Десятка країн з найбільш лояльним збройовим законодавством

| Факти, статистика та аналітика | Автор: Web admin
По-русски

Десятка країн з найбільш лояльним збройовим законодавствомДесятка країн з найбільш лояльним збройовим законодавством

Про державу багато що може розповісти те, як уряд ставиться до своїх законослухняних та озброєних громадян.

У цьому рейтингу країни (з чинним і законним урядом) оцінювалися за кількістю одиниць зброї у населення, за законодавством щодо прихованого й відкритого носіння та деяким іншим факторам.

10. Гондурас

Гондурас Гондурас

Громадяни цієї країни можуть вільно купувати більшість популярних моделей дробовиків, пістолетів, револьверів або гвинтівок для самозахисту або полювання. Але водночас, в Гондурасі набирають силу антизбройові настрої.

За десятиліття зростаючого рівня насильства в країні, змінилася думка уряду, і в 2007 році було запроваджено заборону на приховане і відкрите носіння зброї. Як і варто було очікувати, заборона не змінила ситуацію, і в Гондурасі досі один з найвищих показників вбивств у світі. Гондурасцям дозволено володіти не більше ніж п'ятьма одиницями зброї, яку потрібно зареєструвати в державних установах, а всі 26 магазинів, що продають зброю, знаходяться під контролем військових.

Згідно з підрахунками, 2,05% населення володіє легальною зброєю. Кількість нелегальної зброї оцінюється в 850 тисяч стволів. Також там дозволений продаж напівавтоматичних гвинтівок калібру .308 і нижче.

9. Фінляндія 

Фінляндія Фінляндія

Як і у всіх північних країнах, завдяки пристрасті до полювання, населення має велику кількість зброї. Але для того, щоб отримати право на її придбання, потрібно мати дозвіл, до того ж, для кожної одиниці зброї окремий. Також потрібно вказати, для чого купується зброя: полювання, стрільба по мішенях, або колекціонування. Графи самозахист у списку немає.

Вся зброя має зберігатися вдома, а якщо у вас більш, ніж 5 стволів – то в сейфі, який перевіряється та схвалюється поліцією. Відсоток населення, що володіє зброєю становить 12,81%, але у громадян на руках також є тисячі одиниць зброї часів Другої світової війни.

Продаж напівавтоматичних гвинтівок дозволений, але тільки задля колекціонування, і з дозволу поліції. Приховане і відкрите носіння заборонено.

8. Сербія 

Сербія Сербія

У сербів багата збройова історія, і населення може отримати дозвіл на придбання більшості типів зброї. Але отримати цей дозвіл важко, і якщо вам відмовили, то подати заявку вдруге не можна.

За рік дозволено купувати не більше 60 патронів (на стрільбища це правило не поширюється), а релоад боєприпасів – заборонений. Відсоток населення, що володіє зброєю становить 15,81%.

Продаж напівавтоматичних гвинтівок дозволений лише в окремих випадках. Дозвіл на приховане або відкрите носіння отримати можна, але вкрай складно.

7. Швеція 

Швеція Швеція

Як і в Фінляндії, шведи також полюбляють полювати і змагатися на стрільбищах. Але для самозахисту зброю використовувати не можна. Це чітко прописано в законодавстві.

Охочі купити зброю повинні вказати, задля чого вона їм знадобилася: спорт, полювання або колекціонування. Якщо для спорту – то потрібно бути членом діючого клубу як мінімум півроку, і доведеться складати іспит зі стрільби. Зброю, яку було придбано для спорту, для полювання використовувати заборонено.

Шведам дозволяється мати 6 мисливських рушниць, або 10 пістолетів, або 8 одиниць того й іншого. Зберігання – тільки в сейфі, що отримав схвалення поліції. Заборонено купувати патрони до тієї зброї, якої громадянин не має. Відсоток населення, що володіє зброєю становить 31,6%.

Продаж напівавтоматичних гвинтівок дозволений, але для цього знадобиться спеціальний дозвіл. Заборонено приховане або відкрите носіння.

6. Канада 

Канада Канада

Канадці люблять полювати і змагатися на стрільбищах, навіть попри досить успішне антизбройове лобі. У 1995 році було ухвалено закон, за яким кожна одиниця зброї повинна бути зареєстрованою у федеральній базі даних, але в 2012 році цю вимогу було скасовано.

У Канаді заборонений продаж пістолетів зі стволом завдовжки менше ніж 4,1 дюйми, магазинів для напівавтоматичних гвинтівок із місткістю більше ніж 5 патронів, і пістолетних магазинів на більше ніж 10 патронів. З пістолетів, гвинтівок, зі стволом довжиною 18,5 дюймів, та іншої зброї загальною довжиною до 66 см, можна стріляти лише на стрільбищах, і за умови, що у вас є спеціальний дозвіл.

На володіння і придбання зброї також потрібно мати дозвіл. Зберігання – тільки під замком, і жодного використання для самозахисту. Відсоток озброєного населення – 23,8%.

Купівля напівавтоматичних гвинтівок дозволена, але сильно обмежена.

5. Норвегія 

Норвегія Норвегія

У цій країні один з найбільших в світі показників кількості зброї у населення. Громадяни можуть придбати майже будь-який тип зброї. Право на володіння зброєю не закріплено законом, а бажаючі отримати дозвіл на придбання зброї, повинні вказати причину покупки.

Перед отриманням дозволу потрібно буде пройти перевірку біографічних даних і навчальний курс на стрільбищі. Відсоток населення зі зброєю – 31,3%.

Продаж напівавтоматичних гвинтівок дозволений за наявності дозволу. Приховане або відкрите носіння заборонено.

4. Панама 

Панама Панама

Країна з найбільш лояльним збройовим законодавством в Центральній Америці. Приховане носіння дозволено без будь-яких додаткових дозволів, головне, щоб зброя була легально придбана.

Дозволений продаж майже всіх неавтоматичних гвинтівок, дробовиків з укороченими стволами, короткоствольних гвинтівок, і жодних обмежень на місткість магазину. Але приїжджі з інших країн цих прав не мають. Для того, щоб купувати або імпортувати зброю до Панами, потрібно мати дозвіл на проживання.

Отримання дозволу на володіння вимагатиме біографічної перевірки, яка може тривати місяцями, а також здачі крові та сечі. Незважаючи на досить лояльне законодавство, збройова культура в Панамі знаходиться на досить низькому рівні. Збройових магазинів мало, вибір невеликий, а ціни завищені. Відсоток населення, що володіє зброєю становить 3,06%.

Відкрите носіння заборонено.

3. Швейцарія 

Швейцарія Швейцарія

З метою національної оборони, до 2010 року все працездатне чоловіче населення цієї країни повинно було зберігати автоматичні гвинтівки у себе вдома або на місцевих складах зброї.

Наразі служба в армії Швейцарії є добровільною, але на референдумі 2011 року було відхилено пропозицію про те, щоб усі ополченці зберігали зброю виключно на військових базах.

У Швейцарії один з найвищих в світі відсотків населення, що володіє зброєю – 29%, і один з найнижчих рівнів злочинності. Всі повнолітні громадяни без жодного дозволу можуть придбати будь-яку зброю, що стріляє одиночними, включно з гвинтівками з поздовжньо-ковзаючим поворотним затвором.

А в 1997 році було ухвалено закон, що гарантує право на володіння зброєю. Але цим законом також були введені вимоги на отримання дозволу та реєстрацію майже всіх угод з придбання зброї, навіть між громадянами. І якщо у вас вкрали зброю, а потім з її допомогою здійснили злочин – то ви понесете за це відповідальність.

Відкрите носіння зброї не заборонено, якщо є відповідний дозвіл. Але от для отримання дозволу на приховане носіння, потрібно пройти перевірку біографічних даних, довести, що вам це «життєво необхідно», й пройти інспекцію зброї в поліції. Такі справи.

2. Чехія 

Чехія Чехія

Після припинення існування СРСР, чехи вирішили відновити своє право на придбання та носіння зброї. І вони успішно впоралися із цим завданням. Стрільбища знаходяться на третьому місці за популярністю у населення, після футболу і хокею.

Громадяни можуть отримати дозвіл на приховане носіння, без будь-яких причин або пояснень. А право на використання зброї задля самооборони закріплено на законодавчому рівні.

Для того, щоб отримати дозвіл на володіння зброєю, потрібно пройти перевірку біографічних даних та кілька іспитів, а вся зброя має бути зареєстрованою. Але, незважаючи на лояльні закони, на 10500000 чехів припадає лише 306,915 ліцензій на володіння зброєю і 728,476 одиниць зареєстрованої зброї, що в процентному співвідношенні складає лише 16,3%.

Купівля напівавтоматичних гвинтівок дозволена виключно за спеціальним дозволом. Приховане носіння дозволено без будь-яких додаткових дозволів. З собою можна носити не більше двох одиниць зброї. Відкрите носіння суворо заборонене.

1. США 

США США

Це країна з найбільш багатою збройової традицією. Друга поправка до Конституції гарантує право на володіння і носіння зброї, що було підтверджено рішенням суду у справі Округу Колумбія проти Хеллера в 2008 році. А коли хтось намагається обмежити права громадян у цій сфері, то він зазвичай отримує відсіч, завдяки великій та організованій частці виборців, котрі відстоюють свої права на зброю.

Але деякі штати і муніципалітети шукають шляхи обмеження збройових прав, і час від часу запроваджують спеціальні правила та законодавчі акти, які обмежують права громадян. Деякі з цих правил були скасовані рішеннями судів в Чикаго, штаті Іллінойс, Вашингтоні й окрузі Колумбія. Але нещодавній законодавчий акт «SAFE», ухвалений в штаті Нью-Йорк, заборонив продаж багатьох типів зброї і запровадив суворі обмеження в цьому штаті.

Підрахувати кількість власників зброї в США складно, адже зброя, що не потрапляє під категорію NFA, не потребує реєстрації. Але відомо, що в 43% будинків і квартир в США зберігається зброя, і що майже 90 мільйонів американців володіють нею. Це найвищий показник у світі.

Продаж напівавтоматичних гвинтівок дозволений майже у всіх штатах. Відкрите носіння дозволено в 30 штатах без будь-якого дозволу, в 14 штатах із дозволом та в 6 штатах – заборонене.

У всіх 50 штатах можна отримати дозвіл на приховане носіння.

В 39 штатах діє правило «shall-issue» – тобто влада штату зобов'язана видати дозвіл на приховане носіння, якщо заявник відповідає критеріям, що обумовлені законодавством.

В 8 штатах діє правило «may-issue», тобто влада штату може відмовити у видачі дозволу, а в 3 штатах цей дозвіл не вимагається.

1,0 1 -1 5
Коментарів (13)

  • 20.08.2014 09:41
    #
    - 14 +

    Гондурас, Панама... Напрошується відома приказка про "не ту страну".
    А у нас навіть радник міністра розмірковує, як та бабка біля під`їзду.

    • 20.08.2014 14:25
      #
      - 6 +

      да, действительно,
      НЕ ТУ СТРАНУ НАЗВАЛИ ГОНДУРАСОМ.............

  • 20.08.2014 10:35
    #
    - 1 +

    Я так розумію, якби рада прийняла закон про цивільну зброю то на другому місці опинилася б Україна

  • Михаил Жванецкий сказал: ''Хорошо там,где нас нет!''

  • 20.08.2014 11:57
    #
    - 3 +

    очень рад за чехов. пьют, наверняка, не меньше нас, и по менталитету не сильно отличаются. но, как видно, до сих пор друг друга не перестреляли.
    админы, обратите внимание на информацию - www.pravda.com.ua - в Киеве готовятся терракты ко дню независимости

  • 20.08.2014 16:03
    #
    - 2 +

    Чудова стаття

  • 20.08.2014 16:37
    #
    - 4 +

    хорошая статья. но как же хочется увидеть и Украину в топ10.

  • 20.08.2014 22:16
    #
    - 10 +

    А меня лично "убили" те страны, где разрешают приобретать и хранить оружие, но запрещают им обороняться. Это просто какая то извращенная до предела логика.

  • 21.08.2014 15:31
    #
    - 1 +

    У нас правила владения оружием либеральнее чем в большинстве этих стран, получается. Почему Украины тогда нет в списке, только из-за того что эти правила регулируются не законом?

  • Який сенс включати в список країни в яких неможливо зброєю оборонятись? Ті країни ще гірше України тому що тут хоча б не написано що забороняється захищатись вогнепальною зброєю. Там це вже не зброя а іграшка для полювання і тиру.

  • 02.09.2014 16:45
    #
    - 2 +

    Порадовала родная Чехия, на втором месте в мире уместилась - горжусь!!! ;)

  • 19.06.2015 23:05
    #
    - 2 +

    Дякую за цікаву інформацію, але на жаль, не все є вірно. Отрімати дозвіл на зброю в Канаді, де я живу вже 15 років, дуже складно в наступний час, може автори мали на увазі попередній стан (до 1978 року). Той, хто це бажає, потрібен закінчити спеціальні курси за безпечним користуванням огнепальною зброєю і скласти достатьньо складні іспити, в тому числі практичні (повинно продемонструвати розбірку- збірку трьох зразків зброї з п'яти основних, а також зарядити та розрядити цю зброю). Для отримання дозвілу на пістолет, потрібен додатковий курс та іспити. Лише після цього можна відправити заяву на дозвіл. Поліція не лише перевірить усі бази даних на відсутність у заявника крімінального запису, історії психічніх захворювань та алкоголізму/наркоманії, але обов'язково запитає дозволу у дружини або чоловіка. Лише при наявністі останнйого можливо отриматі цей дозвіл. Крім того, доведеться чекати не менше ніж 28 діб з часу відправлення заяви. Зброю не дозволено носити та використовати для самозахисту, лише мисливську для полювання під час останнього. За думкою багатьох моїх знайомих, отримати дозвіл на короткоствол у Ізраілі було набагато легше, та було дозволено його носити с собою. Інша справа, що отримання нарізної зброї не потребує додаткового ліцензування, та не треба ніяких лайсенсів на арбалет, лук та мисливський ніж. З арбалетами та луками дозволяється полювання в багатьох провінціях. А ножі, навіть з фіксаторами леза та упором ґарди дозволені і для носіння, якщо воно є не крімінальне (напріклад, під гас рибалки).


Будь ласка, залогіньтесь щоб мати можливість коментувати