Американські лікарі посилаються на фейкові дані про масові розстріли, щоб посіяти серед пацієнтів сумніви про зброю

| За кордоном | Автор: Web admin

Ілюстративне фотоІлюстративне фото

Неправдиві дані про масові розстріли вже давно заразили медичну спільноту США, і ця хвороба поширюється. Щойно один лікар, який виступає проти зброї, публікує хибне дослідження, інший лікар-однодумець підхоплює попереднє дослідження. Це як дитяча гра у зіпсований телефон.

Все більше медичних працівників бачать свою роль не в наданні медичної допомоги, а в боротьбі проти зброї. Вони хочуть переконати громадськість у тому, що вогнепальна зброя є загрозою для здоров'я населення, тому вони намагаються сіяти сумніви серед своїх пацієнтів, сподіваючись, що це змусить їх відмовитися від зброї.

Розглянемо одне з останніх фейкових досліджень, яке опублікувало видання Advances in Pediatrics, під назвою «Огляд громадських програм запобігання насильству із застосуванням вогнепальної зброї та роль лікаря у цьому» авторства доктора медичних наук Пейдж ДеБльє, яка закінчила медичний факультет Університету Південної Флориди лише минулого року.

ДеБльє та троє її співавторів одразу дають читачам зрозуміти, що їхній звіт ґрунтується на фейкових даних з неодноразово розвінчаного джерела: «згідно даних ресурсу Gun Violence Archive, кількість поранень і смертей від насильства із застосуванням вогнепальної зброї, не пов'язаного з самогубством, з 2014 року зросла майже вдвічі», - йдеться у звіті.

Ресурс GVA був розвінчаний більше десятка разів. Навіть деякі представники хоплофобських організацій відхрестились від GVA і використовують інші, менш зашкварені джерела даних.

GVA використовує надто широке визначення масового розстрілу, через що статистика завищується, і вводить в оману громадськість. Наприклад, згідно визначення GVA, у 2019 році в США відбулося 417 масових розстрілів, хоча згідно даних ФБР, їх було 30.

Основна ідея дослідження ДеБльє полягає в тому, що лікарі повинні втручатися в життя своїх пацієнтів, розпитуючи їх про вогнепальну зброю. Доктор Кемерон Нерейм, який працює у тому ж університеті, використав дослідження ДеБльє для просування свого власного наративу - про те, що вогнепальна зброя є «проблемою громадського здоров'я».

Нерейм заявив, що звіт ДеБльє «заохочує лікарів включати дискусії про вогнепальну зброю в рутинні візити пацієнтів, зокрема, говорити про безпечне зберігання та використання зброї».

Однак Нерейм на цьому не зупинився. Він хоче, щоб лікарі стали антизбройовими активістами: «Я думаю, що існує багато дійсно інноваційних та ефективних рішень, і я думаю, що ми, як лікарі, можемо бути частиною цього руху, пропонувати ці програми, щоб розірвати цикл насильства, а також ефективно доносити інформацію про те, що насильство не є відповіддю», - сказав він. Щоправда, в його резюме не сказано нічого про проходження курсів безпечного поводження зі зброєю.

Справедливо зазначити, що не всі лікарі проти зброї – у 1994 р. в США, у відповідь на «скоординовану кампанію громадської охорони здоров'я проти права на зброю», була заснована організація «Лікарі за відповідальне володіння зброєю» (DRGO). Сьогодні це загальнонаціональна мережа лікарів, медичних працівників та інших осіб, які підтримують право на зберігання та носіння зброї.

Доктор медичних наук, дитячий хірург-ортопед, Джон Ідін є директором з питань членства DRGO. Він негативно ставиться до того, що лікарі розпитують своїх пацієнтів про вогнепальну зброю: «Вони не мають абсолютно ніякої кваліфікації для цього. Вони намагаються роззброїти своїх пацієнтів. Все це йде від академічних кіл. Це все політично мотивовано».

 * * *

Стати членом УАВЗ

Допомогти УАВЗ

Web admin Автор: Web admin11257,2 Переглядів: 40 - 2 +
1,0 1 -1 2
Коментарів (0)

Будь ласка, залогіньтесь щоб мати можливість коментувати