Верховний суд збирається підтримати план Байдена щодо боротьби з продажем комплектів незавершеної зброї

| За кордоном | Автор: Web admin

Ілюстраційне зображенняІлюстраційне зображення

На початку цього місяця Верховний суд США дав зрозуміти, що, швидше за все, підтримає пропозицію адміністрації Байдена регулювати продаж комплектів незавершеної зброї, так звані «ghost guns», на основі яких можна збирати вогнепальну зброю в домашніх умовах в обхід існуючих правил.

Під час усних дебатів суддів вже вимальовується більшість, яка підтримає план Байдена. Це означатиме, що виробники і продавці комплектів повинні будуть отримувати ліцензії, маркувати свою продукцію серійними номерами, проходити перевірку і вести облік.

ATF, до слова, ще у 2022 році запровадило нові правила, які роз'яснюють, що такі комплекти підпадають під визначення «вогнепальної зброї» згідно з федеральним Законом про контроль за обігом зброї, а це означає, що уряд має право регулювати їх так само, як він регулює вогнепальну зброю, що виготовляється і продається традиційним способом.

Ці правила наразі діють, і минулого року Верховний Суд відмовився їх заблокувати, поки триває судовий розгляд. Це рішення, прийняте 5 голосами проти 4, може дати уявлення про те, як судді в кінцевому підсумку вирішать цю справу. Голова Верховного суду Джон Робертс та його колега суддя-республіканка Емі Коні Барретт приєдналися до трьох суддів-демократів, які склали більшість.

Суддя Робертс скептично поставився до основного припущення, що такі комплекти купують любителі зброї, які хочуть у свій вільний час збирати вогнепальну зброю в якості хобі, і частково через те, що ці комплекти можна зібрати за лічені хвилини.

У судових документах адміністрація Байдена посилалася на «нагальну кризу громадської безпеки та правоохоронних органів, спричинену експоненціальним зростанням кількості вогнепальної зброї, яку неможливо відстежити».

Під час дебатів прокурор Прелогер зазначила у суді, що після того, як обмеження набули чинності, ринок зброї «фактично обвалився», що свідчить про те, що любителі зброї не були основними покупцями.

Справа дійшла до Верховного суду після того, як минулого року окружний суддя з Техасу Рід О'Коннор виніс рішення на користь Дженніфер Ван Дер Сток і Майкла Андрена, які є власниками компонентів, які вони хочуть використовувати для створення зброї. Серед позивачів також є групи із захисту права на зброю, а також виробники та продавці комплектів незавершеної зброї. І п'ятий окружний апеляційний суд США в Новому Орлеані, здебільшого, приймав рішення на користь оскаржувачів заборони.

Оскаржувачі зосереджуються на тексті Закону про контроль за обігом зброї, стверджуючи, що закон не поширюється на ці комплекти. Вони стверджують, що ATF не має одноосібних повноважень регулювати таку зброю, і що це має робити Конгрес.

Відповідаючи на твердження уряду про те, що злочинці віддають перевагу зброї, яку неможливо відстежити, представник оскаржувачів Паттерсон заявив у суді, що зброю, яку важко відстежити, можна також виготовити в приватному порядку або придбати на вторинному ринку.

Небезпека нових правил полягає у тому, що вони значно розширюють формулювання закону, стверджуючи, що предмети, які можуть бути легко перероблені для використання в якості рамки або ствольної коробки, підпадають під дію закону.

Ця справа відбувається через кілька місяців після того, як суд, який регулярно підтримує право на володіння зброєю, постановив, що федеральна заборона на приклади «bump fire», є неправомірною.

В іншій справі, яка ознаменувала перемогу адміністрації Байдена, суд у червні підтримав федеральний закон, який забороняє володіти вогнепальною зброєю особам, на яких поширюються заборонні приписи щодо домашнього насильства.

Supreme Court appears likely to allow Biden regulation on 'ghost guns' 

 * * *

Стати членом УАВЗ

Допомогти УАВЗ

Web admin Автор: Web admin11332,2 Переглядів: 25 - 0 +
Коментарів (0)

Будь ласка, залогіньтесь щоб мати можливість коментувати