«Наука стрільби» від NRA: Частина друга

| Навчання | Автор: Web admin

«Наука стрільби» від NRA: Частина друга«Наука стрільби» від NRA: Частина друга

Продовжуємо ознайомлення з інформативними відеороликами від NRA Media, першу частину яких можна знайти за цім посиланням.

Використання сітки Mil-Dot для визначення відстані

Firearm Science: Using Mil-Dot to Estimate Range

У даному відео розповідь йде про те, як застосовувати прицільну сітку Mil-Dot для того, щоб визначити відстань до цілі і зробити ідеальний постріл. Mil означає мілірадіан, або тисячну кута, а відстань між двома точками на прицільній сітці дорівнює 1 мілірадіан.

Але для того, що ефективно застосувати цю систему, потрібно точно знати розміри мішені в дюймах, а потім застосувати формулу для вирахування відстані.

Термінальна балістика

Firearm Science - Terminal Ballistics

У наступному відео розповідається про термінальну балістику – науку, про те, як поводить себе куля під час польоту та про передачу кінетичної енергії під час влучання у мішень.

Ця тема особливо важлива для мисливців, які прагнуть швидко та гуманно вбити свою здобич, що напряму залежить від отвору, утвореного після попадання кулі. Розрізняють два типи отвору: основний та тимчасовий. Основний – це отвір, який утворила куля після попадання тому має такий самий діаметр, як і куля.

Тимчасовий – це явище, коли куля потрапляє у м'яку тканину, і вона намагається поглинути енергію кулі, що утворює «кратер удару», який розтягується, доки куля не пробиває тканину, після чого тканина розтягується занадто сильно і рветься.

Основний та тимчасовий отвори напряму залежать від типу кулі. Наприклад, кулі з суцільнометалевою оболонкою майже не розкриваються після влучання і проникають глибше, тому ідеально підходять для тренувань.

Напівоболонкова куля добре підходить для полювання на велику здобич, бо вона має середнє розкриття та майже не дробиться. Експансивні ж кулі сильно розкриваються після влучання, через що не проникають глибоко, тому ідеально підходять для самооборони та застосування правоохоронцями.

Набої центрального та кільцевого запалення

Firearm Science - Rimfire vs Centerfire

Основною відмінністю між набоями центрального та кільцевого запалення є розміщення капсуля. У набої кільцевого запалення ударна суміш розподілена по колу в закраїні гільзи, тоді як у набої центрального запалення у дні гільзи є отвір, в якому розміщений капсуль з м’якого металу.

Через свою конструкцію, набої кільцевого запалення виготовляються з тонкого металу, тому обмежені у калібрі до .22. Вони також відомі проблемами з надійністю, проте завдяки своїй низькій ціні є чудовим вибором для тренувань у стрільбі та полюванні на дрібних гризунів та плінкінгу.

Набої центрального запалення не мають обмежень у калібрі, а їх гільзи можна використовувати повторно, оскільки вони не деформуються під час пострілу, на відміну від набоїв кільцевого запалення.

Захист органів зору

Firearm Science - Eye Protection

Захист органів зору потрібно носити завжди, незалежно від того, з якого типу зброї ви стріляєте. Адже сучасні окуляри з кольоровими скельцями не лише захищають, але й допомагають краще бачити ціль, що і демонструє дворазова олімпійська чемпіонка Корі Когделл.

Окуляри з кольоровими скельцями дозволяють створити контраст між заднім планом та мішенню. Вибір кольору скелець залежить від погодних умов та особистих вподобань.

Для похмурої погоди Корі, наприклад, віддає перевагу скельцям світло-жовтого кольору, які підкреслюють помаранчеві стендові мішені.

Для сонячної погоди підійдуть помаранчеві або червоні скельця, які у поєднання з голубим небом утворюють фіолетовий фон.

А для сонячного дня з білими хмарами підійдуть фіолетові або коричневі скельця.

Web admin Автор: Web admin11228,1 Переглядів: 364 - 3 +
1,0 1 -1 3
Коментарів (0)

Будь ласка, залогіньтесь щоб мати можливість коментувати