В Україні у лютому 2021 року почнуться випробування вітчизняного кулемета калібру 12,7 мм

| Військова зброя та техніка, Силові структури | Автор: Web admin

Дослідний зразок великокаліберного кулемета КТ-12,7 від ПАТ Дослідний зразок великокаліберного кулемета КТ-12,7 від ПАТ "Завод "Маяк"

ПАТ "Завод "Маяк" планує стати третім виробником подібної зброї на пострадянському просторі. Новий кулемет проектувався за західними стандартами спільно з відомими закордонними виробниками

Українська версія КТ-12,7 є вітчизняним варіантом модернізації, виконаним за сучасними західними стандартами, відомого радянського великокаліберного кулемета НСВТ (НСВ 12,7 "Утес"), над створенням якої на підприємстві працювали останній рік.

"У нашому випадку, він увібрав в себе всі доопрацювання, які були запроваджені на більш новому кулеметі "Утес" (щодо першої версії НСВТ), й плюс наше розуміння того, як полегшити, як зробити краще і які сплави для більшого строку служби використовувати", - розповів головний конструктор Заводу "Маяк" Олександр Гордєєв.

Дослідний зразок великокаліберного кулемета КТ-12,7 від ПАТ Дослідний зразок великокаліберного кулемета КТ-12,7 від ПАТ "Завод "Маяк"

Також він додав, що українська версія кулемета (на відміну від радянських аналогів) проектувалася за західними стандартами спільно з відомим закордонними виробниками з компаній Bartlein Barrels Inc. (США) та ARS Ballistics (Велика Британія).

"Наша принципова відмінність від російської версії це прецизійний ствол кулеметного темпу стрільби від компанії Bartlein", - відзначив Олександр Гордєєв.

Так званий "бланк" для кулемета КТ-12,7 (заготовка під ствол певного калібру) був розроблений американською компанією вперше (для подібного типу зброї) за технічним завданням ПАТ "Завод "Маяк" в рамках поглиблення партнерства по кількох нових проектах.

Чеські Чеські "бланки" для стволів різного калібру (7,62 мм, 308WIN, 22LR, 9 мм "Люгер" тощо)

Таким чином, в кооперації, де виробником "бланків" є Bartlein Barrels Inc., оснащенням для вгону його в прецизійну геометрію займалась ARS Ballistics, а власне загальною розробкою й виробництвом опікувались на українському заводі, й було створене це нове озброєння.

Танковий варіант НСВТ на Т-72 та його піхотна версія НСВ Танковий варіант НСВТ на Т-72 та його піхотна версія НСВ "Утес"

"У будь-якому випадку ми експонуємо себе як більш високоточний продукт, тому що спочатку ми стартуємо з "бланка", який набагато точніший, ніж російський стандартний "бланк" (для НСВ/НСВТ "Утес")", - наголосив головний конструктор Заводу "Маяк".

Наразі виробник готується до випробувань КТ-12,7 на полігоні з подальшою постановкою його на озброєння ЗСУ та початком серійного виробництва.

На заводі На заводі "Маяк" вже серійно випускають танкові кулемети дещо меншого калібру - КТ-7,62

"На сьогодні у нас готові два дослідні зразки й ми з ними в лютому підемо на заводські випробування стрільбою на полігоні", - відзначив Олександр Гордєєв.

НСВТ калібру 12,7 мм широко використовується як озброєння в бронетехніці (на фото БМ НСВТ калібру 12,7 мм широко використовується як озброєння в бронетехніці (на фото БМ "Булат" та модуль БПУ-12,7 з цим кулеметом для ТКБМ "Дозор-Б")

Нагадаємо, кулеметом НСВТ калібру 12,7 мм оснащуються всі типи танків, що стоять на озброєнні нашого війська (так званий "зенітний" кулемет), також це озброєння може встановлюватись на різні типи легкої бронетехніки (БТР, ББМ тощо).

Не менш витребувана в ЗСУ є й піхотна версія такого кулемету НСВ "Утес".

1,0 1 -1 1
Коментарів (2)


Будь ласка, залогіньтесь щоб мати можливість коментувати