Порядок отримання дозволів на придбання та зберігання і носіння вогнепальної зброї

| Законодательство, Юридические вопросы | Автор: Web admin

Дві рушниціДві рушниці

Порядок отримання дозволів на придбання та зберігання і носіння вогнепальної зброї на даний час встановлюється інструкцією «Про порядок виготовлення, придбання, зберігання, обліку, перевезення та використання вогнепальної, пневматичної, холодної і охолощеної зброї, пристроїв вітчизняного виробництва для відстрілу патронів, споряджених гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії, та патронів до них, а також боєприпасів до зброї, основних частин зброї та вибухових матеріалів», яка затверджена наказом МВС України №622 від 21 серпня 1998 року (далі – Інструкція).

Набуття права на вогнепальну зброю здійснюється в два етапи: отримання дозволу на придбання і отримання дозволу на носіння і зберігання зброї.

Для отримання дозволу на придбання вогнепальної зброї, відповідно до пункту 12.2 Інструкції, необхідно подати до дозвільної системи органів внутрішніх справ відповідну заяву.

До заяви подаються наступні документи: медична довідка для отримання дозволу (ліцензії) на об`єкт дозвільної системи; довідка про вивчення матеріальної частини зброї та правил поводження з нею; платіжний документ про сплату відповідних платних послуг та копії сторінок паспорту 1, 2 та 11.

При цьому, до надання дозволу на придбання зброї перевіряється наявність судимостей та поведінка особи за місцем проживання.

Крім того, для оформлення документів потрібні чотири фотокартки розміром 3Х4 см, а для отримання дозволу на носіння та зберігання зброї - договір обов'язкового страхування цивільної відповідальності власника зброї.

Враховуючи вимоги чинного законодавства та практику надання дозволів на придбання зброї, для отримання вказаного дозволу доцільно діяти в наступному порядку.

Звернутись до працівників дозвільної системи відповідного районного відділу внутрішніх справ та замовити довідку про відсутність судимості. При цьому, з`ясувати перелік та контакти організацій які проводять курси з вивчення матеріальної частини зброї і правил поводження з нею.

Записатись на курси з вивчення матеріальної частини зброї і правил поводження з нею. За результатами проходження курсів та здачі іспиту видається відповідна довідка. Для підготовки до іспиту варто ознайомитись з методичним посібником.

Отримати в наркологічному диспансері сертифікат про проходження профілактичного наркологічного огляду, а в психоневрологічному диспансері – медичну довідку про проходження обов'язкових попереднього та періодичного психіатричних оглядів.

Після цього в лікарні за місцем проживання або у платному медичному закладі пройти медичний огляд та отримати медичну довідку для отримання дозволу (ліцензії) на об'єкт дозвільної системи. При цьому, для отримання такої довідки необхідно надати дві фотокартки розміром 3Х4 см.

Укласти в будь-якій страховій компанії договір обов'язкового страхування цивільної відповідальності для власників зброї.

Придбати металевий ящик або сейф, які встановити за місцем проживання. Металевий ящик краще надійно прикріпити до підлоги або стіни (для працівників правоохоронних органів, відповідно до вимог Інструкції, кріпити металевий ящик для зберігання зброї до стіни або підлоги – обов'язково).

Для прискорення отримання дозволу на придбання зброї, звернутись до дільничного інспектора міліції за місцем проживання і попросити провести спеціальну перевірку за місцем проживання. В ході перевірки інспектор перевіряє наявність металевого ящика для зберігання зброї та його відповідність вимогам Інструкції, збирає дані про поведінку особи в побуті та за місцем проживання.

За результатами перевірки дільничний інспектор складає відповідний рапорт, який направляє до відповідної дозвільної системи або видає на руки громадянину.

Через банківську установу оплатити вартість послуг дозвільної системи з надання відповідного дозволу та зберегти відповідну квитанцію.

З`явитись з усіма зібраними документами, їх копіями та двома фотокартками до дозвільної системи у часи прийому та подати заяву про надання дозволу на придбання зброї.

Отримати дозвіл на придбання зброї, придбати на підставі дозволу зброю та протягом десяти днів з`явитись до дозвільної системи для реєстрації зброї і отримання дозволу на її носіння і зберігання.

Для отримання дозволу на носіння і зберігання зброї, відповідно до пункту 12.5 Інструкції, необхідно подати відповідну заяву, до якої додаються фотокартки, дублікат дозволу на придбання зброї з відміткою магазину про продаж зброї, платіжний документ про оплату відповідної послуги дозвільної системи та копія договору страхування цивільної відповідальності.

Автор Сергій Портянко

Користуйся перевагами членстваКористуйся перевагами членства

Користуйся перевагами членства в УАВЗ

Стати членом Асоціації

1,0 1 -1 13
Комментариев (55)

  • 21.04.2014 14:50
    #
    - 26 +

    Гнусная коррупционная схема по дополнительному облегчению наших карманов во всей красе!

    Автору статьи плюс за то, что напомнил с чем еще нужно бороться.

    Для сравнения - в середине 90-х, для получения разрешения на нарезной карабин 7,62х39 нужно было собрать 3 (три) бумаги - справку от нарколога, справку от психиатра, заключение участкового. И заплатить один платеж за услуги разрешительной системы. Стоило это дешево и собрать их не составляло труда. Сравните с тем, что теперь...

    • 21.04.2014 15:59
      #
      - 6 +

      Для полноты картины - после магазина в месячный (!) срок оплачивался еще один символический платеж за выдачу разрешения на хранение и транспортировку купленного оружия. Выдавался он в виде простой бумажной книжечки с несколькими страницами, на которых можно было проставлять продления и вписывать докупаемые стволы.

  • 21.04.2014 15:34
    #
    - 12 +

    Довідку про несудимість не обовязково. Так само необовязково замовляти перевірку сейфа участковим. Це все входить в їх обовязки. Тому потрібно лишень довідка 127о і довідка про проходження курсів. Все решта робота дозвільної. Не потрібно за них робити роботу. Ато вони й так там ніфіга не роблять тіко бумажкі заповнюють. І додатково пістонити їх для профілактики.

    • 08.06.2014 18:50
      #
      - 0 +

      Скажите, а где написано, что не обязательно справку о несудимости подавать?
      На какой пункт можно сослаться, если в разрешиловке начнут голову морочить?

  • 21.04.2014 15:52
    #
    - 3 +

    Яка нудна тяганина в совковому стилі. Наприклад, де шукати курси з вивчення матеріальної частини зброї і правил поводження з нею ? Чи дійсно вистачить довідки 127/о та проходження кусрів для отримання дозволу ?

    • 21.04.2014 16:07
      #
      - 3 +

      Як правило дозвільна на стенді показує де можна отримати довідку з курсів вивчення матеріальної частини зброї. Як правило це або тир або товариство Динамо. І так - згідно закону 622 Вам потрібно лишень довідка 127 о і довідка про закінчення курсів

  • Найбільше проблем у мене виникло з довідкою 127/о. У державних клініках з якогось дива до переліку входить військовий квиток... от питається "нафіга казє баян????"

    Отже, джентльмени, які мали в свій час спритність не топтати кирзу - тут же відправляйтесь у приватні клініки і готуйтесь викласти за цю довідку втридорога. У державних установах ціна питання - 89 грн., у приватних - 500 грн. Зате отримуєте Довідку 127/о, "наркоманську" та "дуркову" довідки без всяких військових квитків.

    Останні сумніви - щодо рапорту дільничного міліціянта. Просвітіть хто грамотний - як ця процідурка проходить і чи є можливість зробити так, щоб нога дільничного не оскверняла мого будинку.

    П.С. Ну і останнє. Вся нарізна зброя реєструється у Цетральних Відділах дозвільної системи Києва і областей.

    • 21.04.2014 16:14
      #
      - 4 +

      Вас не повинно хвилювати рапорт дільничого. Він просто прийде додому і подивиться чи є сейф. Опитає сусідів чи Ви бува по пяні не дибоширите. І все. Сейф він зобовязаний оглянути. Тут нічо не зробите. Він сам подає рапорт на запрос дозвільної. Вашої участі тут не передбачено. І не потрібно бігати просити швидше рапорт робити. Приходите в дозвільну і напрягаєте їх шоб вони напрягали дільничого.

    • 23.04.2014 13:19
      #
      - 0 +

      У меня военный билет требовал психиатр дабы убедится что я действительно проходил 2 года в сапогах а не закосил на дурку и отмазался..я так понимаю что до понятия "общая база данных" им еще как до комунизма

    • y g
      26.04.2014 15:42
      #
      - 0 +

      Де ви знайшли довідки по 500? Я зробив за 150 грн в приватній конторі, Васильківська 13. Це, звісно, не знімає питання про корупційну складову.

    • 30.04.2014 11:06
      #
      - 1 +

      Я свому дільничному показав свіжий чек на покупку сейфа і завірив йоо, що я його прикрутив до стіни. Йому цього вистачило і він написав рапорт.

      • 08.05.2014 12:52
        #
        - 0 +

        Самостійно зловили дільничного щоб показати чек? Чи коли він прийшов до вашого помешкання?

    • 04.03.2016 14:07
      #
      - 0 +

      Ви певні що у приватних квитка не вимагають? Я робив у приватній так вимагали! Щоправда я робив позаторік, то може зараз що змінилось...

  • 21.04.2014 17:37
    #
    - 7 +

    У меня вопрос по пункту 8.8.2 инструкции 622 -

    "ємність магазину (барабана) (з установленим обмежувачем за наявності) нарізної зброї не має перевищувати 10 патронів, а гладкоствольної - 4 патронів;"

    - так ограничитель обязательно нужен, или нет? Кстати, "спасибо" за такую норму, идиот Захарченко.

  • 21.04.2014 19:20
    #
    - 1 +

    А вот,чтобы совсем было весело статья нового закона,который предлагается и который мы все тут дружно обсуждаем:
    "Раздел 3.Стаття 17. Умови отримання громадянами дозволу на зброю
    Право на отримання дозволу на зброю другої, третьої та четвертої категорії мають всі повністю дієздатні, психічно здорові, несудимі громадяни України.
    Для отримання дозволу на зброю другої, третьої та четвертої категорії громадянин зобов'язаний подати до органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері державної реєстрації прав на зброю за місцем своєї реєстрації:

    -заяву за встановленою формою;
    -медичну довідку (висновок) закладу охорони здоров’я про те, що за фізичним та психологічним станом здоров'я особа може володіти зброєю;
    -довідку про проходження курсів власників зброї;
    -договір обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власника вогнепальної зброї;
    оригінал та копію паспорта громадянина України;
    -документ, що підтверджує сплату послуг щодо видачі дозволу.
    Після отримання дозволу на зброю громадянин України має право купувати зброю та боєприпаси до неї у суб’єкта господарської діяльності, який має ліцензію на цей вид діяльності."
    Плюс ко всему этому статья 29 этого же раздела,там ещё веселее:)
    Много ли поменялось?

    • 22.04.2014 12:45
      #
      - 2 +

      На самом деле проблема даже не в длинном списке документов, который нужно собирать месяц, тратить время и деньги, а в том, что даже прийдя в разрешительную с полным списком можно оказаться посланным в далекое пешее путешествие. То бланков нет, то еще что-то...

      У меня, например, почему-то инспектор отказался брать договор страхования. Теперь, нутром чую, получу письменный отказ на основании того, что не был подан договор страхования...

      • 22.04.2014 13:38
        #
        - 0 +

        Или посланным изначально своим местным участковым потому как ему не нравится морда моего лица:)А без него никак.Я например,ещё давно,когда уволился из ВСУ и придя в разрешительную систему был очень удивлён,что мне нельзя иметь резинострел:)Мои доводы,что я армейский офицер и стреляю из пистолета,автомата,пулемёта также легко аки майор пьёт горькую, особого впечатления не произвели(правда я тогда не знал,что по закону низзя было).
        А способов отказать будет ой как много.Как говорится был бы столб,а пристать к нему повод найдётся...

      • 22.04.2014 15:01
        #
        - 9 +

        Дик все від Вас персонально залежить. Навіщо одразу погоджуватися? Потрібно на кожному місці скандали влаштовувати і писати скарги в прокуратуру. Письмова відмова якшо буде написана це Вам на руку - таке діло можна розвернути шо вони потім будуть за кілометр вітатися. Нема такого в законі, що можуть не взяти договір про страхування. Навчіться себе захищати і не нести взяткі на кожному першому горбику. Мені також вішали лапшу про бланки. Написав на vidkrytist@mvs.gov.ua одразу передзвонили і дали. А це ше не була важка артилерія у вигляді скарги в внутрішній відділ і прокуратуру. Їх потрібно пістонити за кожне слово криво сказане. Виховувати. І тільки тоді можна розраховувати на нове суспільство.

        • 30.04.2014 11:13
          #
          - 0 +

          Я написав скаргу на vidkrytist@mvs.gov.ua бо дозвільнасистема немає бланків, і відповідно не дає дозвіл на придбання зброї. Пройшло 10 днів ніхто не відписав.

      • 23.04.2014 14:23
        #
        - 5 +

        Научитесь уже бороться с геями на местах: не приняли документы - заявления на имя начальника разрешительной с копией в прокуратуру. А документы по почте ценным письмом с описью и уведомлением.

        Ждете 30 календарных дней и идете узнавать за разрешение на приобретение. Нет разрешения - заявление в прокуратуру (с копией начальнику разрешиловки) о том что инспектор такой-то "вчиняє корупційні дії та вимагає хабаря" с молчаливого согласия начальника разрешиловки (и копию первого заявления прилагаете).

        Поверьте, они Вас сами будут искать чтобы вручить разрешение на приобретение.

        А не поможет первая жалоба в прокуратуру - пишите вторую в более высокую инстанцию с копией всего дела.

        Очень быстро под чьей-то задницей начнет гореть раскаленная сковородка.

    • 23.04.2014 14:17
      #
      - 0 +

      В принципе перечень документов остался неизменным.

      Напомню, что справка о прохождении обучения не имеет срока действия, т.е. если Вы уже один раз ее получили то второй раз получать не нужно.

      Мед справка штука в принципе нужная - отсеиваются (теоретически) психи и наркоманы.

      Договор страхования - ХЗ, но автомобилистам он в обязаловку, нам по идее тоже пригодится. 51 Гон. на 3 года это не деньги.

  • 23.04.2014 13:15
    #
    - 1 +

    Оформлял разрешение на гладкоствол в прошлом месяце, не торопясь.
    Как это выглядело:
    Заказал бесплатную справку о отсутствии судимости
    Пока готовилась справка в районной поликлинике прошел нарколога и медкомиссию (включая психиатра)
    Разрешетелю сертификаты и нафиг не нужны-хватило справки на гос.бланке с гологаммами и моей фотографией
    Прошел курсы (тут без коррупционных схем не обошлось к сожалению)
    поймал участкового и попросил за "спасибо" (реально) написать рапорт
    Зашел в первую попавшуюся страховую и заключил договор страхования
    со всеми бумажками подошел к разрешителю, заплатил все официальные платежи (около 230 грн. вроде) и через 10 дней получил зеленку
    Общая сумма в районе 800 грн (не забываем про коррупцию), потраченное время 1 месяц

    • 23.04.2014 14:34
      #
      - 2 +

      Сейф забыли.

      А так в принципе я проходил так-же:
      Мед справку в спец клинике - 320 Грн. (время дороже)
      Обучение - 120 Грн.
      Страховка 51 Грн.
      Сейф 1140 Грн.

      Платежи в разрешительной: 9, 17, 37 и 139 Грн (как я понял это уже за пластик).

      • 23.04.2014 14:39
        #
        - 0 +

        Сейф подарили))и в принципе нигде не сказано про сейф, да хоть железный ящик, лишь бы не было доступа посторонним лицам

        • 23.04.2014 14:40
          #
          - 3 +

          Сейф или железный ящик фигурирует в приказе 622. Но мне железный ящик обошелся в те-же деньги, поэтому купил самый простой сейф и установил.

          • 23.04.2014 16:29
            #
            - 0 +

            мне всегда нравилось в наших законах слово "або")) тут вопрос второй-со скольки единиц оружия начнут требовать сдавать квартиру под охрану ОГСО?

            • 23.04.2014 16:40
              #
              - 0 +

              Три и более (так было раньше, сейчас я вообще в приказе не нахожу требований к наличию сигнализации).

              "Але є одне але" как говорит один достойный Пан - нет обязательного условия чтобы сигнализация выводилась именно на ГСО.

              • 28.04.2014 12:06
                #
                - 0 +

                Действительно, какое-то дежавю... Я хорошо помню, что была норма о наличии сигнализации при трех и более единиц. У меня требовали это когда я оформлял третью единицу и мягко намекали о подключении на ЦПН ГСО. Но у меня квартира на сигнализации была еще раньше - поэтому просто приложил копию договора с ГСО и все.

    • 28.04.2014 12:10
      #
      - 0 +

      Прикольно... А у на все справки о судимости - платные, размер оплаты зависит от скорости исполнения. И что это у Вас за такая хорошая поликлиника, где можно все сразу пройти? У нас нарколог и психиатр находятся в разных концах города и к районной поликлинике никакого отношения не имеют.

  • Подскажите, если я имею разрешение на покупку.
    Как покупать бу оружие, то есть у частных лиц?

    • 28.04.2014 11:22
      #
      - 2 +

      В этом случае процесс купли-продажи происходит у разрешителя того райотдела, где проживает продавец оружия. При этом продавец пишет заявление о том, что отказывается от разрешения на оружие и сдает его разрешителю, которые ставит на нем пометку об аннулировании. После этого разрешитель делает отметку на разрешении на покупку продаца, указывая марку и номер приобретаемого оружия. После чего оружие передается покупателю с корешком разрешения,

    • 28.04.2014 13:20
      #
      - 0 +

      Если речь идет о покупке нарезного оружия - все происходит в областном разрешительном отделе.

  • 25.04.2014 14:56
    #
    - 1 +

    Які відмінності отримання дозволу на нарізну зброю?

    • 28.04.2014 12:02
      #
      - 0 +

      Разрешение на покупку нарезного оружия оформляется только в областном разрешительном отделе. Райотделы оформляют только гладкоствольное оружие.

  • 28.04.2014 17:56
    #
    - 0 +

    - Укласти в будь-якій страховій компанії договір обов'язкового страхування цивільної відповідальності для власників зброї.


    на який період? хто знає

    • 28.04.2014 23:59
      #
      - 2 +

      Та вам же чітко пишуть - на 3 роки. Це якраз термін дії дозволу. На більше поки не дають (а шкода).

      • 29.04.2014 00:23
        #
        - 0 +

        дуже дякую. пропустив

        • 29.04.2014 00:24
          #
          - 1 +

          Жодних проблем :) Ні в якому разі не хочу, щоб мій коментар розцінювали як "тикнути носом". Сам, бувало, пропускаю.

  • 20.05.2014 17:44
    #
    - 0 +

    Уже больше 2-х недель не дают пластик. У их там с договорами какие-то проблемы. И не знают, когда будет. Это как-то регулируется законодательно? Или у кого-то есть инсайдерская информация о сроках?

  • 20.05.2014 17:44
    #
    - 0 +

    Уже больше 2-х недель не дают пластик. У их там с договорами какие-то проблемы. И не знают, когда будет. Это как-то регулируется законодательно? Или у кого-то есть инсайдерская информация о сроках? Спасибо.

  • 05.06.2014 12:11
    #
    - 0 +

    Сьогодні у дозвольній сказали,що пластику більше не буде, а будуть книжечки. Мінистерство їх затвердило, місцева дозвільна замовила, але надруковані вони будуть у липні. Тіпа туди будуть вписуватися кілька одиниць зброї.

  • 28.08.2014 19:04
    #
    - 0 +

    "...відповідно до пункту 12.2 Інструкції, необхідно подати до дозвільної системи органів внутрішніх справ відповідну заяву."
    Підкажіть будь-ласка зміст цієї заяви. Цікавить чи вказується конкретна модель і калібр зброї. Бажаю придбати травмат. На ринку травматичної зброї багато моделей і цін... ПМР, ПМТ, ПМШ ФОРТ і т.д. потрібно писати в заяві конкретно ПМ-Р 9мм, чи чи пристрій для відстрілу гумовими кулями 9мм? Дякую.

  • 20.03.2015 19:03
    #
    - 0 +

    Підкажіть. Якщо раніше (більше 8-ми років тому) була судтмість (шахрайство) - то отримати дозвіл не реально?

    • 21.03.2015 08:22
      #
      - 0 +

      Якщо не помиляюсь, проблемы лише з непогашеними судимістями.

  • 20.03.2015 20:36
    #
    - 0 +

    Доброго вечора!
    Підкажіть будь-ласка. Збираюся робити дозвіл на нарізну зброю, виникли наступні питання:
    1) 4серпня мені стане 25 років. Чи можу я подати всі необхідні документи за місяць до свого дня народження, а коли мені виповниться 25 років ( після 4 серпня) прийти вже за дозволом на купівлю, щоб потім місяць не чекати?
    2) Проживаю в гостинці (в минулому гуртожиток одного із заводів). По своїй структурі це блок, в якому знаходиться 7 кімнат(в одній з них я проживаю), спільна кухня та сан. вузол. Питання в наступному, як відреагує на це "участковый"? Чи напише рапорт в дозвільну, чи відмовить?
    Буду дуже вдячний за відповідь!

  • 09.12.2015 15:34
    #
    - 0 +

    А если нет прописки?
    Вот у нас такая ситуация: Последняя прописка в Киеве, закончилась еще пять лет назад, правда в паспорте штампа о выписке нет, но я проверял, реально выписали, живу на съемной квартире, хозяева разрешения не регистрацию не дают. Есть ли возможность получения оружия по месту фактического проживания, при отсутствии регистрации?

    • 04.03.2016 13:12
      #
      - 0 +

      нет, у меня та же проблема, нужна действительная регистрация. И ксерокопия нужна той страницьі где стоит штамп регистрации, а не обязательно 11ая

  • 04.03.2016 21:23
    #
    - 0 +

    Я правильно понял что уже резиноплюи разрешены для покупки?" Порядок отримання дозволів на придбання та зберігання і носіння вогнепальної зброї на даний час встановлюється інструкцією «Про порядок виготовлення, придбання, зберігання, обліку, перевезення та використання вогнепальної, пневматичної, холодної і охолощеної зброї, (!! пристроїв вітчизняного виробництва для відстрілу патронів, споряджених гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії, та патронів до них!!)

  • 08.03.2016 21:25
    #
    - 0 +

    Добрый день. Прошу совета у тех, кто сталкивался с хранением оружия не по месту прописки. Благодарю.

  • +

  • 31.07.2018 01:02
    #
    - 0 +

    Можливо комусь буде цікаво, Львів, 07/2018, все що я зробив для оформлення дозволу на покупку гладкоствола:
    1. Мед довідка 127/о, робив в приватній клініці, дуже швидко, Данила Апостола 10, 310 грн
    2. Довідка про навчання (тир на Промисловій, реально корисні речі вивчив), 200 грн
    3. Написати заяви в Дозвільній системі (в райвідділку для гладкоствола або в центрі на Лепокого для нарізної і спецзасобів), 0 грн
    4. Сплатити всі платежі, 219 грн
    5. В дозвільній системі дали завдання участковому, він перевіряє чи є закріплений сейф, пише рапорт, 0 грн
    6. Попросили довідку про несудимість, робиться трошки більше 7-ми днів в сервісному центрі МВС (ЦНАП на Левицького), 0 грн
    7. Оскільки проживаю не по місцю пописки, довелось зробити акт про факт. місце прож. 0 грн
    До 30-ти днів з моменту подання заяви отримав "зеленку" на придбання.

  • 07.11.2018 11:33
    #
    - 1 +

    Вітаю!
    Вирішив поділитися власним досвідом стосовно отримання дозволу на гладкоствольну зброю у Києві.У мене була судимість і реальний строк, тому були певні сумніви стосовно того, чи мені взагалі дадуть дозвіл.Після досягнення відповідних строків я зняв судимість у суді, отримавши відповідну ухвалу суду, безкоштовно замовив довідку про відсутність судимості.Звісно при поданні документів співробітник дозвільної побачив в базі всю мою біографію, але не дати дозвіл просто не мав підстав.Дякую авторові,я все робив за вашою інструкцією.Разом з пакетом документів з собою до дозвільнох взяв паспорт на сейф,та чек до нього, в усному порядку я повідомив інспектору ,яким чином сейф прикручено до стіни і показав фото.Цього вистачило,щоб навіть не чекати на візит дільничного.З моменту подачі пакету документів і оплати послуг пройшло чотири робочі дні! і зеленку отримано.Так що не все так погано в Києві.


Пожалуйста, залогиньтесь что бы иметь возможность комментировать