"Інтернет став місцем, де злочинці, шахраї, чи просто божевільні можуть спокійно придбати собі зброю"

| Політики та зброя, Нелегальна зброя, Кримінал | Автор: Web admin
По-русски In English

The Armslist logoThe Armslist logo

Якось у 2007 році випускник Академії військово-повітряних сил США Джон Гіббон побачив телевізійне інтерв’ю, і йому спало на думку створити власний вигідний бізнес.

Популярний на той час в Америці сайт Craigslist вирішив відмовитися від будь-якої реклами, що так чи інакше пов’язана з продажем зброї та боєприпасів.

«Я був вражений – всього кілька користувачів Craigslist зажадали такої заборони, і керівництво сайту погодилося з цим. Ця ситуація надихнула мене створити такий інтернет-ресурс, де законослухняні громадяни могли б спокійно купувати і продавати зброю без будь-яких зволікань, проблем з оформленням, доставкою, тощо», – розповів Гіббон журналові Human Events у 2010 році.

На той час його персональний сайт Armslist вже був найбільшим в США ресурсом, де зброя продавалася і купувалася online. Джон організував бізнес разом зі своїм однокурсником Брайаном Манчіні. Armslist запрацював по-справжньому в 2009 році. Він заповнив вакуум, який існував на інтернет-ринку.

Правила сайту дозволяють приватним особам без посередників продавати і купувати вогнепальну зброю, боєприпаси, аксесуари. Покупець може зв’язатися з продавцем по телефону або за допомогою електронної пошти. При чому зовсім необов’язково надавати документи, що підтверджують право на придбання зброї.

Такі угоди надають більшої анонімності, ніж, наприклад, придбання зброї на ярмарках. Не дивно, що справи Armslist швидко пішли вгору. До початку 2011 року на сайті було зареєстровано понад 13 тисяч активних користувачів.

Сайт привернув до себе увагу влади. За розпорядженням мера Нью-Йорка Майкла Блумберга було проведено приховане розслідування діяльності Armslist. Поліцейські, які займалися цією справою, встановили, що придбану через сайт зброю, в подальшому було використано у чотирьох вбивствах і одному самогубстві.

Офіцери, які видавали себе за потенційних покупців, спілкувались з користувачами Armslist, і 54% з них погодилися продати їм зброю без жодних документів. А це вже можна вважати порушенням закону.

До квітня 2011 року Armslist не був відомий широкому загалу, і ним в більшості користувались люди, які просто цікавились зброєю. Потім все раптово змінилося. Назва сайту стала часто з’являтися в пресі і на телебаченні після вбивства, що скоїв російський іммігрант Дмитро Смірнов.

21-річний хлопець проживав в Британській Колумбії. Як іноземець, він не мав права легально придбати вогнепальну зброю ні в США, ні в Канаді, де закони про зброю, до речі, ще суворіші. Дмитро скористався послугами Armslist.

Він зв’язався через цей сайт з 31-річним мешканцем Сієтла Бенедиктом Ладером. І той погодився продати Смірнову пістолет калібру .40. Дмитро приїхав до Вашингтону і зустрівся з Бенедиктом біля одного з тутешніх казино. Ладер продав пістолет, взявши $ 200 зверху, бо покупець не зміг переконати його в тому, що він мешкає в штаті Вашингтон.

Купивши зброю, Смирнов відправився до Іллінойсу, де знаходилась 36-річна Йетка Весел. З цією жінкою він познайомився на форумі, де спілкуються любителі комп’ютерних ігор. У них був нетривалий роман, але Йетка припинила ці стосунки. Дмитро намагався їх відновити, але Весел була проти цього.

В Іллінойсі Смірнов встановив маячок на машину своєї колишньої подруги і стежив за нею за допомогою GPS. Він з’ясував, що Йетка на громадських засадах працює в Музеї чехословацької спадщини і буває там в один і той самий час. Смирнов підстеріг жінку і вистрілив в неї більше десяти разів. Весел померла на місці.

Через кілька годин Дмитро з’явився в поліції і зізнався у вбивстві. Також він повідомив у кого саме придбав зброю. Ладера заарештували і засудили до позбавлення волі строком на рік за те, що він продав пістолет, усвідомлюючи те, що покупець не має права на придбання зброї.

У жовтні 2012 року Armslist знову опинився в центрі уваги. У штаті Вісконсін місцевий мешканець Редкліфф Хафтон отримав судову заборону наближатися до своєї дружини. Жінка звинуватила Хафтон в домашньому насильстві.

Таке рішення автоматично позбавляло Редкліффа можливості легально купити зброю. І він розмістив на Armslist оголошення з таким змістом: «Шукаю ASAP (As Soon As Possible – якнайшвидше). Бажано повнорозмірний, будь-якого калібру. Я постійно перевіряю свою електронну пошту. Окрім пістолета хочу купити магазин підвищеної місткості, боєприпаси та аксесуари. Я – серйозний покупець. У мене є гроші, зараз є, і купити я хочу зараз. Я мобільний».

Хафтон купив зброю на третій день після розміщення свого оголошення. А на четвертий – приїхав до спа-салону, де працювала його дружина. Він застрелив її та ще двох осіб, поранив чотирьох, після чого вкоротив собі віку.

ATF провело розслідування, але навіть не змогло обвинуватити продавця, оскільки той заявив, що й гадки не мав про судове рішення. І це звільняло його від відповідальності.

Після цього випадку мер Мілуокі Том Барретт і член Палати представників штату Вісконсін Гвен Мур надіслали листа власникам Armslist, в якому закликали їх ввести більш суворі правила для укладання угод між приватними особами, щоб надалі запобігти продажу зброї тим, хто не має права її придбати. Вони також запропонували власникам сайту зустрітися, але ті їм не відповіли.

На сьогоднішній день, після серії масових вбивств, які сталися в Америці в 2012 році, Armslist і схожі сайти опинилися під сильним тиском як влади, так і громадськості. Президент США Барак Обама наполягає на тому, щоб всебічна перевірка особистості покупця зброї здійснювалася і за умови укладання угод між приватними особами.

Однак Armslist не здається. За статистикою останніх 20 років приблизно 1,7 мільйонам американців відмовили у придбанні зброї в магазині. Майже половина з них не змогла цього зробити через своє кримінальне минуле.

Якщо вірити тій самій статистиці, на цей час більше 65 мільйонів громадян США не можуть легально придбати зброю, якщо раптом захочуть це зробити. Причини цього – кримінальне минуле, арешти, негативна оцінка їхнього психічного стану. Безумовно, для цих людей Armslist потрібен в тому вигляді, в якому він існує сьогодні.

Ще одна причина тиску на такі сайти – це спекуляція на зброї. У випадку з Дмитром Смірновим надлишок склав $ 200. Часто продавці просять ще більше. У 2010 році колишній агент ФБР Джон Шиплі був засуджений до двох років ув’язнення за продаж зброї через інтернет. Він купував її легально у дилерів з ліцензіями, а потім перепродував тим, хто хотів зберегти анонімність. Шиплі встиг заробити на цьому майже $ 120,000.

Його діяльність вдалося припинити тільки завдяки тому, що одна з проданих ним снайперських гвинтівок (Barrett .50 калібру) несподівано «спливла» в Мексиці після чергової кривавої бійні, яку влаштувала наркомафія цієї країни.

Радник Майкла Блумберга з питань взаємодії мерії Нью-Йорка з поліцією Джон Файнблатт стверджує, що саме продаж зброї через інтернет призвів до необхідності посилити перевірку особистостей покупців.

Та, незважаючи ні на що, цей бізнес продовжує розширюватися. Тільки за останній рік кількість пропозицій на сайтах, подібних Armslist, збільшилася на 68%.

«Інтернет став місцем, де злочинці, шахраї, чи просто божевільні можуть спокійно придбати собі зброю, знаючи, що їх не вдасться простежити», – каже Файнблатт.

Він повідомив таку інформацію: на території штатів, де заборонили продаж-купівлю зброї між приватними особами, помітно знизилася кількість певного виду злочинів. Наприклад, число вбивств жінок їх коханцями зменшилося на 38%. А кількість самогубств, скоєних вогнепальною зброєю – на 50%.

«Нам необхідно скрізь, включаючи інтернет, ввести механізм обов’язкової перевірки особистостей покупців зброї. Без цього ми залишаємо злочинцям вільний доступ до зброї», – упевнений Файнблатт.

З ним не згоден голова NRA Вейн ЛаП’єр. В Сенаті на слуханнях з питання посилення контролю над зброєю він заявив: «Давайте будемо чесними перед собою. Ми ніколи не зможемо в повному обсязі забезпечити перевірку особи покупців, оскільки кримінальні елементи не стануть надавати справжню інформацію про себе».

1,0 1 -1 1
Коментарів (4)

  • 28.02.2013 15:44
    #
    - 2 +

    юлюлю - плохой инторнет
    еще там вирусы, куки и закладки
    он вызывает зависимость ... и люди начинают колоца
    а потом умирают!!!111

    • Странно, у нас разрешенное можно свободно выставить на продажу на любом сервисе, форуме и т.д. И продавать можно "из рук в руки" ,но всегда с участием разрешителей, в противном случае получаем уголовное преследование.
      И все складывается рядом с рамками допустимыми

  • 28.02.2013 16:47
    #
    - 2 +

    Странно, что еще Интернет не догадались запретить)
    Хотя, в Сев. Корее таки догадались...

    Кстати, статья хорошо доказывает "эффективность" запретов: люди просто ищут обходные пути. И находят.

  • 08.06.2013 07:37
    #
    - 1 +

    Любой запрет не решает проблему, а только усугубляет ее. Вместо того, что бы запрещать продажу оружия, было бы разумней поставить ее под контроль государства. Нельзя запретить продажу КНО - этот рынок и так уже существует. Можно поставить его под государственный контроль, что бы законопослушный гражданин мог спокойно приобрести пистолет, не боясь за это сесть в тюрьму. Для преступников ни какие запреты и разрешения роли не играют, они как покупали, так и будут незаконно покупать оружие. Львовская академия МВД наглядный пример, когда сами правоохранители торговали оружием.


Будь ласка, залогіньтесь щоб мати можливість коментувати