Ізраїльська система Arbel дозволить стріляти з кулеметів та гвинтівок набагато ефективніше

| За кордоном, Технології | Автор: Web admin

Система ArbelСистема Arbel

Ізраїльська компанія Israel Weapons Industries (IWI) на початку цього місяця оголосила про запуск своєї системи Arbel — "першої у світі комп’ютеризованої системи стрілецького озброєння". Вона призначена для удосконалення ефективності ведення вогню військовими, особливо у стресових ситуаціях.

Система ArbelСистема Arbel

Причому в компанії акцентують, що система Arbel працює як помічник і призначена для того, щоб допомогти солдатам уникати помилок і водночас покращувати їхні загальні показники стрільби.

Тобто Arbel не є системою управління вогнем, якою є, наприклад, комплекс Smash від іншої ізраїльської компанії Smart Shooter.

Система ArbelСистема Arbel

Як розповідають у виданні European Security & Defence, ця система вже використовувалася ЦАХАЛом під час бойових дій. Вона призначається для інтеграції на кулемети та штурмові гвинтівки — спершу Arbel отримав кулемет Negev, а згодом і штурмові гвинтівки Arad, Tavor, X95 Mini Tavor і Carmel.

IWI Arbel Negev 500m

Система Arbel складається з комп’ютера, модернізованого електронного спускового механізму з датчиками, має новий режим стрільби та знімний акумулятор. У компанії стверджують, що ця система може до трьох разів підвищити летальність, точність, а також і живучість військового.

Система ArbelСистема Arbel

Наприклад, під час порівняльних випробувань було визначено, що якщо в автоматичному режимі з 10 пострілів є три влучання, то у режимі Arbel — дев’ять. Також з 10 до 0,5 секунди скорочується час ураження цілей.

Система ArbelСистема Arbel

Такі характеристики дозволяють зокрема навіть втомленому військовому використовувати ті короткі "вікна можливостей" під час ведення бою, які дозволяють уразити ціль, що лише "промайнула" у його полі зору.

Система ArbelСистема Arbel

І ще ця система допоможе ефективніше боротися із такою загрозою, як невеликі безпілотники.

Також йдеться і про зниження витрати боєприпасів, і звідси — полегшення логістики.

Система ArbelСистема Arbel

Крім того, військові з системою Arbel отримують можливість краще боротися з невеликими безпілотними літальними апаратами — під час бойових стрільб "за дуже короткий час БПЛА отримав три влучання", впав і розбився. Що насправді теж дуже важливий фактор у контексті сучасної війни.

Система Arbel вже сертифікована, наступний крок — запуск серійного виробництва. Вона може бути інтегрована на стрілецьку зброю інших виробників, і за кордоном, передусім у Західній Європі, вже проходять тестування.Також проводяться офіційні випробування за участі спецпризначенців США.

IWI Arbel Negev 100m

 * * *

Стати членом УАВЗ

Допомогти УАВЗ


1,0 1 -1 2
Коментарів (0)

Будь ласка, залогіньтесь щоб мати можливість коментувати