Підствольна керована ракета від LIG Nex1

| Військова зброя та техніка, Технології | Автор: Web admin

Підствольна керована ракета Gun-Type Micro Guided Missile, жовтень 2024. Фото: x.com/PENxSWORDПідствольна керована ракета Gun-Type Micro Guided Missile, жовтень 2024. Фото: x.com/PENxSWORD

Південнокорейська компанія LIG Nex1 представила макет керованої ракети, адаптованої для запуску з підствольного гранатомета.

Фото оприлюднив на своїй сторінці блогер Kelvin Wong.

Ракета під назвою Gun-Type Micro Guided Missile була показана на міжнародному корейському оборонному форумі KADEX 2024 в Керьоні.

Жодних відомостей про характеристики ракети не було повідомлено. Опираючись на фото стрілецького комплексу, можна припустити, що наведення відбуватиметься за лазерним променем з блоку лазерного цілевказання на автоматі.

На користь останнього свідчить наявність компетенцій компанії у розробці ракет із лазерною системою наведення, зокрема, в межах іншого проєкту Low-Cost Guided Imaging Rocket (LOGIR).

Підствольна керована ракета Gun-Type Micro Guided Missile, жовтень, 2024. Фото: x.com/PENxSWORDПідствольна керована ракета Gun-Type Micro Guided Missile, жовтень, 2024. Фото: x.com/PENxSWORD

Ракета Pike

Варто зауважити, що корейська ракета напрочуд схожа на аналогічний прототип 40-мм керованої ракети Pike від американської компанії Raytheon.

Остання пропонувала ракету підствольного запуску вагою близько 900 грамів, з яких 270 займає бойова частина. При довжині 43 см вона могла запускатися зі звичайного 40-мм підствольного гранатомета M320 або EGLM.

«Pike використовує цифрову напівактивну лазерну головку самонаведення для ураження як нерухомих, так і повільно рухомих цілей середньої дальності», — розповів у 2015 році Джордж Сміт, директор Raytheon Advanced Land Warfare Systems.

Максимальна дальність прицільного пострілу такої ракети в польових умовах становила 2100 метрів. Під час польових випробувань ракета двічі влучила у визначену ціль у межах 5 метрів.

Керована ракета Pike від RaytheonКерована ракета Pike від Raytheon

Зазвичай «Щукою» керує команда з двох осіб: один боєць вистрілює боєприпас із гранатомета, у той час як інший опромінює лазерним цілевказівником ціль до моменту влучання.

Втім, комплексом може користуватися одна людина, якщо постріл виконується на велику дальність. Час польоту ракети на максимальну дальність становить 15-20 секунд, що дозволяє спершу зробити постріл у бік цілі, а потім донавести її системою лазерного цілевказання.

Готова до пострілу ракета Pike у стволі M320. Фото: RaytheonГотова до пострілу ракета Pike у стволі M320. Фото: Raytheon

Принцип використання ракети такий: перед пострілом боєць має запрограмувати у ракету дані про ціль, після чого зарядити її у ствол гранатомета. У момент пострілу вишибний заряд вистрілює боєприпас із канала ствола, потім на відстані трьох метрів вмикається основний маршовий твердопаливний ракетний двигун.

Станом на сьогодні єдиним оператором цього озброєння є збройні сили Канади, Сили спеціальних операцій котрих закупили обмежену кількість.

 * * *

Стати членом УАВЗ

Допомогти УАВЗ

Web admin Автор: Web admin11316,2 Переглядів: 33 - 1 +
1,0 1 -1 1
Коментарів (0)

Будь ласка, залогіньтесь щоб мати можливість коментувати