У Німеччині під час обшуку в "рейхсбюргерів" сталася перестрілка

| За кордоном | Автор: Web admin

На місці подіїНа місці події

Повторні рейди поліції проти ультраправого руху так званих "рейхсбюргерів" проводили одночасно в ФРН і Швейцарії. Під час операції сталася перестрілка.

Під час розслідування справи проти учасників ультраправого руху так званих "рейхсбюргерів" у середу, 22 березня, провели повторні рейди в Німеччині та Швейцарії.

Згідно з оприлюдненими цього дня даними федеральної прокуратури Німеччини, є ще п'ять підозрюваних у масштабному розслідуванні щодо цього антиурядового угруповання. За словами міністра юстиції Марко Бушмана (Marco Buschmann), у восьми німецьких землях провели обшуки у понад 20 помешканнях.

Правоохоронець отримав вогнепальне поранення

Під час обшуків вогнепальне поранення в руку дістав один із правоохоронців. Це сталося під час перестрілки в південно-західному місті Ройтлінген в землі Баден-Вюртемберг, повідомила прокуратура. Одного підозрюваного заарештували.

Як дізналася інформагенція dpa, стрілець, який стріляв у правоохоронця, мав дозвіл на володіння вогнепальною зброєю. "Це показує, наскільки небезпечними є такі операції. Органи, що відповідають за контроль за вогнепальною зброєю, зобов'язані роззброювати "рейхсбюргерів", - написав Бушманн у Twitter.

Кримінальне провадження відкрили й у Швейцарії

Тим часом генеральна прокуратура Швейцарії повідомила, що відкрито кримінальне провадження проти двох осіб, підозрюваних у підтримці або участі в злочинній чи терористичній організації. Щодо намірів підозрюваних триває розслідування, додали слідчі.

Нинішні обшуки стали продовженням масштабних рейдів проти так званих "рейхсбюргерів", проведених у грудні 2022 року Німеччині, Австрії та Італії. Тоді заарештували 25 осіб. Прокуратура також розслідує справи ще 30 осіб і не виключає, що під час слідства з'являться нові підозрювані.

Чого прагнуть "рейхсбюргери"?

Угруповання "рейхсбюргерів" звинувачують у прагненні створити власні збройні сили для повалення конституційного ладу й чинної влади. Серед затриманих за підозрою в участі в угрупованні - колишній депутат, військовослужбовець і аристократ.

"Рейхсбюргери" не визнають ФРН і вважають себе громадянами "німецького рейху". Вони виготовляють альтернативні посвідчення особи та водійські права неіснуючої імперії. Цей рух виник ще у 1980-ті роки.

В опублікованій торік доповіді федерального відомства з охорони конституції наголошувалося, що в Німеччині налічується близько 21 тисячі "рейхсбюргерів".

* * *

Стати членом УАВЗ

Допомогти УАВЗ

Коментарів (0)

Будь ласка, залогіньтесь щоб мати можливість коментувати