У чому різниця між магазином і обіймицею

| Амуніція та боєприпаси, Факти, статистика та аналітика | Автор: Web admin
По-русски

У чому різниця між магазином і обіймицеюУ чому різниця між магазином і обіймицею

Багато-хто з людей, та навіть авторитетні ЗМІ, часто-густо плутають терміни «магазин» та «обіймиця», вважаючи, що це одне й те саме. Однак це зовсім не так.

Для того щоб зрозуміти різницю, давайте спробуємо розібратися в особливостях кожного пристрою, а заодно й розглянемо в загальних рисах інші способи живлення стрілецької зброї.

Це магазин, а не обіймицяЦе магазин, а не обіймиця

Магазин – це спеціальна ємність, в котрій розміщуються патрони у певному порядку, і яка має механізм для їхнього послідовного подавання в набійник. У більшості видів сучасної вогнепальної зброї використовується від’ємний магазин, хоча раніше часто використовували невід’ємні.

Сам термін «магазин» поклав початок визначенню магазинної зброї і застосовується для всіх видів багатозарядної зброї. Переважно магазини розрізняють за формою (коробчасті, трубчасті, дискові, шнекові тощо) і за положенням до ствольної коробки (нижні, верхні й бічні).

Це обіймиця, а не магазинЦе обіймиця, а не магазин

Обіймиця – це пристрій, який призначений для легкого і швидкого перезаряджання (або дозаряджання за допомогою спеціального перехідника) патронів в магазин. Прикріплені до обіймиці боєприпаси по черзі вставляються в магазин. Обіймиця має дуже просту конструкцію і може бути виготовлена з різних матеріалів від сталі до картону.

Популяризатором цього пристрою став відомий німецький конструктор Пауль Маузер: невід’ємні магазини його гвинтівок живились саме з обіймиць. Протягом багатьох років обіймиця була стандартом військової вогнепальної зброї, поки на зміну їй не прийшов коробчастий магазин.

Гвинтівочний магазин заряджається патронною пачкою – обіймицею патронів. Вана тримає патрони (рамка на патронах вгорі), заряджаючи магазин гвинтівки (залізна коробка внизу гвинтівки). Гвинтівочний магазин заряджається патронною пачкою – обіймицею патронів. Вана тримає патрони (рамка на патронах вгорі), заряджаючи магазин гвинтівки (залізна коробка внизу гвинтівки).

Якщо поглянути на зображення, то відразу стане зрозуміло: конструкція патронної пачки – різновиду обіймиці – трохи складніша. Та й принцип її дії зовсім інший: об'єднані в пачку патрони вставляються в магазин і, після повного розстрілу боєзапасу, пачка видаляється через відкрите вікно ствольної коробки. Найчастіше патронну пачку використовують для прискореного перезаряджання багатозарядної вогнепальної зброї.

У ролі новатора виступив австрійський інженер Фердинанд Маннліхер, котрий використовував патронну пачку в конструкції своїх гвинтівок і карабінів. Однак в сучасній зброї заряджання пачкою вже не використовується: останньою зброєю, що живилась за допомогою пачок, була американська гвинтівка часів Другої світової війни M1 Garand.

Револьверна обіймиця Револьверна обіймиця

Обіймиця для револьвера (moon clip) працює на кшталт патронної пачки – вона також служить для прискореного перезаряджання зброї. Обіймиця сконструйована таким чином, щоб заряджати безфланцеві (тобто без виступаючої закраїни) набої в барабан револьвера.

Історія цієї обіймиці бере свій початок у період Першої світової війни, коли армія США підписала контракт на поставку револьверів під унітарний пістолетний патрон .45 ACP. Безфланцеві гільзи цього патрону не можна було витягнути з барабану стандартним для револьверів пристроєм – екстрактором.

Проблему вдалося вирішити, впровадивши нову деталь – револьверну обіймицю, що фіксує в барабані пістолетні набої без закраїни. Тепер екстрактор натискав в центр обіймиці, і вона легко витягалася для перезаряджання. Зрештою військові стали використовувати більш зручну і функціональну «половинку» (half-moon clip) від стандартної круглої обіймиці на шість патронів – обіймицю на три патрони.

Отже, просто кажучи, обіймиці і пачки лише тримають патрони, а магазин ще й подає їх в набійник за допомогою пружини. Тому, якщо ви все ще вагаєтесь, що знаходиться перед вами – магазин або обіймиця, подивіться, чи має цей пристрій пружинний механізм.

1,0 1 -1 6
Коментарів (2)

  • 13.08.2014 01:34
    #
    - 2 +

    Авторові дякую інформацію!!!


Будь ласка, залогіньтесь щоб мати можливість коментувати