Високоточний снаряд M982 Excalibur для ЗСУ: на що здатний цей боєприпас

| Війна, Військова зброя та техніка | Автор: Web admin

M982 Excalibur та натівська артилерія можуть стати вирішальним фактором у війніM982 Excalibur та натівська артилерія можуть стати вирішальним фактором у війні

Артилерія Збройних Сил України вже скоро може отримати вирішальну перевагу над рашистами. Справа в тому, що союзники почали постачати високоточні снаряди M982 Excalibur, принаймні, як повідомили місцеві ЗМІ, вони входять в один з пакетів допомоги від Канади.

Враховуючи, що всі поставки озброєння до України координуються у Пентагоні з метою максимізації ефективності, то, скоріш за все, снаряди Excalibur входить до пакетів допомоги й від інших країн, в першу чергу самих США, які вже виділили допомоги на 4 млрд доларів та не збираються зупинятися.

Тобто ЗСУ можуть розраховувати на адекватну кількість високоточних снарядів Excalibur, які потраплять у їх розпорядження.

Excalibur: pinpoint precision tool for eliminating enemy threats

І саме грамотне використання M982 Excalibur може стати основним козирем в рукаві наших артилеристів. Цей снаряд має вражаючу дальність у 40 км та похибку у декілька метрів завдяки системі наведення з інерційної та супутникової навігації. Останнє має вирішальне значення, бо для влучного пострілу необхідно лише знати координати цілі, а не підсвічувати її лазером.

А для того, щоб визначити де саме знаходиться противник, ЗСУ вже мають цілий спектр засобів, починаючи від Bayraktar TB2, який довів свою здатність визначати координати цілі на відстані 50 км, до контрбатарейних радарів та засобів радіотехнічної розвідки.

Водночас вкрай важливо те, що вести вогонь Excalibur-ом можливо з будь-якої сучасно артилерійської системи стандарту НАТО. Це можуть бути причіпні американські гаубиці M777, колісні французькі CAESAR, гусеничні німецькі PzH 2000 або британські AS90 Braveheart, головне - наявність цифрової системи управління для програмування снаряду.

ТТХ M982 Excalibur

ТТХ M982 ExcaliburТТХ M982 Excalibur

  • Маса: 48 кг
  • Маса бойової частини: 22 кг
  • Довжина: 1 м
  • Калібр: 155 мм
  • Похибка при від точки прицілювання: 4 м

Дальність Excalibur та чому це вирішальний фактор

Excalibur це активно-реактивний снаряд і дальність стрільби ним залежить від самої артсистеми. Зокрема доведена дальність пострілу Excalibur з M777 з довжиною ствола 39 калібрів складає 36 кілометрів. А ось вже CAESAR із 52-каліберним стволом здатний вести вогонь з нього на 46 км, а PzH 2000 на 48 км.

Raytheon’s Excalibur artillery projectile fired at record range from CAESAR howitzer

Тобто для максимізації ефективності Excalibur, в першу чергу, буде краще використовувати саме з самохідних артилерійських установок з довжиною ствола у 52 калібри. В умовах контрбатарейної боротьби це дозволить отримати астрономічну перевагу над ворогом.

Для розуміння, дальність вогню з однією найпопулярніших артилерійських систем армії РФ - "Мста" складає до 24,7 км спеціальними снарядами з покращеною аеродинамікою 3ВОФ45. А спеціалізований "Гіацинт", який створювався, як контрбатарейний засіб, має дальність пострілу до 30,5 км аналогічним спеціальним снарядом 3ВОФ86.

Тобто перевищення використання Excalibur з 52-каліберних артсистем складатиме 16-18 км. Для розуміння масштабу прірви - це дальність стрільби з іншої розповсюдженої радянської САУ 2С3 "Акація".

САУ CAESAR - одна з найефективніших артсистемСАУ CAESAR - одна з найефективніших артсистем

Водночас критичним фактором успішного використання будь-якої зброї є мінімізація часу від виявлення цілі до її знищення. Але для цього в ЗСУ вже відпрацьовано поєднання в одному розвідувально-вогневому контурі артилерії, БПЛА та контрбатарейних радарів, що вже дає вражаючі результати, які ЗСУ демонструють кожного дня.

Таким чином можливо сміливо говорити, що Excalibur може стати вирішальним фактором, як при контрбатарейній боротьбі, так і при знищенні важливих цілей високоточними ударами. І саме завдяки постійному та грамотному використанню таких снарядів ЗСУ зможуть робити "Чорнобаївку" рашистам кожного дня

* * *

Стати членом УАВЗ

Допомогти УАВЗ

1,0 1 -1 3
Коментарів (0)

Будь ласка, залогіньтесь щоб мати можливість коментувати