У рейтингу прозорості експорту стрілецької зброї Україна перебуває серед аутсайдерів – Нова доповідь SAS

| Факти, статистика та аналітика | Автор: Web admin
По-русски

Small ArmsSmall Arms

У новій доповіді Small Arms Survey під назвою «Барометр прозорості торгівлі стрілецькою зброєю 2018» автори склали рейтинг найбільш та найменш прозорих експортерів зі списку 49 країн-головних експортерів зброї на основі їхньої звітності за 2001-2015 рік.

При складанні рейтингу оцінювалися два офіційних документа: Міжнародний договір про торгівлю зброєю (МДТЗ) і Програма дій ООН щодо стрілецької зброї (ПДООНСЗ).

Найбільш прозорими країнами стосовно експорту зброї виявилися Швейцарія, Нідерланди, Велика Британія, Італія і Сербія. Найменш прозорі – Іран, Північна Корея, ОАЕ, Саудівська Аравія та Ізраїль.

Середній бал за 25-бальною шкалою «Барометра» склав 12.35, показники більшості розглянутих експортерів були нижчими за це середнє значення.

На бал впливають 42 фактора, серед яких: своєчасність, доступ і сталість, ясність, всеосяжність даних, відомості про видачу і відкликання ліцензій у звітності перед міжнародними організаціями. «Барометр», до слова, не перевіряє достовірність поданої інформації.

Головні експортери стрілецької зброї, які надають доповіді в МДТЗ і ПДООНСЗ. Україна не звітує перед МДТЗ, бо не є членом цього договору.Головні експортери стрілецької зброї, які надають доповіді в МДТЗ і ПДООНСЗ. Україна не звітує перед МДТЗ, бо не є членом цього договору.

Рейтинг експортерів зброї, за даними 2001-2015 рр. Середній бал України майже вдвічі нижчий, ніж у країн-лідерів, хоча якби вона приєдналася до МДТЗ, то бал, можливо, був би вищим.Рейтинг експортерів зброї, за даними 2001-2015 рр. Середній бал України майже вдвічі нижчий, ніж у країн-лідерів, хоча якби вона приєдналася до МДТЗ, то бал, можливо, був би вищим.

1,0 1 -1 1
Коментарів (0)

Будь ласка, залогіньтесь щоб мати можливість коментувати