Як вижити, коли у вас кинули гранату

| Виживання | Автор: Web admin
По-русски

Як вижити, коли у вас кинули гранатуЯк вижити, коли у вас кинули гранату

Що робити, якщо у вас кинули гранату? У 90 відсотках випадків правильна відповідь – умирати від численних осколкових поранень. Але є решта 10%, котрі залишають хоч якусь надію на порятунок. Але невелику. Отже, як вижити, коли у вас кинули гранату?

Якщо ви вважаєте, що серед тих 10 відсотків щасливих випадків є сміливці, які схопити гранату і кинути її назад – маємо вас розчарувати. У сучасних гранат запал працює десь 4 секунди, з яких приблизно 2 секунди граната летить. Ви можете схопити її, але відкинути – вже не встигнете. А втім помрете швидко, оскільки між осколками і вашою головою взагалі не буде жодних перешкод.

Ілюстрація з інструкції часів СРСР з виживання на війні.Ілюстрація з інструкції часів СРСР з виживання на війні.

У вас буде чудовий шанс вижити, якщо встигаєте покинути зону ураження або сховатися за чимось, що витримає удар осколків. Але що робити, коли гранату кинули просто у вас, а навкруги немає де заховатися? Навіть у такій ситуації є шанс вижити.

Варто наголосити, що саме «вижити», а не залишитися неушкодженим. Якщо у вас немає хоч якогось бронежилета чи шолома, то вихід один. Упасти на спину, головою від гранати, і зігнути ноги. Саме нижні кінцівки отримають основний удар і осколки. Та вже краще втратити пальці і гомілки, ніж отримати кровотечу із стегнової артерії і зійти кров'ю до прибуття допомоги.

Зона ураження осколками гранатиЗона ураження осколками гранати

На щастя, граната розривається не рівномірно навсібіч, а формує щось на кшталт перевернутого конуса із вершиною в точці розташування. Чим далі ви опинитеся від вибуху – тим більше шансів, що купол пройде повз вас. Тому не просто падайте, а стрибайте в сторону від місця падіння гранати. І не забудьте відкрити рот та заткнути вуха – ударну хвилю ще ніхто не відміняв. Якщо вам навсправжки пощастило і ви вціліли – негайно покиньте небезпечне місце. За першою гранатою кинуть іншу – це цілком звичайна практика.

Якщо ж у вас є якийсь захист – хоча б шолом, тактика змінюється. Падати треба головою в напрямку гранати. Бо шоломи власне і повинні захищати від осколків, навіть з досить близької відстані. А якщо і бронежилет є, який плечі прикриває, то ще краще.

Фото елементів гранат Ф-1 і РГД-5Фото елементів гранат Ф-1 і РГД-5

Чого точно не треба робити, так це накривати гранату балістичним шоломом. Так, він здатен захистити голову від декількох осколків, зменшивши пошкодження до рівня контузії, але витримати всю енергію вибуху він не зможе. На відміну від людського тіла, яке добре гасить майже весь руйнівний потенціал. Про що свідчить досвід численних Героїв (саме з великої літери – пожертвувати собою заради інших може лише Герой), які закривали гранати своїми тілами.

0,333333333333 1 -1 3
Коментарів (1)

  • 18.09.2018 18:33
    #
    - 5 +

    На ближней дистанции (растяжка из неизменённой гранаты или упавшая рядом граната) шлем от осколков Ф-1 не защищает. Разбираться с маркой гранаты, обдумывать как к ней повернуться и реализовать правильный вариант действий времени нет.
    Существует единая практика, которая вбивается, как говорится, "в подкорку" - всегда падать лицом вниз, ногами к гранате, ноги перекрещивать в голенях (чтоб защитить от осколков пах и бедренные артерии), ладони прикрывают уши, локти прижаты к туловищу, рот открыт.


Будь ласка, залогіньтесь щоб мати можливість коментувати