ТОП-10 винахідників, чиє ім'я носить зброя

| Факти, статистика та аналітика | Автор: Web admin
По-русски

Джон Браунінг та кулемет БраунінгаДжон Браунінг та кулемет Браунінга

23 грудня не стало легендарного винахідника Михайла Калашникова, чиє ім'я міцно асоціюється з автоматом. Але до його винаходу була зброя, яка прославила ім'я її творців.

Пропонуємо переглянути ТОП-10 зброярів.

Гвинтівка зі складним прізвищем 

Сільвестр КрнкаСільвестр Крнка

Винахідник гвинтівки, яка змінила XIX століття, мав дивне для нашого вуха прізвище - Крнка. Чех Сильвестр Крнка придумав однозарядну гвинтівку в 1849 році, а в 1850-му його зброю випробували, похвалили, але на озброєння не прийняли. Тоді вважалося, що така зброя непридатна для військового використання.

Але з 1860-х ситуація змінилася. Змінилася тактика - солдатам довелося стати більш самостійними, проявляти спритність і мати здатність приймати швидкі рішення.

Гвинтівка КрнкаГвинтівка Крнка

Розсіяний ланцюг самостійних стрільців, звісно, вже не міг задовольнитися старими рушницями з гладким стволом, які необхідно після кожного пострілу заряджати спереду. Солдати, насамперед, потребували безвідмовних рушниць, які можна заряджати ззаду і в будь-якій позиції.

І вже в 1869-му році російський цар вирішив включити рушницю Крнки у екіпіровку російського війська. Можливо, саме з цієї причини досі деякі вважають Крнку російською. Незважаючи на те, що відразу після Росії на винахід Крнки звернули увагу інші країни

Від сівалки до кулемета 

Річард ГатлінгРічард Гатлінг

Американець Річард Гатлінг став винахідником найпотужнішого кулемета, предки якого досі фігурують в голлівудських фільмах. В армії США використовують "онука" Гатлінга - шестиствольний Мініган.

Гатлінг за своє життя отримав безліч патентів, а найпершим його винаходом була сівалка. Він прославився тим, що створив один із перших чинних зразків кулемета, який виконував більше ніж 700 пострілів за хвилину. Але сам Гатлінг називав свій винахід картечницею, в дію кулемет приводився мускульною силою - боєць обертав рукоятку, розганяючи стволи до потрібної швидкості.

Кулемет ГатлінгаКулемет Гатлінга

Крім того, кулемет був оснащений гравітаційною системою подачі боєприпасів з магазину, який забезпечував автоматичну зарядку і постріл кожного ствола при повороті блоку. Після своєї першої нетривалої появи в Американській Громадянській Війні, кулемет Гатлінга виявився куди більш ефективним в Іспано-Американській Війні, у свою чергу британці використовували його смертоносну силу в колоніальних війнах проти Зулусів в Південній Африці і Махдистів в Судані.

"Миротворець" Кольт 

Семюел Кольт з револьверомСемюел Кольт з револьвером

Семюел Кольт зовсім не був винахідником револьвера, однак саме він вперше замінив їхнє поштучне виробництво кваліфікованими зброярами на конвеєрне. Саме компанія Кольта започаткувала масове виробництво такої зброю, як револьвер одинарної дії, більш відомий як "Миротворець" або Кольт 45. Спочатку "Миротворець" був розроблений для американської кавалерії, однак широке використання він отримав за часів Дикого Заходу. За однією з версій, у шестизарядному Кольті використовувалися патрони калібру 44-40 Вінчестер, тому ковбої могли використовувати однакові патрони як для своїх гвинтівок, так і для пістолетів.

Вінчестер

Олівер ВінчестерОлівер Вінчестер

Гвинтівка з трубчастим підствольним магазином, подовжньо ковзаючим затвором і важільною перезарядкою, яка розташовувалася під шийкою прикладу. Цю зброю було розроблено і випущено в кінці 1850-х рр. американським винахідником Генрі на основі пістолета "Волканик" фірми "Сміт і Вессон". Але світову славу зброї приніс бізнесмен Олівер Вінчестер, який у 1864 році викупив підприємство Генрі і почав випускати гвинтівку під своїм ім'ям.

У 1866 році гвинтівка зазнала деяких змін в магазині - тепер він став наповнюватися через бічне віконце, а не з боку дула, як в початковій моделі. Правда, місткість магазину зменшилася з 15 патронів до 12, але при цьому прискорилося заряджання. З часом Вінчестер заснував компанію "Вінчестер армс компані", яка займалася випуском зброї.

Кулемет Максим 

Хайрем Максим зі своїм творіннямХайрем Максим зі своїм творінням

Сер Хайрем Максим був американським винахідником, який емігрував до Європи. Серед його винаходів можна відзначити систему пожежогасіння та розробку літака з паровим двигуном, однак найбільший успіх отримало інше його творіння - повністю автоматичний кулемет "Максим". Ця зброя працює за принципом віддачі ствола - її не потрібно було перезаряджати вручну, як кулемет Гатлінга. На відміну від нього, сила віддачі у кулеметі "Максим" викидала порожній патрон і заряджала новий. Через свої явні переваги "Максим" виявився куди більш ефективним та надійним, ніж його конкуренти, тому в Першій Світовій Війні обидві протиборчі сторони використали саме цей вид зброї, який залишався в експлуатації аж до 1960-х років.

Винахідник пістолетів та кулеметів 

Джон БраунінгДжон Браунінг

У 1904 році конструктор Джон Браунінг винаходить новий вид патрона .45 калібру з поліпшеною убивчою силою. Ґрунтуючись на цій розробці, конструктор створює пістолет - М1911, який в 1911 році було поставлено на озброєння. За десятиліття своєї служби М1911 не тільки здобув особливу повагу, але і вселив сильний страх. Лише пройшовши через 2 світові війни в Кореї і В'єтнамі, М1911 був замінений на 9-міліметрову "Беретту" М9. М1911 заслужив повагу за свою точність і надійність, і, незважаючи на вдвічі більшу місткість магазину "Беретти", а також меншу ймовірність випадкового пострілу, багато людей як і раніше віддають перевагу саме М1911.

Ще одним значним внеском Джона Браунінга у розвиток бойової техніки став винахід найвизначнішого кулемета, коли-небудь створеного людиною. Сконструйований у пізні часи Першої Світової Війни, М2 спочатку був оснащений водяною системою охолодження, яка згодом змінилася повітряною, що вимагало заміни ствола на більш важкий. "Коповик" - досить громіздка зброя (приблизно 40 кілограм), однак снаряд калібру .50 вистрілює з енергією, що перевищує енергію звичайної кулі в 4 рази. Такий снаряд пробиває дюйм сталевої броні і смертельний при влучанні з відстані двох кілометрів. М2 досі актуальний, крім того сама модель не зазнала ніяких корінних змін.

Джон Браунінг та кулемет БраунінгаДжон Браунінг та кулемет Браунінга

Всього ж за 71 рік свого життя Джон Мозес Браунінг створив 37 моделей нарізної зброї та 18 – гладкоствольної.

Братський револьвер 

Эміль та Леон НаганиЭміль та Леон Нагани

Знаменитий револьвер розробили брати Еміль і Леон Нагани з Бельгії. Перший револьвер оригінальної конструкції старший брат Еміль представив на випробування бельгійському військовому відомству, і він був прийнятий на озброєння як офіцерська та унтер-офіцерська зброя під назвою "револьвер моделі 1878 року". Було випущено декілька модифікацій револьвера різних калібрів і довжини ствола. Незабаром Еміль Наган в результаті хвороби майже повністю втратив зір і основні роботи з удосконалення конструкції зробив Леон Наган.

Маузер

Петер Пауль та Вільгельм МаузериПетер Пауль та Вільгельм Маузери

Ще одна розробка братів, але на цей раз з Німеччини. Брати Петер Пауль і Вільгельм Маузери володіли компанією, яка виробляла стрілецьку зброю (переважно гвинтівки).

У 1871 році брати створили однозарядну гвинтівку під 11-мм патрон, яку продемонстрували в Прусській Королівській стрілецькій школі в Шпандау, і її прийняли на озброєння як Gewehr 1871.

Що стосується легендарного пістолета, оспіваного Маяковським, до його створення брати встигли створити револьвер "Зіг-Заг", а в 1896 році був розроблений самозарядний пістолет моделі Mauser C96, що став, завдяки кіно і літературі, невід'ємною частиною образу чекіста або комісара епохи громадянської війни в Росії.

Вам слово, товарищу МаузерВам слово, товарищу Маузер

Всього ж було створено 15 моделей гвинтівок, вісім моделей пістолетів, три кулемети і шість автоматів.

Берданка

Хайрем БєрданХайрем Бєрдан

Гвинтівка Бердана № 1 була розроблена американським полковником, героєм Громадянської війни в США Хайремом Берданом і вдосконалена російськими полковником Горловим і поручиком Гуниусом. Вона мала відкидний затвор з курком прямого ходу.

Бєрданка       Бєрданка

Взята на озброєння російської армії в 1868 році як "стрілецька гвинтівка".

Гвинтівка Мосіна 

Сергій МосінСергій Мосін

Артилерист Мосін був відправлений на Тульський збройовий завод в 1875 році, де розробив свої перші магазинні гвинтівки. Так, він удосконалив гвинтівку Бердана, прилаштувавши до неї магазин на вісім патронів. 16 квітня 1891 року був затверджений зразок гвинтівки, основу якої розробив Мосін. Первісна її назва була "Російська трилінійна гвинтівка зразка 1891 року".

Гвинтівка Мосіна Гвинтівка Мосіна

Прослужила гвинтівка аж до кінця Великої Вітчизняної війни, хоча й модернізувалася кілька разів.

1,0 1 -1 4
Коментарів (3)

  • 29.12.2013 23:01
    #
    - 1 +

    По поводу винтовки Мосина: там шикарная лав-стори :) Воистину: все на свете делается из-за баб. И не надо говорить, что он что-то там свистнул у Нагана. vooruzhen.ru

  • 09.01.2016 21:32
    #
    - 1 +

    У передостанньому рядку коректніше використати слова "Другої світової".

  • 10.01.2016 11:40
    #
    - 2 +

    Не згоден з фразою "легендарного винахідника Михайла Калашникова" - що він за свой 89 років окрім АК винайшов???? Та і питання про винахід АК вітаї у повітрі, всі пам"ятають про штурмгевер. Скоріш не винахідник а конструктор.


Будь ласка, залогіньтесь щоб мати можливість коментувати