Гладкоствольна рушниця XM26 – коли дробовик став аксесуаром

| Рушниці | Автор: Web admin
По-русски

Modular Accessory Shotgun SystemModular Accessory Shotgun System

Розробляти підствольну гладкоствольну рушницю М26 MASS (Modular Accessory Shotgun System) розпочали на основі сформульованих у 1997-98 роках американською армією вимог до «дробовика-аксесуара» (Accessory Shotgun) для автоматів M16 та М4.

Створювати нову зброю, яка отримала індекс ХМ26, узялась невелика компанія C-More Competition, більш відома за своїми коліматорними прицілами і аксесуарами для спортивної стрільби.

Modular Accessory Shotgun SystemModular Accessory Shotgun System

У 1999 році військовим передали перші прототипи ХМ26, але в 2001 році розробка ХМ26 була припинена на користь окремої рушниці XM1014 Joint Service Combat Shotgun (JSCS).

У 2003 році американські військові на підставі бойового досвіду переглянули своє рішення і в 2004 році до частин, що діяли в Афганістані, направили перші 200 підствольних рушниць ХМ26.

У 2005 році рушницю ХМ26 визнали переможцем у змаганнях з підствольним варіантом рушниці Remington 870 Modular Combat Shotgun, і в 2008 році вже серійні рушниці М26 стали надходити на озброєння підрозділів ЗС США.

Modular Accessory Shotgun SystemModular Accessory Shotgun System

Основне призначення рушниці M26 MASS – виконання допоміжних функцій, таких як застосування несмертельних боєприпасів (з гумовими кулями або сльозогінним газом), вибивання дверей (за допомогою відстрілу петель і замків спеціальними кулями або картеччю), ведення ближнього бою на дистанціях до 10-15 метрів.

Рушниця М26 установлюється під ствол гвинтівки М4, як звичайний підствольний гранатомет. Також випускається окремий варіант рушниці М26, який оснащено телескопічним прикладом від карабіна М4, пістолетною рукояткою і планкою Пікатінні для установлення прицілів.

M26 MASS Modular Accessory Shotgun System!

Гладкоствольна рушниця XM26 / M26 MASS використовує ручне перезаряджання за допомогою поздовжнього руху (назад-вперед) складаної ручки, яка розташована зліва на ствольній коробці. Замикання ствола здійснюється хитним клином, який розташовано у верхній частині затвора. Живлення патронами – з відокремлених коробчастих магазинів. На дулову частину ствола надіто спеціальну висувну насадку для вибивання дверей.

1,0 1 -1 3
Коментарів (0)

Будь ласка, залогіньтесь щоб мати можливість коментувати