Новий закон про охорону дозволить створювати приватні армії

| Законодательство | Автор: Web admin

Охоронні агентства надзвичайно рентабельний бізнесОхоронні агентства надзвичайно рентабельний бізнес

Ціла армія людей в уніформі з минулого четверга отримала законне право застосовувати зброю, спецзасоби і навіть службових собак.

Та в цьому законі є чимало дірок, користуючись якими можна створити цілу тіньову армію.

Бізнес для бізнесу

Магазини – це лише маленька частка тих місць, де нас чи швидше від нас стережуть майно і спокій хазяїна. Якось непомітно охорона зайняла чи не всю територію країни. Вони першими зустрічають нас на заводах і фабриках, будівельних майданчиках і офісах, на викуплених територіях, і навіть приватних лісах й ставках і морських пляжах.

Покликані захищати бізнес приватні охоронці самі стали бізнесом, в якому є купа прихованих таємниць. Стає зрозумілим, що половина приватних охоронних фірм напівлегальні, а то й цілком поза законом. Загалом охоронні агентства надзвичайно рентабельний бізнес. За утримання тільки одного посту охорони серйозне агентство бере до 20 тисяч гривень щомісяця. Великим підприємствам таких постів потрібні десятки, а інколи й сотні. Ніхто з крупних підприємців особливо не приховує, що створив при своїй імперії цілу приватну армію під виглядом охорони.

Новітня армія

Виявилось, що сьогодні людей у приватних військових формах вже більше ніж міліціонерів, армії та співробітників СБУ разом узятих. За відкритою інформацією, це близько півмільйона осіб, за експертною - понад мільйон. І цим півмільйона здорових чоловіків новий закон офіційно дає в руки спецзасоби та травматичну зброю. Держава в державі: авіація та флот у них вже є, немає поки що танків та ракет.

Що це значить для влади, можна лише припускати. Що це значить для українців, відомо вже зараз: відтепер будь-який сторож, на якому написано "охорона", може нас затримувати, бити кийком, одягати наручники, пирскати в очі газом, а секьюриті з вищою акредитацією навіть стріляти, поки що з травматичної зброї. Щоправда, він перед цим мусить попередити вас жестом або свистком, але де гарантія, що ви почуєте цей свисток або побачите жест?

Крім того, уряд ще тільки має затвердити перелік так званих спецзасобів проти потенційних порушників. І одному Богу відомо, скільки злочинців спробують скористаються новим законом, аби отримати право на зброю. Журналісти з'ясували, що купити в обхід закону охоронну ліцензію та посвідчення охоронця нескладно. Російські колеги-журналісти, у яких в країні подібний закон діє вже другий рік, легко купили документ через інтернет з підписом головного дозвільного міліціонера.

Хто заробить на новій "охороні"

Цікаво, що серед активних розробників закону про охоронні фірми є та ж людина, що активно агітує за створення ринку зброї і її вільного продажу в Україні – регіонал Василь Грицак. Втім, коментувати закон про охорону він не захотів. І тут спливає ще одне пікантне питання: чи не пов'язані між собою ці речі? І хто ж отримає мільярдні замовлення на виробництво спецзасобів і зброї для охоронних підприємств. Без сумніву, великий та середній бізнес захоче озброїти своїх охоронців легальними пістолетами та автоматами. І без сумніву не пошкодує на це коштів. Коли ж із словосполучення в законі "травматична зброя" зникне слово травматична - лише питання часу.

Проте розстріл в торгівельному центрі "Караван" відбувся дуже невчасно. Якби не це, закон про охоронні фірми ніхто б і не помітив. Аж раптом потрійне вбивство і суспільна увага прикипіла не тільки до стрілка , а й до його жертв.

І виявилось, що Україна стоїть на порозі створення справжніх приватних армій. Наскільки їх турбує безпека простих українців - питання без відповіді.

Комментариев (0)

Пожалуйста, залогиньтесь что бы иметь возможность комментировать