Protector Revolver: не пістолет, і не револьвер

| Незвичайна та спеціальна зброя, Короткоствольна зброя | Автор: Web admin
По-русски

Protector RevolverProtector Revolver

У середині XIX століття у Франції та США стартували продажі незвичайної зброї під назвою Protector Revolver.

Зовнішній вигляд, конструкція і компонування цієї моделі не були схожими ні на однин з традиційних різновидів короткоствольної зброї. У деяких довідниках Protector зараховують до неавтоматичних пістолетів.

Зброяр і винахідник Жак Тюрбо зареєстрував патент на зброю, в якому патрони розташовувалися радіально в циліндричному магазині під назвою «Le Protector». Пістолет мав оригінальну форму у вигляді диска завтовшки 12,5 мм та діаметром 50 мм. До диску кріпився ствол, приливки для зручного утримання та важіль ударно-спускового механізму, який розташовувався зі зворотної сторони від ствола. Всередині корпуса розташовувався обертовий блок із радіально розташованими каморами для патронів.

Protector RevolverProtector Revolver

Щоб зарядити зброю, потрібно було відкрутити кришку з лівої сторони корпуса, витягти блок, в камори якого вставляються патрони. Блок пістолета вміщував 7 патронів калібру 8 мм або 10 патронів калібру 6 мм, залежно від різновиду пістолета.

Ось як виглядало утримання зброї: між середнім та вказівним пальцями розміщувався ствол, сам диск охоплювався долонею, також долоня впиралася у важіль спускового механізму.

Protector RevolverProtector Revolver

Після натискання на важіль спуска, блок камер повертався, одна з камор вставала навпроти каналу ствола, водночас зводився і спускався ударник, який вдаряв по капсулю патрона – відбувався постріл. Після того як тиск долоні на важіль слабшав, пружина повертала спусковий важіль у початкове положення і зброя була готова до наступного пострілу.

Пізні екземпляри зброї отримали запобіжник, який розташовувався на приливку корпуса біля ствола. Окремі екземпляри зброї прикрашались витонченим орнаментом, мали хромовану поверхню, вставки зі слонової кістки або дорогоцінних порід дерев.

Protector RevolverProtector Revolver

Цей тип зброї ще іноді називають «пістолетом-еспандером». Маленькі габарити і надійність конструкції зробили цей пістолет досить популярним, його легко було ховати і застосовувати без попередніх маніпуляцій.

У Франції випускалися два різновиди пістолета:

Велика модель: ємність блоку 7 патронів, калібр 8 мм (Turbiaux 8 мм або 8 мм Protector або навіть 0,32 Protector), довжина зброї 130 мм.

Маленька модель: ємність блоку 10 патронів, калібр 6 мм (6 мм Turbiaux або Protector), довжина зброї 110 мм.

Chicago Palm Protector pistols at RIA - YouTube

Пістолет проводився у Франції до середини 90-х років XIX століття, у 1892 році ліцензію на виробництво пістолета продали американській фірмі. Однак Виникли певні юридичні суперечки, тому американських моделей Protector було випущено дуже мало.

У наш час цей пістолет користується популярністю серед колекціонерів.

1,0 1 -1 3
Коментарів (1)


Будь ласка, залогіньтесь щоб мати можливість коментувати