо достатньої довжини (є документально підтверджені випадки про 3,5-дюймові ножі, що протикали серце). Проникнення в серце призведе до моментальної втрати свідомості і смерті протягом 3 секунд. Точка теж непроста, оскільки і тут лезо може застрягнути в грудній клітці.

Точка F – центр черевної порожнини, 1-4 дюйма над пупком. Приблизно в 5 дюймах під шкірою розташовані низхідна дуга аорти (головна артерія в тілі людини) та нижня порожниста вена (головна вена в тілі людини). Розрив будь-якої з них призведе до втрати свідомості через 1-2 секунди і смерті через 3-5 секунд.

Точка G – ділянка трохи позаду мочки вуха. Це є єдина точка на голові, через яку можна дістати ножем всередину черепа. Довгі вузькі леза найкраще підходять для ураження мозку. Сильний надріз у цій точці призведе до миттєвої смерті. Однак лезо може застрягти в черепі, або в щелепи, якщо надріз зробити неточно.

Точка Н – надріз біля нирки. Пошкодження будь-якої з нирок може призвести до майже миттєвої втрати свідомості, а потім і до смерть протягом 1 хвилини. Нирки з'єднані з організмом досить товстими наднирковими венами, так що навіть якщо нирку не зачепити, надріз у цій точці може призвести до розриву однієї з цих вен, що призведе до швидкої втрати свідомості.

Висновки

Носіння із собою кишенькового ножа і носіння ножа з метою самооборони – це дві різні речі. Ось кілька пунктів, які потрібно враховувати, якщо ви збираєтеся носити ніж для самооборони:

• Наскільки швидко ви зможете дістати ніж і відкрити його?
• Чи зможете ви відкрити ніж однією рукою?
• Чи зможете ви дотягнутися до ножа рукою?
• Чи зможете ви розблокувати ніж, якщо хтось схопить вас зі спини, притискаючи ваші руки до боків?

0,866666666667 1 -1 15
Коментарів (11)

  • 24.09.2017 20:40
    #
    - -21 +

    ІМХО, це "прекрасний посібник" для ефективного вбивства, чи каліцтва візаві, який можуть використати неврівноважені особи в повсякденні.
    З точки зору моралі, а то й законодавства, на мій погляд, стаття може бути використана для репресалій проти редакції. А воно нам треба?
    Висновок - статтю треба вилучити, бо ті особи, кому потрібно, знають цю інфу, а для пересічних громадян вона не те, що не потрібна, а й шкідлива. Інформація, викладена у статті - це зброя, яка в невмілих руках принесе більше шкоди, ніж користі.

    • 24.09.2017 21:25
      #
      - 24 +

      Сильно дратують особи, які починають розказувати, які всі кругом неврівноважені (окрім них та їхнього кума): стріляємо у все, що рухається, ріжемо всіх, хто підійде ближче 1 метра. Матеріалів , як ця стаття, в інеті купа - давайте превентивно вимкнемо інет (звичайно окрім них - вони можуть, на відміну від всіх інших, фільтрувати інформацію). Ножем можна порізатися - давайте відберемо у всіх законослухняних людей ножі (їх та кума не чіпати - золоті люди, без вагомої причини дитину не скривдять). Ви, часом, не ідейний розробник політики МВС щодо збройного законодавства? Шановний, займіться собою, будь-ласка, а пересічні громадяни, в свою чергу, займуться собою, не питаючи у Вас, що їм читати, як Вам це не огидно.

    • 24.09.2017 22:08
      #
      - 2 +

      Кому потрібно-той сам знайде, а коубоям буде нагода задуматись чим і для чого користуються.

    • Василю, не переймайтесь за шановну Редакцію. Розберуться без вас.

    • 25.09.2017 18:05
      #
      - 7 +

      Пане Василь, з точки зору законодавства - стаття не може мати наслідків для редакції. Інформація викладена в статті є нейтральна з точки зору моралі - це анатомія людини. Ваші аргументи про "невмілі руки" і "шкода для пересічних громадян" - це емоції, і тому мало що дають для аналізу і висновків.
      Поява подібних матеріалів в інтернет-просторі нашої держави - наслідок політики влади стосовно права населення на легальний самозахист. Якщо особі відмовлено в правах на пістолет або телескопічну битку - єдине що залишаєть з легальних засобів це ніж, газовий балончик, деревяний кастет, куботан, тичковий кинжал, явара. З вищевказаного ніж - найбільш ефективний інструмент протидії агресії, тому всяка інформація що підвищує обізнаність населення з його можливостями - цінна і потрібна.
      Зло присутнє в світі реально і з ним треба боротися, а для цього потрібні адекватні до загрози інструменти. Якщо хтось посягатиме на життя і здоровя мене і моїх близьких - вони отримують адекватну відсіч - це називається самооборона. Якщо для того щоб зберегти своє життя і життя своїх близьких мене змусять проливати кров злочинців - це не буде мій вибір, це буде необхідність, як відбитися від вовків в лісі.
      Зброя не вбиває людей - їх вбивають інші люди. А ті люди що живуть за рахунок насильницьких злочинів - озброєні добре і обізнані чудово, їхня зла воля перетворює їх на найнебезпечнішого звіра на землі - homo sapiens. Бажання свідомих до загроз, законослухняних громадян, підвищувати власну боєготовність шляхом ознайомлення з такого роду матеріалами - ознака їх зрілості і цілком природня річ.
      Хай вас Бог береже.

  • 25.09.2017 00:43
    #
    - 9 +

    Дякую за статтю. Є ще пару точок, але я писатит тут не буду, бо скажуть вчу вбивати, хоча при такому ударі вбити неможливо.... Не переймайтеся стаття гарна, тут же не кружок по вишиванню бісером.

  • 25.09.2017 10:42
    #
    - 8 +

    В украинских реалиях было бы интересенее, если бы статья была посвящена точкам, порезы которых проще всего сделать и которые наиболее быстро и эффективно нейтрализовывают нападающего с минимальной вероятностью смертельного исхода.

  • 25.09.2017 17:32
    #
    - 1 +

    Стаття цікава. Переважна більшість застосувань ножа в якості зброї зводиться до частих випадів в область живота і грудей, це зводить нанівець її прикладну цінність для простих громадян. Не носіть з собою ножа якщо вас легко спровокувати на конфлікт і вивести з рівноваги - вб`єте когось і сядете задарма. Завжди краще уникнути конфлікту аніж включати Рембо. Будьте здорові.

  • 26.09.2017 07:49
    #
    - 6 +

    Правильними у статті є лише перші чотири абзаци і висновки, все інше лабуда.
    Ніж носити із собою, однозначно, треба. Але явно не маленький, з клинком сантиметрів 10-18. І не розраховувати на нього як на засіб для самооборони. Ніж це зброя останнього шансу, коли вибір лише між «лежати» чи «сидіти». Вибір, до якого ситуацію краще не доводити. В ножа, як зброї, мізерна зупиняюча і велика вбивча дія. Усіляку самооборону «зупиняючими порізами», «тактичні ножі для самооборони» без гард і з малими клинками хитрої форми видумали і пропагують придурки, інфантильні мрійники або хитрі бізнесмени.
    Усілякі «таблиці смертності» від порізів і уколів, м’яко кажучи дуже умовні, а точніше є «мурзилкою». Смерть від холодної зброї миттєво наступає лише при відрубанні голови. Навіть після вогнепального поранення серця людина втрачає свідомість і помирає далеко не так швидко, як у кіно. Про ураження менших кровоносних судин не варто і говорити. Більшість смертей від ножових поранень відбуваються значно пізніше активної фази конфлікту, через хвилини і навіть години, від внутрішнього крововиливу, оскільки під дією адреналіну, порізи і уколи (навіть смертельні) противник просто не відчуває.

  • 26.09.2017 13:49
    #
    - 3 +

    Саме тому ніж і є поганим засобом самооборони, що смертельна небезпека дуже велика, а зупиняюча дія вкрай мала. Поки не заріжеш - не зупиниш.. а зарізати ще треба вміти і змогти, а потім ще не сісти за це ...

    • 05.10.2017 03:35
      #
      - 0 +

      Саме так! Шкода, що багато виробників називають свої куці ножички "ножами для активної самооборони", вводячи непідготовлених покупців в оману.


Будь ласка, залогіньтесь щоб мати можливість коментувати