CZ Hrom: сміливий чеський проект, який так і не побачив світ

| Короткоствольна зброя | Автор: Web admin

CZ Hrom: сміливий чеський проект, який так і не побачив світCZ Hrom: сміливий чеський проект, який так і не побачив світ

У 1980-х роках у компанії CZ зародилася ідея створити компактний пістолет-кулемет під радянський набій 7,62 х 39 мм під назвою Krasa. Вже у 1990-х цей проект з’явився у вигляді екземпляра під назвою Hrom під набій 5,56 х 45 мм, який каналу TFB TV показали у штаб-квартирі компанії CZ в Чехії.

Окрім своїх компактних розмірів, проект Hrom має багато цікавих особливостей, і перша з них – це затвор, який може нагадувати АК, проте не зовсім. Для досягнення компактності, розробники розмістили патронник над магазином, тому набій витягається спеціальним кігтем з нього за гільзу, рухається назад і, підіймаючись, досилається в патронник, як це можна зустріти в кулеметах. Цікава альтернатива компоновці булпап.

Складаний приклад ще й виконує функцію вертикального руківʼя, і має для цього спеціальні жолобки для пальців, щоб його можна було зручніше тримати. Магазин виготовлений з прозорого полімеру. Пістолетне руківʼя було запозичено у пістолета CZ-75.

Є трипозиційний перевідник вогню з положеннями 1, 0 та N (автоматичний режим). Він також розповів, що розробники багато чого запозичили у моделі CZ 2000 Lada. А от механізм запирання запозичений у моделі Vz. 58, тобто затвор замикається хитною личинкою, проте інший прототип мав більш традиційний поворотний затвор.

Технічні характеристики:

Набій: 5,56 х 45 мм

Довжина зі складеним прикладом: 362 мм

Довжина з розкладеним прикладом: 670 мм

Ширина: 68 мм

Довжина ствола: 185 мм

Вага: 2,6 кг

Ємність магазину: 20 набоїв

На жаль, даний проект так і не побачив світ, оскільки в ті роки компанія зосередилась на інших проектах. Більш детальний відеоогляд доступний нижче.

CZ's "Beautiful" PDW: A Sadly Unfinished Project

 * * *

Стати членом УАВЗ

Допомогти УАВЗ

Web admin Автор: Web admin11241,1 Переглядів: 185 - 0 +
Коментарів (0)

Будь ласка, залогіньтесь щоб мати можливість коментувати